Steeds vaker met tegenzin naar je werk en altijd in de hoop die ene collega te vermijden. Pesten op het werk doet veel met je, maar helaas komt het veel vaker voor dan zou moeten. Wat moet je doen als je in zo’n nare situatie zit? YoungCapital helpt je om pestgedrag op werk te herkennen en geeft je tips over wat je kunt doen als je gepest wordt op werk.
Hoe herken je pestgedrag op je werk?
Het moeilijke van pestgedrag op werk is dat de grens met plagen heel dun is. Vooral als het om subtiel pesten op het werk gaat. Misschien lijkt een flauwe opmerking een grapje, bijvoorbeeld, maar is dit eigenlijk een pijnlijke belediging. Lastig, maar dat betekent niet dat je pesten op de werkvloer zomaar moet laten gaan. Hieronder geven we een aantal pesten op het werk voorbeelden zodat je het beter kunt herkennen bij jezelf en bij je collega’s.
Pesten op het werk voorbeelden
- Een collega wordt regelmatig niet uitgenodigd voor borrels of (onofficiële) teamuitjes.
- Je krijgt opzettelijk (en onterecht) een slechte beoordeling.
- Je leidinggevende doet je collega na of maakt diegene belachelijk.
- Jij krijgt (bijna) altijd de zinloze of vervelende taken.
- Een vervelende collega roddelt regelmatig over een andere collega achter diens rug om.
Is pesten op het werk strafbaar?
Gepest worden op het werk is heel naar. Het geeft je een onveilig gevoel, een hoop stress en vaak ook heftigere mentale klachten. Niet gek dus dat heel wat burn-outs door pesten het op werk komen. Des te belangrijker om pestgedrag op het werk tegen te gaan. Maar het lastige hiervan is dat pesten op het werk alleen strafbaar is in bepaalde situaties. Namelijk als het om seksuele intimidatie of lichamelijk geweld gaat. Het goede nieuws is dat je werkgever altijd verplicht is om pesten op het werk tegen te gaan, ook als het niet bij de wet strafbaar is. Het beste wat je kunt doen als jij of je collega gepest wordt, is dus naar je leidinggevende stappen. Maar vaak heb je dan wel bewijs nodig van het pesten op de werkvloer.
Pesten op het werk bewijzen
Dus eh, hoe kom je dan aan bewijs? Deze tips komen vast van pas:
- Schrijf duidelijk op wat er gebeurt. Dat doe je in een soort logboek. Noteer altijd de datum, wat de aanleiding was van het pestgedrag, wat er precies gebeurde en wie er aanwezig waren. Beschrijf ook of je dit gemeld hebt bij een leidinggevende en wat de reactie hierop was.
- Praat met collega’s. Als je merkt dat jij of een collega gepest wordt op werk, hebben anderen dit waarschijnlijk ook gezien. Bespreek daarom jullie ervaringen. Dit zorgt voor extra bewijs en maakt jouw verhaal geloofwaardiger. Vraag of je collega’s hun ervaringen willen opschrijven of melden bij een leidinggevende.
- Bewaar al het schriftelijke bewijs. Krijg jij of krijgt je collega vervelende e-mails, chatberichten, voicemails of notities? Sla dit dan op in een speciale map en gooi het nooit weg, hoe vervelend het ook is. Op deze manier verzamel je hard bewijsmateriaal.
‘Ik word gepest op werk’, wat kun je doen?
Heb je bewijsmateriaal verzameld tegen het pestgedrag op werk? Dan kun je actie ondernemen. Volg hiervoor ons stappenplan.
Stap 1: Praat met de pester
Ai, dat klinkt heftig. Snappen we, maar toch is dit de slimste eerste stap. Het kan namelijk best zijn dat het pesten op werk meteen stopt zodra je de pester confronteert. Want wie weet was diens gedrag echt niet zo bedoeld en heeft je collega er meteen spijt van. Lukt dit niet of vind je het te moeilijk? Ga dan door naar stap 2.
Stap 2: Neem contact op met een vertrouwenspersoon
Je werkgever is verplicht om een interne of externe vertrouwenspersoon te hebben die jou kan helpen. Neem contact met diegene op en vertel rustig je verhaal. Wees zo open en eerlijk mogelijk, ook al voelt dat spannend. Deze persoon kan jou helpen om het pesten op je werk te stoppen.
Stap 3: Meld het pesten bij je leidinggevende
Kom je er niet uit met de hulp van de vertrouwenspersoon? Dan is de volgende stap om het probleem bij je werkgever voor te leggen. Probeer het eerst bij je leidinggevende, of een hogere manager als jouw leidinggevende juist de pester is. Je werkgever is verplicht om pestgedrag op de werkvloer tegen te gaan, dus die moet nu actie ondernemen.
Stap 4: Dien een klacht in
We hopen natuurlijk dat het pesten door je collega inmiddels gestopt is en het niet zo ver hoeft te komen. Maar als je baas niet genoeg doet om het pestgedrag op je werk te stoppen, kun je een klacht indienen. Dat kan via het klachtenreglement van je werkgever of bij de Arbeidsinspectie. Zij onderzoeken de situatie en geven je werkgever mogelijk een waarschuwing of boete. Zo heb je bijvoorbeeld recht op een schadevergoeding als het pesten op het werk heeft geleid tot een burn-out. Aangifte doen van pestgedrag kan alleen in sommige gevallen. Vraag om juridisch advies als je dit graag wilt doen, en neem bij pesten op het werk niet zomaar ontslag.
Key takeaways
- Pestgedrag op werk is soms lastig te herkennen, omdat de lijn tussen plagen en pesten dun is en de grens voor de een ergens anders ligt dan voor de ander.
- Let bijvoorbeeld op als jij of een collega vaker niet wordt uitgenodigd voor een uitje, als er geroddeld wordt of als jij of iemand anders altijd de rotklusjes krijgt.
- Pesten op het werk is helaas alleen strafbaar als het gaat om seksuele intimidatie of fysiek geweld.
- Je werkgever is wél verplicht om pesten op het werk tegen te gaan. Stap daarom naar je leidinggevende als je er niet uitkomt met de pester of een vertrouwenspersoon.
- Doet je baas niet genoeg om het gedrag te stoppen? Dien dan een klacht in bij de Arbeidsinspectie en vraag eventueel om juridisch advies.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is pesten op het werk?
-
Wat kan je doen als je gepest wordt op het werk?
-
Is pesten op het werk strafbaar?
-
Is pesten een reden voor ontslag?
Je herkent pestgedrag bijvoorbeeld aan geroddel achter een collega's rug om, niet worden uitgenodigd voor borrels, altijd de vervelende taken krijgen en opzettelijk slechte beoordelingen krijgen.
Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal en vraag collega’s om jouw verhaal te ondersteunen. Probeer de pester te confronteren, vraag een vertrouwenspersoon om hulp en stap desnoods naar je baas. Doet die niet genoeg, maak dan een melding bij de Arbeidsinspectie.
Wel als het gaat om fysiek geweld of seksuele intimidatie. Helaas niet als het gaat om roddelen of ander “subtiel” pestgedrag. Maar je baas moet altijd iets aan pesten op de werkvoer doen, dus stap altijd naar ’m toe als je er niet uitkomt met de pester.
Ja, dat kan zeker. Een werkgever mag jou ontslaan als je een collega pest. Dat mag zelfs op staande voet in ernstige situaties.