Werkervaring cv

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan wil je er natuurlijk voor zorgen dat je cv er tiptop uitziet. Je vult dan je gegevens, skills… en niet te vergeten: werkervaring in. Want wat is een cv zonder werkervaring? En wat als je enige werkervaring een klusje voor de buurvrouw is? Sit back and relax, want hier vind je antwoorden op al je vragen. Lees snel verder en ontdek welke werkervaring jij op je cv moet zetten en hoe je dat doet.

Waarom zet je werkervaring op je cv?

Door jouw relevante werkervaring op je cv te zetten, laat je zien dat jouw skills, kennis en ervaring goed passen bij de vacature waarop je solliciteert. Da’s natuurlijk handig. Maar wat als je geen werkervaring hebt? Maak je dan vooral geen zorgen. Werkervaring is niet verplicht om op je cv te zetten, je moet immers ergens beginnen.

Wat is (relevante) werkervaring?

Relevante werkervaring op je cv betekent dat je alleen banen of activiteiten vermeldt die passen bij de baan waarop je solliciteert. Maar dit doe je vaak alleen als je veel baantjes hebt gehad. Want als bijvoorbeeld je enige baantje een bijbaan als orderpicker was, is het handig om dit alsnog op je cv te zetten. Heb je nou 10 baantjes achter de rug? Dan zet je dus alleen de jobs op je cv die relevant zijn voor je vacature waarop je solliciteert.

Good to know: stageplekken staan ook goed bij je werkervaring op je cv, zeker als ze relevant zijn voor de baan. En je hoeft tussen je werkervaring niet alleen (bij)banen te zetten waarbij je een contract had. Zo staat vrijwilligerswerk ook goed op je cv. Dat is niet alleen een aanvulling op je werkervaring, maar levert je ook nog eens bonuspunten op. Verderop in dit artikel vind je een voorbeeld van hoe je vrijwilligerswerk in je cv zet.

Waar op je cv vind je je werkervaring?

Op je cv zet je altijd de belangrijkste onderdelen bovenaan Als je veel relevante werkervaring hebt, komt dit dus hoog op je cv te staan. Begin met je huidige of meest recente baan en werk vervolgens naar beneden. Heb je nog geen werkervaring of een gat in je cv? Bedenk dan welke relevante activiteiten of stageplekken je kunt noteren.

Werkervaring op cv voorbeeld

Je noteert je werkervaring op je cv door per job, vrijwilligerswerk of stageplek de volgende informatie op te schrijven:

  • Functietitel: de naam van de functie die je hebt vervuld.
  • Bedrijfsnaam: de naam van het bedrijf waar je hebt gewerkt.
  • Locatie: de plaats waar het bedrijf gevestigd is.
  • Periode: de maand en het jaar waarin je bent begonnen en geëindigd.
  • Taken en verantwoordelijkheden: een korte beschrijving van je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden in die functie.

Dat ziet er ongeveer zo uit:

Voorbeeld werkervaring op cv

Key takeaways

  • Je werkervaring op je cv laat zien dat je de skills en kennis hebt die passen bij de vacature, zelfs als je geen diploma hebt.
  • Vermeld op je cv alleen de werkervaring die relevant is voor de functie waarop je solliciteert, zoals jouw vorige banen, stageplekken of vrijwilligerswerk.
  • Zet je werkervaring bovenaan je cv, beginnend met je meest recente baan en werk terug in de tijd.
  • Zo zet je je werkervaring op je cv: noteer per functie de functietitel, bedrijfsnaam, locatie, periode en een korte beschrijving van je taken en verantwoordelijkheden.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Welke werkervaring zet je op je cv?

  • Op je cv zet je relevante werkervaring die aansluit bij de functie waarvoor je solliciteert. Denk aan jouw vorige jobs, stageplekken of vrijwilligerswerk.

  • Waar op je cv noteer je je werkervaring?

  • Plaats je werkervaring direct onder je personalia of samenvatting. Je begint dan met je huidige of meest recente baan en werkt vervolgens terug in de tijd.