Anoniem solliciteren

Volledig incognito op zoek naar een baan? Dat kan met een anonieme sollicitatie. Maar wacht even. Denk nu niet dat je in een vermomming op je sollicitatiegesprek kunt verschijnen. Anoniem solliciteren houdt in dat je reageert op een vacature zonder je persoonlijke info te delen. Handig, als je vooroordelen en discriminatie bij je sollicitatie tegen wilt gaan. Maar werkt deze manier van solliciteren eigenlijk wel in jouw voordeel? Check hier waarom het handig is of niet, want wij zetten de voordelen en nadelen van anoniem solliciteren voor je op een rij.

Wat is anoniem solliciteren?

Anoniem solliciteren betekent dat je solliciteert zonder dat je jouw persoonlijke gegevens op je cv of in je sollicitatiebrief zet. Denk aan je naam, geboortedatum, foto en adres. Sommige mensen laten ook de talen die ze spreken weg, omdat dit ook al een deel van je identiteit prijsgeeft. Het idee hierachter is dat werkgevers je alleen beoordelen op wat je kunt, niet op wie je bent. Hierdoor maak je meer kans om op te vallen vanwege jouw ervaring, vaardigheden en motivatie in plaats van je naam of uiterlijk.

Natuurlijk kun je niet voor altijd anoniem blijven. Tijdens een telefonisch kennismakingsgesprek of het eerste sollicitatiegesprek onthul je jouw persoonlijke gegevens. Daarom is alleen de eerste fase van je sollicitatie anoniem.

Anoniem solliciteren voordelen

De meningen over anoniem solliciteren zijn verdeeld. Niet gek, want er zijn genoeg argumenten voor en tegen anoniem solliciteren te bedenken. Check hier waarom deze manier van solliciteren voor jou kan werken.

1. Gelijke kansen voor iedereen

Vooroordelen of onbewuste voorkeuren hebben minder kans als je geen personalia op je cv zet. Als je potentiële werkgever wat ziet in je werkervaring, vaardigheden en motivatie krijg je tijdens je sollicitatie een eerlijke kans, ongeacht je persoonlijke kenmerken.

2. Werkgevers die anoniem solliciteren accepteren zijn bezig met thema's als diversiteit en inclusie.

Een werkgever die een anonieme sollicitatieprocedure aanbiedt of geen probleem heeft met een anonieme sollicitatie is een green flag. Het geeft namelijk aan dat het bedrijf waar jij solliciteert bewust is van het probleem van arbeidsmarktdiscriminatie. En dit zelfs actief wil vermijden. Wel zo lekker als jij straks gaat werken bij een bedrijf dat mensen niet anders behandelt op basis van persoonlijke kenmerken. Dan kun je ook verwachten dat discriminatie op de werkvloer een echte no-go is.

3. Lagere drempel om te solliciteren

Je gaat met meer zelfvertrouwen de sollicitatieprocedure in als je je geen zorgen hoeft te maken over vooroordelen of persoonlijke details. Je weet namelijk dat je met een anonieme sollicitatie wordt beoordeeld op wat je kan. Dit maakt het solliciteren eerlijker en minder stressvol.

Anoniem solliciteren nadelen

Zijn er ook tegens te bedenken voor blind solliciteren? Jazeker, bekijk ze voor je jouw anonieme sollicitatie verstuurt.

1. Jouw unieke achtergrond is ook belangrijk

Door je persoonlijke gegevens weg te laten, worden de diploma’s op je cv erg belangrijk. Mis je een certificaat? Grote kans dat iemand die voldoet aan alle functie-eisen eerder de baan krijgt. En dan is het zonde als de werkgever niets van jouw unieke achtergrond af weet. Misschien spreek je wel vloeiend meerdere talen, of heb je als Gen-Z'er een frisse blik op de wereld. Dat is ook waardevol en mogelijk zelfs belangrijker voor een werkgever. Eigenlijk is je achtergrond dus in veel gevallen een groot voordeel.

2. Anoniem solliciteren werkt alleen in de eerste sollicitatieronde

Anoniem solliciteren helpt om zonder vooroordelen door de eerste selectie te komen, maar daarna laat je jezelf gewoon zien. En discriminatie tijdens je sollicitatie of pestgedrag op de werkvloer kan dan nog steeds aan de orde komen. Yikes.

