YOUNGCAPITAL BLOG

Geld: we zijn er gek op, maar ho maar dat we zomaar op tafel gooien wat we precies verdienen. Check het modaal inkomen in 2025 om toch een idee te krijgen van wat de gemiddelde Nederlander maandelijks in het laatje brengt. Wat zegt dit getalletje nou precies? En de hamvraag: hoe hoog is het modaal salaris in 2025? We zetten het voor je op een rijtje. 

                                          Bekijk onze vacatures

 

Wat is het modaal inkomen in 2025?

We beginnen met een opfrisser: wat is het modaal inkomen ook alweer? Het modaal inkomen is het inkomen dat het meest voorkomt onder de werkenden in ons land. Zie het als het jaarsalaris van de doorsnee-Nederlander (vandaar de typisch Hollandse naam Jan). Da’s dus iets anders dan het gemiddelde inkomen, want daarbij tel je alle inkomens bij elkaar op en deel je dat door het aantal werkenden. Omdat je daarbij ook extreem hoge en lage inkomens meerekent, krijg je een minder goed beeld van wat de “gewone” werknemer verdient.

Allemaal leuk en aardig, maar je komt hier vast om bedragen te zien. Die hebben we voor je: het modaal inkomen in 2025 wordt door het Centraal Planbureau (CPB) geschat op € 46.500 bruto per jaar, inclusief vakantiegeld. Da’s meer dan het modaal inkomen in 2024, want dat lag op € 44.000 bruto per jaar. In de tabel hieronder check je snel welk maandsalaris daarbij hoort (let op, het vakantiegeld komt hier nog bij). Wat je netto aan dat bedrag overhoudt, bereken je makkelijk met onze bruto-netto calculator

 

Jaar Bruto modaal inkomen per jaar Bruto modaal inkomen per maand excl. vakantiegeld
2024 € 44.000 € 3.395
2025 € 46.500 € 3.587

 

Benieuwd hoe het modaal inkomen door de jaren heen is gestegen? Of wil je alles weten over het modaal salaris in 2025? In ons artikel over het modaal inkomen kom je aan je trekken, want dat staat vol met interessante cijfers en grafieken.

Key takeaways

  • Het modaal inkomen is het inkomen dat het meest voorkomt onder werkenden. Het geeft je een beeld van wat de “gewone” Hollander verdient.

  • Het modaal inkomen in 2025 is € 46.500 bruto per jaar, inclusief vakantiegeld. Dat is meer dan in 2024.

FAQ

Wat is het modaal salaris in 2025?
Het modaal inkomen in 2025 wordt geschat op € 46.500 bruto per jaar. Dat is inclusief vakantiegeld. 

Hoe zorg ik ervoor dat ik (boven) modaal ga verdienen?
Daar zijn verschillende manieren voor. Investeer in jezelf (bijvoorbeeld met een cursus), zodat je promotie kunt maken. Trek de stouten schoenen aan en vraag om salarisverhoging. Of ga op zoek naar een nieuwe baan. Op YoungCapital vind je genoeg vacatures.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.