Competentie: collegialiteit

Teamplayer gezocht! Wanneer je zoiets tegenkomt in een vacature, kan het team eigenlijk wel wat collegialiteit gebruiken. Dat woord is misschien iets minder hip, maar staat wel voor een belangrijke competentie. Collegiaal zijn gaat namelijk verder dan goed kunnen samenwerken. Benieuwd naar de betekenis van collegialiteit, of kun je wel wat voorbeelden gebruiken? Hebben we voor je. Net als een paar simpele oefeningen waarmee je easy peasy aan collegiaal gedrag werkt.

Collegialiteit betekenis

Als je collegiaal bent, help en ondersteun je je collega’s en houd je rekening met wat ze willen en belangrijk vinden. Je helpt ze met het werk, bijvoorbeeld door mee te kijken bij een lastige taak of kennis en info te delen. Maar je bent ook geïnteresseerd in wat ze privé uitspoken en leeft met ze mee. Collegialiteit draait dus om elkaar ondersteunen, samenwerken, respect en oprechte interesse. Da’s niet alleen goed voor de resultaten, maar ook voor de sfeer op de werkvloer.

Vergelijkbare competenties

Collegialiteit gaat hand in hand met samenwerken. Deze twee competenties versterken elkaar: collegialiteit zorgt onder andere voor open communicatie en het delen van kennis, wat belangrijk is voor een goede samenwerking. Andersom wordt een team dat goed samenwerkt vaak vanzelf collegiaal, omdat iedereen samen aan een project werkt en elkaar ondersteunt.

Verder is er een verband tussen collegialiteit en inlevingsvermogen. Om collegiaal te zijn, moet je de gevoelens en behoeften van collega’s namelijk goed begrijpen. Alleen dan lukt het om passend op ze te reageren. Ook goed luisteren hoort daarbij. Als goede luisteraar hoor je de verhalen van je collega’s namelijk oprecht geïnteresseerd aan en kun je goed doorvragen.

Voorbeelden van collegialiteit

Het is inmiddels wel duidelijk wat collegiaal zijn inhoudt, maar ben je het zelf eigenlijk? We maakten een checklistje voor je met voorbeelden van collegialiteit. Hoe meer je er afvinkt, hoe collegialer je bent:

  • Een collega helpen met een lastige taak.
  • Je kennis delen om een collega op weg te helpen.
  • Een compliment of positieve feedback geven voor goed werk.
  • Luisteren en begrip tonen als een collega zorgen of frustraties uit.
  • Flexibel omgaan met taken bij onverwachte drukte.
  • Afspraken nakomen.
  • Respectvol omgaan met meningsverschillen.
  • Collega’s aanmoedigen bij moeilijke taken.
  • Ziekte of verlof opvangen.
  • Een keer vrijwillig overwerken om een deadline te halen.
  • Een collega ondersteunen bij persoonlijke uitdagingen.
  • Nieuwe collega’s verwelkomen.
  • Meedoen aan teamactiviteiten.
  • Samen lunchen of pauze houden.
  • Persoonlijke mijlpalen vieren.

Collegialiteit valkuilen

Als je collegiaal bent, zijn je co-workers vast hartstikke blij met je. Maar maak het niet te gek. Je kunt ook te ver gaan, bijvoorbeeld als je zoveel werk van anderen overneemt, dat je niet meer aan je eigen taken toekomt. Daar leiden je eigen prestaties onder. Een beetje collegialiteit is dus top, maar voorkom dat je zelf in de knel komt.

Waarom is collegialiteit belangrijk?

Of je nou een bijbaan hebt of fulltime werkt, je brengt elke week heel wat uren met je collega’s door. Dan kan het beter maar een beetje gezellig zijn. Collegialiteit draagt bij aan de werksfeer, en dat zorgt dan weer voor meer werkplezier. Hoe leuk is het bijvoorbeeld als je na je trouwdag weer op kantoor komt en je werkplek is versierd? Dat soort kleine dingen zorgen ervoor dat je je gewaardeerd voelt en uiteindelijk zelfs beter presteert op je werk.

Over presteren gesproken, collegiaal gedrag is sowieso goed voor de resultaten. Hoe meer je je collega’s helpt en ondersteunt, hoe beter ze hun werk kunnen doen. Ook verloopt de samenwerking soepeler en hebben jullie minder conflicten, want daar zorgt jullie goede werkrelatie wel voor. Kortom, dankzij collegialiteit behaalt je team of afdeling de gemeenschappelijke doelen een stuk makkelijker.

Collegialiteit ontwikkelen

Misschien vind je het lastig om collegiaal te zijn, bijvoorbeeld omdat je niet zoveel empathie hebt of introvert bent. Terwijl je het helemaal niet verkeerd bedoeld en best wat collegialer wilt zijn. Gelukkig kun je aan deze competentie werken. We hebben een paar oefeningen voor je waarmee je vandaag nog aan de slag kunt.

