Jouw carrière in Portugal
Heb jij altijd al willen wonen en werken in Portugal als Nederlander, maar de stap nog niet durven wagen? Of vertrek je binnenkort, maar heb je nog wat extra info nodig? Goed nieuws: wij vertellen je op deze pagina alles wat je nodig hebt om een vliegende start te maken bij jouw werk in Portugal. Verder geven we je van het werken in Portugal ervaringen van mensen die je voor zijn gegaan. Wil je ook weten wat je allemaal nodig hebt als je in dit land gaat wonen? Check dan onze pagina over wonen in Portugal.
Ben je helemaal klaar om te gaan werken in Portugal? Neem dan eens een kijkje op onze vacature pagina met vacatures in Portugal.
Waarom werken in Portugal?
Leuk, werken in het buitenland, maar waarom zou je nou juist naar Portugal gaan en niet naar een van de andere mogelijkheden? We zijn geen reisbureau, dus we zullen je de praatjes over het prachtige weer, de helderblauwe zee en het bruisende nachtleven besparen (maar leuk is dat natuurlijk wel).
Een goede reden om voor Portugal te kiezen is, volgens ons, dat er een hoop (tijdelijk) werk is. Ook vanuit YoungCapital. Het is namelijk één van de landen waarin wij de meeste vacatures open hebben staan. Wel zo handig natuurlijk. Verder heb je geen visum of andere ingewikkelde papieren nodig om te gaan werken in Portugal als Nederlander, want het land is lid van de Europese Unie.
Even op een rijtje: wat zijn de voor- en nadelen van werken in Portugal? Lees het hieronder.
Voordelen van werken in Portugal
- Er is veel seizoenswerk en tijdelijk werk beschikbaar voor als je een tussenjaar hebt of een zomerbaantje zoekt.
- YoungCapital werkt samen met grote bedrijven in Portugal, waardoor er regelmatig nieuwe vacatures beschikbaar komen, zoals Teleperformance Portugal vacatures.
- Met een Europees paspoort heb je geen visum of vergunning nodig om te mogen werken in Portugal.
- Mensen in Portugal zijn heel warm en vriendelijk, dus je hebt zeker de kans om na je werkdag een drankje te doen met je collega’s. Gezellig!
- In de werkcultuur staan Portugezen erg open voor buitenlanders en hun ideeën, dus ze zullen zeker waarde hechten aan jouw mening.
Nadelen van werken in Portugal
- Het gemiddeld inkomen en minimumloon in Portugal liggen lager dan in Nederland, maar de kosten van het levensonderhoud zijn óók lager, dus dat compenseert elkaar mooi.
- Hiërarchie is belangrijk in de werkcultuur en business etiquette van Portugal, dus kletsen over je weekend met je manager zit er (meestal) niet echt in. In dat opzicht is Portugal behoorlijk formeel.
- In Portugal zijn ze over het algemeen wat lakser met deadlines dan in Nederland. Daartegenover staat wel dat ze goed kunnen omgaan met last minute stress. Zeker een leerervaring dus!
Informatie over werken in Portugal
Als je gaat werken in Portugal, bijvoorbeeld in Algarve, is het wel zo handig om het één en ander te weten over de werkcultuur, eetcultuur en business etiquette in Portugal. Geen zorgen, we hebben de belangrijkste info voor je klaarstaan. Zo hoef je niet bang te zijn om blunders te maken.
Eten en drinken op werk
In Portugal begin je meestal met werken om 9:00. Je hebt een lunchpauze vanaf 12:30 of 13:00, die één of twee uur duurt en waarna je weer verder werkt tot 18:00 of 19:00. Dat is een lekker lange pauze dus. In de eetcultuur van Portugal wordt dan ook veel waarde gehecht aan de lunch en business lunches zijn populair. Eet je op kantoor? Dan verschilt het per bedrijf of je daar lunch kunt krijgen, zelf iets mee moet nemen of dat je buiten de deur luncht. Vraag dat dus even na of bij jouw werkgever.
Als je uitgenodigd wordt voor een business lunch, is het belangrijk dat je pas gaat zitten als je daarvoor wordt uitgenodigd en begint met eten nadat je elkaar ‘eet smakelijk’ hebt gewenst (in het Portugees bom apetite). Word je bij iemand thuis uitgenodigd voor lunch of diner? Neem dan altijd een klein cadeautje mee en zorg ervoor dat je niet te vroeg of precies op tijd komt. Vijf of tien minuten later dan de afgesproken tijd wordt gezien als het meest beleefd.
Werkcultuur
We noemden het al even, maar de business etiquette in Portugal is dus behoorlijk formeel. Hiërarchie en status op de werkvloer zijn belangrijk, dus zorg ervoor dat je altijd respectvol omgaat met je manager. Het kan geen kwaad om hier wat voorzichtiger mee om te gaan dan je in Nederland zou doen. Kijk de kat uit de boom, dan kun je altijd wat losser omgaan met je leidinggevende als je na een tijdje merkt dat dit wel kan.