3. Gebrek aan persoonlijke connectie

Met een anonieme sollicitatie is een echte klik met de werkgever krijgen lastig. En dat terwijl je misschien meteen een connectie hebt, omdat je in dezelfde stad woont als de oprichter van het bedrijf. Of omdat uit je enthousiaste video cv meteen je enthousiasme blijkt voor waar de recruiter naar op zoek is. Deze persoonlijke elementen helpen je normaal gesproken om op te vallen en een indruk achter te laten. Zonder deze details moet je hele sollicitatie het doen zonder die extra persoonlijke connectie. Daardoor is het lastiger om je echt te onderscheiden van de rest. Je hebt daardoor dus een achterstand vergeleken met de rest.

4. Je kunt niet profiteren van positieve discriminatie

Positieve discriminatie is booming. Steeds meer bedrijven willen diversiteitsgroepen aantrekken. Ze zijn bijvoorbeeld bezig met een cultureel diverser team samenstellen. Of willen meer vrouwen in de top van het bedrijf. Wat betekent dit voor jou? Als je anoniem solliciteert, kan het bedrijf niet zien dat jij misschien precies die diverse achtergrond hebt die ze zoeken. Da’s jammer, toch?

Hoe werkt anoniem solliciteren?

Je hebt de voordelen tegen de nadelen van anoniem solliciteren afgewogen en je weet het zeker: je kan niet wachten om jouw anonieme sollicitatie de deur uit te doen. Waar moet je precies op letten? Check de stappen.

Stap 1. Kies een geschikte vacature

Goed om te weten: niet elke recruiter verwacht een anonieme sollicitatie in zijn inbox. Je kunt het natuurlijk altijd proberen, maar in het beste scenario geeft de werkgever in de vacature al aan dat een anonieme sollicitatie op prijs gesteld wordt.

Stap 2. Maak een anoniem cv en anonieme sollicitatiebrief

Hiervoor gebruik je gewoon ons voorbeeld cv en voorbeeld sollicitatiebrief. Wat je weglaat? Je naam, geboortedatum, geslacht, nationaliteit, adres en foto. Focus juist op je werkervaring, opleidingen, vaardigheden en prestaties. Tip: leg uit waarom je anoniem solliciteert. Dan weet je werkgever alvast hoe jij denkt over discriminatie en lijkt het niet alsof je een heel deel van je sollicitatie vergeet.

Stap 3. Verstuur je anonieme sollicitatie

Hier is niets moeilijk aan. Let wel op dat je een e-mailadres gebruikt waarin je initialen en achternaam niet verwerkt zijn. Anders gaat de werkgever misschien toch nog graven naar je LinkedIn profiel.

Stap 4. Bereid je voor op het gesprek

Als alles goed gaat, raakt de werkgever enthousiast van jouw anonieme sollicitatie. Je krijgt misschien een belletje om kennis te maken of mag gelijk langskomen. ‘t Is dus slim om alvast een elevator pitch voor te bereiden. Daarmee introduceer jij jezelf alsnog kort en krachtig voor een goede eerste indruk.

Key takeaways

  • Anoniem solliciteren betekent dat je solliciteert zonder dat je jouw persoonlijke gegevens op je cv of in je sollicitatiebrief zet.
  • Voordelen van anoniem solliciteren zijn bijvoorbeeld dat er geen vooroordelen zijn en dat je uiteindelijk komt te werken bij een bedrijf dat diversiteit belangrijk vindt.
  • Nadelen zijn onder andere dat je unieke achtergrond niet meetelt in de sollicitatie en dat een anonieme sollicitatie alleen werkt in de eerste sollicitatieronde.
  • Anoniem solliciteren doe je zo: kies een geschikte vacature, maak je anonieme cv en schrijf je sollicitatiebrief. Na het verzenden bereid je je alvast voor op een persoonlijk gesprek.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een anoniem cv?

  • Het lijkt op een standaard cv, maar dan zonder je naam, geboortedatum, geslacht en foto. De focus ligt volledig op je werkervaring, opleidingen en vaardigheden.

  • Waarom zou ik anoniem solliciteren?

  • Om vooroordelen en discriminatie te vermijden bij het solliciteren. Je wordt puur beoordeeld op wat je kunt en hebt bereikt. Daarnaast weet je dat je toekomstige werkgever bezig is met thema’s als diversiteit en inclusie als ie akkoord gaat met een anonieme sollicitatie. Chill.

  • Wat is het verschil tussen anoniem solliciteren en solliciteren zonder cv?

  • Zonder cv solliciteren is handig als je geen tijd hebt om een cv te maken of geen werkervaring hebt. Maar anoniem solliciteren doe je juist om discriminatie bij je sollicitatie te voorkomen. In je anonieme cv en sollicitatiebrief focus je juist op je ervaring en vaardigheden.