Solliciteren

Staar je al veel te lang naar die toffe vacature, maar durf je nog niet op de sollicitatieknop te drukken? Snappen we, maar dat solliciteren moet toch een keer gebeuren. Gelukkig is het sollicitatieproces met goede voorbereiding zo eng nog niet. Weten waar je straks mee te maken krijgt, zoals welke gesprekken je krijgt en hoe je uiteindelijk een baan scoort? Check onze tijdlijn van het sollicitatieproces en leer zelfverzekerd solliciteren. Die job is van jou.

Wat is solliciteren?

Tja, je weet vast wat solliciteren is… Je spot online een leuke vacature en de functie lijkt te passen bij jou, je vaardigheden en je ambities. Door te solliciteren laat je zien dat je interesse hebt en dat je meegenomen wilt worden als kandidaat voor de functie. Daarna start er een hele sollicitatieproces die je moet doorstaan om uiteindelijk de job binnen te hengelen. Klinkt intensief en misschien vind je solliciteren zelfs een beetje eng, maar met een strakke voorbereiding komt het allemaal goed.

Sollicitatieproces: 10 stappen

Hoe solliciteer je op een job? Helaas is solliciteren meer poespas dan alleen een cv en motivatiebrief sturen. Maar eh, voor je nu denkt dat je acht gesprekken moet doorstaan: er is een duidelijke structuur die je volgt als je op een baan gaat solliciteren. Dit is ongeveer hoe het eruitziet:


Stap 1. Vacature zoeken

De eerste stap bij solliciteren is, tromgeroffel: een leuke vacature vinden. Met alle uitzendbureaus (zoals YoungCapital), detacheringsbureaus en werkgeverspagina's van nu is het makkelijker dan ooit om een toffe baan te vinden. De meeste websites hebben ook een filtermenu, waardoor een passende job vinden een fluitje van een cent is. Je kunt zelfs solliciteren via social media, zoals LinkedIn. Doe er dus je voordeel mee. Heb je eenmaal een leuke vacature gevonden? Analyseer 'm dan goed, zodat je weet waar je straks op solliciteert. Verdiep je ook gelijk in het bedrijf en de missie en visie.



Stap 2. Cv updaten

Een sollicitatie is niet compleet zonder een goed cv. Voor je gaat solliciteren op een of meerdere vacatures is het dus belangrijk dat ie in orde is. Scrol daarom van tevoren door je cv en kijk kritisch naar je werkervaring, opleidingen, referenties, vaardigheden en hobby's. Staat er nog oude of onrelevante informatie in? Tijd voor een update. En eh, heb je inmiddels gitzwart kort haar in plaats van lang en blond? Neem dan ook gelijk een nieuwe cv foto.



Stap 3. Motivatiebrief schrijven

Ja ja, daar komt ie: de gevreesde sollicitatiebrief. Gelukkig hoef je geen Carry Slee te zijn om een strakke motivatiebrief neer te pennen. Basically leg je in een motivatiebrief uit waarom jij de perfect fit bent voor de functie en waar dat uit blijkt. Bij sommige uitzendbureaus hoef je niet per se een motivatiebrief te schrijven en is een cv al genoeg om te solliciteren. Maar over het algemeen vragen werkgevers 9 van de 10 keer wel om een sollicitatiebrief. Tip: schrijf je motivatiebrief of sollicitatiebrief met ChatGPT. Da's lekker makkelijk en je knalt er zo verschillende brieven uit voor meerdere sollicitaties.



Stap 4. Reageren op een vacature

Cv klaar, motivatiebrief geschreven? Tijd om te solliciteren. Maar hoe reageer je precies op een vacature? Dat ligt aan de werkgever. Bij de meeste werkgevers en uitzendbureaus solliciteer je easy peasy met één klik op de solliciteerknop (zoals bij YoungCapital). Maar er zijn ook bedrijven die met sollicitatiemails werken. In de vacaturetekst zie je dan staan aan wie je je cv en motivatie moet mailen. Heb je de boel eenmaal verstuurd? Good job, je hebt gesolliciteerd.



Stap 5. Wachten op reactie

De sollicitatie is de deur uit, dus wat nu? Wachten op reactie. Sommige werkgevers zetten in de vacaturetekst een deadline voor solliciteren, dus dan heb je een datum om naar uit te kijken. Maar het kan ook zijn dat het bedrijf niets over deadlines zegt. Krijg je geen reactie op je sollicitatie? Dan is het meer dan normaal om daarachteraan te mailen of bellen. Zo toon je ook dat je echt serieus bent over de job.



Stap 6. Kennismakingsgesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd, nu begint het echte werk. Je eerste gesprek is meestal een kennismakingsgesprek. Misschien ken je dit ook als het eerste sollicitatiegesprek of een klikgesprek. Tijdens dit gesprek praten jij en je toekomstige werkgever over jou als persoon, de organisatie en de bedrijfscultuur. Echt diepe vragen komen hier nog niet aan bod. De werkgever wil je meestal alleen leren kennen en alvast aanvoelen of je bij de organisatie past. Benieuwd naar de vragen die de werkgever naar je hoofd kan slingeren? Check de meest gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek.