  • Vraag hoe het met je collega gaat. In de categorie eenvoudig maar doeltreffend: toon eens interesse in je co-worker. Als je je collega niet goed kent, kun je simpelweg vragen hoe het gaat of hoe het weekend was. Zo raken jullie in ieder geval in gesprek en leren jullie elkaar steeds wat beter kennen.
  • Geef een compliment. Werkt jouw collega zich altijd een slag in de rondte? Of komt jouw co-worker altijd met de beste ideeën aanzetten? Laat diegene eens weten hoe goed of knap je dat vindt. Iedereen wordt blij van een oprecht compliment, en het versterkt ook nog eens jullie band.
  • Haal eens koffie. Als je toch naar de keuken loopt voor een kop koffie, vraag dan ook of je collega er een wil. Da’s wel zo collegiaal en vergroot het werkplezier.
  • Bied je hulp aan. Heb je alle taken op je to-dolijst afgestreept? Vraag aan je collega of die je hulp kan gebruiken. Grote kans dat je co-worker de volgende keer jou uit de brand helpt wanneer je het druk hebt.
  • Celebrate good times. Is je collega jarig, net verhuisd of vader of moeder geworden? Dat is een reden voor een klein feestje. Een tros ballonnen, persoonlijke kaart of lekker taartje is al genoeg om te laten zien dat je betrokken bent bij je collega. Goed voor de collegialiteit en nog gezellig ook.

Collegialiteit aantonen

Wil je bij een bedrijf aan de slag dat een echte teamplayer zoekt? Dan is het slim om tijdens je sollicitatie te laten zien dat je heel collegiaal bent. Bijvoorbeeld door deze competentie in je cv of motivatiebrief te zetten. Vergeet vooral ook niet om in je sollicitatiegesprek uitleg te geven. Waar blijkt dan uit dat jij zo collegiaal bent? Met voorbeelden uit de praktijk overtuig je de werkgever het snelst. Hoe je dat doet? Zo, bijvoorbeeld:

Collegialiteit aantonen: voorbeeld 1

‘Tijdens een pittige projectweek bij mijn vorige werkgever zag ik dat een collega moeite had om bij te blijven. Ik hielp hem toen uit de brand door een deel van zijn taken over te nemen. Zo zorgden we er samen voor dat alles op tijd klaar was!’

Collegialiteit aantonen: voorbeeld 2

‘Een van mijn collega’s had moeite met een bepaald onderdeel van het programma dat we gebruikten. Ik ben toen even met haar gaan zitten en heb uitgelegd hoe het werkt. Zo kon ze een stuk efficiënter aan de slag.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: collegialiteit betekent dat je collega’s helpt en ondersteunt wanneer dat nodig is. Ook houd je rekening met hun behoeften en belangen.
  • Voorbeeld: collega’s helpen, je kennis delen, een compliment geven, een luisterend oor bieden en persoonlijke mijlpalen vieren zijn allemaal voorbeelden van collegiaal zijn.
  • Valkuil: als je té collegiaal bent, loop je jezelf mogelijk voorbij.
  • Belang: collegialiteit is goed voor de werksfeer en je werkplezier. Het zorgt ook voor een goede samenwerking en uiteindelijk dus betere resultaten.
  • Ontwikkelen: toon eens interesse in je collega, vraag of je kunt helpen of deel een compliment uit als je collegialer wilt worden.

Veelgestelde vragen

  • Wat is collegialiteit?

  • De betekenis van collegialiteit is het onderling helpen en ondersteunen van collega’s. Het draait onder andere om begrip tonen, kennis delen en een positieve houding aannemen. Dat is goed voor de samenwerking en de sfeer op de werkvloer.

  • Is collegialiteit een kwaliteit?

  • Zeker, en een belangrijke ook. Je kunt collegialiteit trouwens niet alleen zien als persoonlijke kwaliteit, maar ook als een competentie waar je aan kunt werken. Hoe je dat doet, lees je in ons artikel.

  • Waaruit blijkt dat je collegiaal bent?

  • Er zijn van collegialiteit veel voorbeelden te noemen. Als je oog hebt voor collega’s, ze graag helpt, je kennis met ze deelt en af en toe een gemeend compliment geeft, zit het met jouw collegialiteit wel goed.

  • Hoe noem je iemand die niet collegiaal is?

  • Dat noem je oncollegiaal. Zo iemand wil niet samenwerken, denkt alleen aan eigen belang en roddelt misschien wel over collega’s. Een oncollegiaal persoon is slecht voor de werksfeer en de resultaten, en wil je dus liever niet in je team hebben.