Verder spreek je in Portugal meestal iedereen met de achternaam aan op de werkvloer, tenzij aan je is duidelijk gemaakt dat het oké is om voornamen te gebruiken. Weet je niet zeker hoe je iemands naam uitspreekt? Geen probleem, Portugezen zijn niet zo snel beledigd, dus vraag het gerust na. Qua werkkleding is het op veel plekken belangrijk dat je je formeel kleedt wanneer je gaat werken in Portugal. Dit betekent dat mannen meestal een pak dragen (geen jeans en T-shirt dus) en vrouwen zich vrij conservatief kleden, al is het dragen van (nette) broeken ook geaccepteerd. Ook hier geldt weer: kijk even aan hoe het gaat bij jou op de werkvloer, maar play it safe de eerste paar dagen.
Feestdagen
De volgende dagen worden beschouwd als nationale feestdagen in Portugal, waarop niet gewerkt wordt, maar je wel doorbetaald krijgt:
- Nieuwjaarsdag - 1 januari;
- Goede Vrijdag - een vrijdag in maart of april;
- Bevrijdingsdag - 25 april;
- Dag van de Arbeid - 1 mei;
- Dag van Portugal - 10 juni;
- Sacramentsdag - een donderdag in juni;
- Maria Hemelvaart - 15 augustus;
- Dag van de Republiek - 5 oktober;
- Allerheiligen - 1 november;
- Herstel van de Onafhankelijkheid - 1 december;
- Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria - 8 december;
- Kerstdag - 25 december.
Wat moet je regelen?
En dan nu de praktische info: wat moet je allemaal regelen als je wilt wonen en werken in Portugal? Goed nieuws: eigenlijk valt dat heel erg mee. Omdat Portugal bij de Europese Unie hoort, heb je met een Europees paspoort namelijk geen visum of vergunning nodig om er te mogen werken. Wel heb je na drie maanden een verklaring van inschrijving nodig van de gemeente waar je woont. Verder moet je -logisch natuurlijk- een geldig Europees paspoort hebben. Heb je dat niet? Dan heb je wél een werkvergunning nodig (en vaak ook een werkvisum) om te mogen werken in Portugal.
Meer praktische info over verhuizen naar Portugal?
Lees het op onze wonen in Portugal pagina.
Hoe zit het met je zorgverzekering? Als je korter dan drie maanden gaat wonen en werken in Portugal hoef je niks te regelen met je zorgverzekering: je Nederlandse verzekering blijft gewoon geldig. Wel kun je het beste zorgen voor een Europese pas als je deze nog niet hebt. Bij veel grote verzekeringen staat deze automatisch achterop je zorgpas, maar dat is niet altijd het geval, dus check dit even. Ga je langer dan drie maanden in Portugal wonen en werken? Dan geldt je Nederlandse zorgverzekering niet en moet je in Portugal verzekerd zijn. Dit gaat meestal via je werkgever, dus je hoeft er niet veel zelf voor te regelen. Vraag wel altijd goed na hoe het precies zit bij jouw werkgever, zodat je niet voor verrassingen komt te staan
Meer weten over o.a. contracten en vakantiedagen in Portugal? Lees het op deze (Engelstalige) pagina over werken in Portugal van de Portugese overheid.
Via YoungCapital werken in Portugal
Ga je via YoungCapital werken in Portugal? Het verschilt per functie wat er via de werkgever geregeld kan worden. Zo hebben we regelmatig vacatures waarbij er al een appartement voor je klaarstaat en zelfs de vliegtickets worden vergoed. Maar dat is niet bij elke functie het geval, dus lees goed de vacatures door. Zo weet je precies wat je wel en niet zelf moet regelen. Heb je hier vragen over? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.
Check onze vacatures in Portugal
Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland
-
“De mogelijkheid om door te groeien en de afwisselende werkzaamheden was voor mij stimulerend om voor dit project te kiezen. Ik ben het beste bewijs dat dit ook mogelijk is op het project”..
Giovanni Braem, werkt bij Eneco CC in Bulgarije
-
“Leven in Sofia is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt in mijn leven. De relocatie ging heel vlot. Na vijf jaar hier te zijn heb ik nog geen enkel moment spijt gehad van deze keuze. De jovialiteit van de mensen hier zorgt ervoor dat je je snel thuis gaat voelen”.
Anais, werkt bij Euroccor in Bulgarije
-
“Allereerst is Sofia een super mooie, moderne stad met een rijke geschiedenis en cultuur en de meeste mensen spreken hier gewoon Engels. Het bedrijf helpt je bij alles wat nodig is om hier aan de slag te gaan”.
Esther, werkt bij Euroccor in Bulgarije
Veelgestelde vragen
-
Is er veel werk in Portugal?
-
Heb ik een vergunning en/of visum nodig om te mogen werken in Portugal?
-
Kan ik mijn Nederlandse zorgverzekering houden als ik ga werken in Portugal?
Er is vooral veel werk in Portugal voor niet-Portugezen als je seizoenswerk of een andere tijdelijke baan zoekt, maar er zijn ook fulltime banen te vinden. Benieuwd naar het aanbod? Check de vacatures in Portugal van YoungCapital.
Als je een Europese identiteit hebt, is het niet nodig om een (werk)vergunning of (werk)visum te hebben om te mogen werken in Portugal.
Ga je korter dan drie maanden in Portugal werken? Dan blijft je Nederlandse zorgverzekering gewoon geldig en heb je dekking in Portugal met een Europese pas. Ga je langer dan drie maanden werken en wonen in Portugal? Dan heb je een Portugese zorgverzekering nodig. Meestal gaat dit via je werkgever.