Stap 7. Assessments

Voor sommige functies moet je assessments doorlopen. Wanneer je precies deze assessments krijgt, ligt aan de werkgever. Soms krijg je al direct een assessment bij het solliciteren, terwijl je bij andere bedrijven pas aan het einde van het proces nog een extra test moet maken. Deze proeven kunnen van alles zijn, van schrijfopdrachten en rollenspellen tot de uitwerking van een casus.



Stap 8. Tweede sollicitatiegesprek

En? Ook uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek, oftewel een selectiegesprek? Toe maar, dat solliciteren gaat goed. In dit gesprek gaan jullie dieper in op jouw functioneren, vaardigheden en kennis. Hier checken jij en je toekomstige baas écht of de functie bij jou past of niet. En natuurlijk krijg je dan ook te horen wat de organisatie van jou verwacht en welke arbeidsvoorwaarden je krijgt.



Stap 9. Arbeidsvoorwaardengesprek

Heb je een uitnodiging voor een arbeidsvoorwaardengesprek in je mail? Dan heb je de job zo goed als in de pocket. Whooo. Maar voor je het baanaanbod inclusief het salaris en alle extra's zomaar accepteert: stop en denk goed na over je arbeidsvoorwaarden. Een arbeidsvoorwaardengesprek is namelijk hét moment om te onderhandelen over je salaris of secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien vind je wel dat je een hoger salaris verdient of wil je reiskostenvergoeding. Leg al je eisen op tafel, want nu kun je nog dingen veranderen. Zijn jij en je werkgever het eenmaal eens? Gefeliciteerd, de baan is van jou!



Stap 10. Contract ondertekenen

Om het solliciteren (voor nu) af te ronden, onderteken je vervolgens je nieuwe contract. Hierin staan al je arbeidsvoorwaarden en details over je functie, plus de datum van jouw indiensttreding. Lees 'm goed door en als je merkt dat alles klopt, zet je officieel je krabbeltje. Is dit toch niet de baan voor jou? Wijs de baan dan netjes af en hup, terug naar stap 1 van het proces.

Sollicitatie afgewezen

Heb je de baan toch niet te pakken? Jammer, maar gelukkig zijn er genoeg bedrijven die jou dolgraag zouden aannemen. Vergeet niet een reactie op de afwijzing van je sollicitatie te sturen en om feedback te vragen. Zo weet je wat je de volgende keer beter kunt doen en houd je deur bij de organisatie toch op een kier.

Solliciteren: do's en don'ts

Dat solliciteren een heel proces is, weten we nu. Maar hoe kun je dit proces zo pijnloos en succesvol mogelijk doorlopen? YoungCapital verzamelde als sollicitatie-expert allerlei do's en don'ts voor het solliciteren. Check it out:

Do's voor het solliciteren

  • Houd je cv en motivatiebrief kort en bondig.
  • Oefen voor je sollicitatiegesprek.
  • Reageer altijd op de mails van werkgevers.
  • Kleed je in de dresscode van het bedrijf tijdens je sollicitatiegesprek.
  • Bereid je voor op de standaardvragen en bedenk zelf ook vragen.
  • Houd je sollicitaties bij in een bestand als je op meerdere vacatures solliciteert. Dan kun je gelijk reageren als je een belletje krijgt.
  • Gebruik je netwerk of referenties en kom via de referral route binnen bij een bedrijf.

Don'ts voor het solliciteren

  • Spelfouten maken op je cv en in je motivatiebrief.
  • Juich niet te vroeg om een functie.
  • Stuur nooit een leeg mailtje met je cv en motivatiebrief in de bijlage.
  • Vergeet niet om de bijlagen toe te voegen als je je sollicitatie verstuurt.
  • Wees niet negatief over je voorgaande werkgever.
  • Kom niet te laat op je sollicitatiegesprek.

Key takeaways

  • Solliciteren houdt in dat je jezelf als kandidaat stelt voor een functie bij een organisatie.
  • Een sollicitatieproces bestaat uit meerdere stappen en begint bij het zoeken naar passende vacatures.
  • Daarna stuur je je up-to-date cv en motivatiebrief, wacht je op reactie en plan je samen met de werkgever eerste en tweede sollicitatiegesprekken in.
  • Voor sommige functies leg je assessments af.
  • Ben je door de selectie? Dan voer je een arbeidsvoorwaardengesprek over het salaris en de arbeidsvoorwaarden, en teken je een contract.
  • Als je wordt afgewezen, vraag dan om feedback en blijf positief voor toekomstige kansen.
  • Do's bij solliciteren: houd je cv en motivatiebrief beknopt, bereid je goed voor, kleed je passend, en houd je sollicitaties georganiseerd.
  • Don'ts bij solliciteren: maak geen spelfouten, wees niet negatief over je vorige werkgever, en reageer altijd professioneel.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Hoe moet je solliciteren?

  • Solliciteren is easy. Je kiest een vacature die jou interessant lijkt en stuurt je cv en motivatiebrief naar de werkgever. Dat is bij YoungCapital bijvoorbeeld met een paar klikken gedaan.

  • Wat is de beste manier om te solliciteren?

  • Verdiep je in de werkgever en de vacature zodat je weet waar je het over hebt tijdens je sollicitatiegesprek. Zorg er daarnaast voor dat je cv up-to-date is en er geen spelfouten in je motivatiebrief staan. Bonuspunten als je je kleedt naar de dresscode van het bedrijf en je voorbereidt op moeilijke vragen.