Herkenbaar: je wilt solliciteren op die toffe baan maar hebt geen zin of tijd om je cv bij te werken. Is solliciteren zonder cv dan een optie? Of misschien denk je dat het onnodig is om je cv bij te voegen, omdat je helemaal geen werkervaring hebt. Snappen we, maar is het dan wel zo slim om geen cv te maken? Hang on, want wij leggen je verderop uit of en hoe je kunt solliciteren zonder cv.
Voor- en nadelen van solliciteren zonder cv
Solliciteren zonder cv komt niet heel vaak voor, maar soms is het wel mogelijk. Bij onze vacatures kan zonder cv solliciteren bijvoorbeeld ook. Het scheelt tijd om je sollicitatie zonder cv op te sturen, maar eerlijk? We adviseren je toch om er één te maken, ook als je gaat solliciteren zonder dat je ervaring hebt. Doe je dit niet, dan heb je namelijk een nadeel ten opzichte van sollicitanten die wél een cv meesturen. Ga er dus toch maar even voor zitten. Gelukkig heb je met onze cv maker of jouw favo AI-tool in no time een mooi exemplaar te pakken. Voor dat beetje moeite kun je dus net zo goed gewoon een cv maken voor jouw sollicitatie.
Sommige bedrijven vragen in hun vacatures expres om een sollicitatie zonder cv, bijvoorbeeld als ze aan anoniem solliciteren doen. Dan stuur je net als alle andere sollicitanten geen cv bij je sollicitatiebrief en ligt de nadruk dus meer op jouw motivatie. Een andere manier van solliciteren zonder cv is open hiring. Hierbij hoef je niet eens een motivatiebrief op te sturen; je wordt meteen aangenomen zodra je solliciteert.
Voordelen solliciteren zonder cv | Nadelen solliciteren zonder cv |
---|---|
Het gaat een stuk sneller. | Je ervaring is niet overzichtelijk. |
De nadruk ligt op jouw motivatie, dus je hebt evenveel kans met minder ervaring. | Je hebt geen ruimte om je ervaring, skills en opleidingsachtergrond door te geven. |
Je hebt minder last van discriminatie bij jouw sollicitatie. | Je komt niet door de cv screening software (ATS) van werkgevers. |
Hoe kun je solliciteren zonder cv?
Wil je een baan scoren zonder cv? Zoek dan een manier om tóch op te vallen tussen alle andere kandidaten. Doe dat bijvoorbeeld op deze manieren:
- Besteed extra veel aandacht aan je motivatiebrief. Daaruit moet namelijk blijken waarom jij de perfecte kandidaat bent. Wees dus lekker enthousiast, noem veel voorbeelden en gebruik afhankelijk van het bedrijf een vleugje humor.
- Stuur een video mee. Da’s een mooie vervanging voor de profielschets die je normaal gesproken in je cv toevoegt. En voor de foto natuurlijk. Stel jezelf dus voor in een kort filmpje zodat de recruiter tóch snel een beeld van je vormt.
- Voeg een portfolio toe. Voor sommige banen is het mooi als je jouw werk kunt laten zien. Denk aan creatieve jobs, zoals graphic designer en copywriter. Met een portfolio krijgen recruiters vast een idee van jouw skills.
- Update je LinkedIn. Grote kans dat de recruiter jou even opzoekt en in je past jobs neust. Geef je profiel dus een opknapbeurt en zorg ook op je andere socials voor een professionele uitstraling (yes, gooi die party pics maar even op je privéaccount).
Key takeaways
- Solliciteren zonder cv kan, maar is alleen aan te raden wanneer dit in de vacature genoemd wordt. Je hebt anders namelijk een nadeel ten opzichte van sollicitanten die wel een cv meesturen.
- Sommige bedrijven vragen expliciet om een sollicitatie zonder cv, bijvoorbeeld omdat ze met open hiring werken of anonieme sollicitaties aannemen.
- Solliciteer je zonder cv? Besteed dan extra aandacht aan je motivatie, stuur eventueel een video mee en zorg ervoor dat je LinkedIn up-to-date is.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Kan je solliciteren zonder cv?
-
Heb je een cv nodig om te solliciteren?
Dat kan, maar meestal is het slim om toch een cv mee te sturen. Dat geeft namelijk een handig overzicht van jouw skills en ervaringen. Ook hebben werkgevers tools om cv’s te screenen en dat werkt natuurlijk niet als je er geen meestuurt.
Niet per se. Bij sommige bedrijven kun je jouw LinkedIn toevoegen als cv of hoef je helemaal geen cv op te sturen. Wel is het slimmer om altijd een cv op te sturen, tenzij expliciet wordt gevraagd om dit niet te doen.