Bam, je hebt je eerste en tweede sollicitatiegesprek gerockt. Tijd voor het arbeidsvoorwaardengesprek. Best een beetje spannend, want dat wordt onderhandelen. Toch? Geen paniek als je niet precies weet wat je kunt verwachten, want dat leggen we hier eenvoudig uit. Zo lees je in dit artikel wat een arbeidsvoorwaardengesprek precies is en hoe zo’n gesprek is opgebouwd. Komt goed, we promise.
Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?
First things first: een arbeidsvoorwaardengesprek, ook wel aanstellingsgesprek, is een gesprek waarin je samen met je (nieuwe) werkgever de arbeidsvoorwaarden vaststelt waaronder je aan de slag gaat. Meestal vindt dit gesprek plaats nadat je een of meerdere goede sollicitatiegesprekken hebt gevoerd. Natuurlijk komt het salaris aan bod, want da’s voor veel mensen de belangrijkste arbeidsvoorwaarde van allemaal. Maar er valt meer te winnen dan extra doekoe op je loonstrook. Wat dacht je van meer vakantiedagen, andere werktijden of een auto van de zaak?
Kortom: het arbeidsvoorwaardengesprek is hét moment om over je toekomstige arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Doen, want als je straks je contract tekent staan de voorwaarden vast. Het is dan veel lastiger om er nog wat bij te krijgen.
Hoe gaat een arbeidsvoorwaardengesprek?
Als je nog nooit een arbeidsvoorwaardengesprek hebt gevoerd, heb je misschien geen idee wat je te wachten staat. Wie begint er? Wanneer drop je je voorstel? Om het gesprek zo soepel mogelijk te laten verlopen en er het maximale uit te halen, is het slim om je van tevoren in te lezen. Dus eh, hoe is zo’n gesprek opgebouwd? Komt ie:
- Introductie. Jij en je werkgever beginnen met small talk, gewoon om het ijs te breken. Vaak geeft je werkgever je ook een kort overzicht van de functie en/of het basisaanbod.
- Startbod. Meestal doet de werkgever daarna een concreet salarisvoorstel. Je kunt dat voorstel meteen accepteren, maar het is ook helemaal niet gek om over het salaris te onderhandelen. Doe een tegenbod en laat weten wat je wensen zijn. Gewoon proberen, want je hebt niks te verliezen. Vaak is er echt wel ruimte om er wat bij te krijgen, dus wees niet te bescheiden. Neemt de werkgever na het introductiepraatje niet het initiatief? Grijp dan je kans en doe zelf een startbod.
- Onderhandelen. Het ijs is gebroken, de eerste voorstellen liggen op tafel, tijd om je onderhandelingsskills in de strijd te gooien. Om het maximale uit de onderhandelingen te halen, moet je laten zien wáárom jij dat bedrag waard bent. Bedenk voordat het gesprek begint daarom al een paar sterke argumenten. Da’s een van de redenen waarom het zo belangrijk is dat je het arbeidsvoorwaardengesprek goed voorbereidt.
- Bespreek de secundaire arbeidsvoorwaarden. Niet alleen het salaris komt aan bod, je kunt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek ook onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan vakantiedagen, reiskostenvergoeding, thuiswerkmogelijkheden of een opleidingsbudget. Dit is hét moment om aan te geven wat voor jou belangrijk is.
- Bijzonderheden? Gooi ze op tafel. Droom jij van een sabbatical, wil je graag flexibele werktijden of ben je benieuwd of je studieverlof krijgt? Gooi al je wensen die nog niet aan bod zijn gekomen op tafel voordat je het gesprek straks afrondt.
- Afronding. Jij en je werkgever sluiten het gesprek af met een samenvatting van wat jullie hebben besproken. Ook maken jullie afspraken over de vervolgstappen. Je krijgt bijvoorbeeld vaak nog even de tijd om over het voorstel na te denken en moet voor een bepaalde deadline laten weten of je definitief akkoord gaat.
- Schriftelijke bevestiging. Na het gesprek legt je werkgever de besproken voorwaarden vast in een contract, dat je daarna ondertekent.
Heb je binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek en kun je nog wel wat extra support gebruiken? Check dan ook onze tips voor een arbeidsvoorwaardengesprek of de lijst met vragen die je tijdens dit gesprek kunt stellen.
Key takeaways
- Tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden waaronder je gaat werken bij je werkgever.
- Meestal vindt dit gesprek plaats als je succesvol door de sollicitatieprocedure bent gekomen, voordat je je contract tekent.
- Een arbeidsvoorwaardengesprek begint met een informele introductie, daarna doet de werkgever vaak een salarisvoorstel. Soms krijg je zelf de kans om een startbod te doen.
- Dit gesprek is dé kans om over je salaris en andere arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Doe dit dus ook en bedenk van tevoren argumenten.
- Je rondt het gesprek af met een samenvatting en afspraken over de vervolgstappen. Je krijgt de afgesproken voorwaarden ook op papier van je werkgever.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Ik krijg een arbeidsvoorwaardengesprek, ben je dan aangenomen?
-
Wanneer voer je een arbeidsvoorwaardengesprek?
-
Wat bespreek je in een arbeidsvoorwaardengesprek?
-
Moet je een salarisstrook meenemen naar een arbeidsvoorwaardengesprek?
-
Heb je ook een arbeidsvoorwaardengesprek als je onder een cao valt?
Officieel heb je de job dan nog niet in de pocket, want je hebt nog geen contract getekend. Maar als je een arbeidsvoorwaardengesprek krijgt, is de werkgever wel serieus met je. Het kan eigenlijk alleen nog misgaan als jullie het echt niet eens worden over de arbeidsvoorwaarden.
Meestal krijg je een arbeidsvoorwaardengesprek als je succesvol door de sollicitatieprocedure bent gekomen en de werkgever je wil aannemen. Je voert het arbeidsvoorwaardengesprek dus voordat je je contract gaat tekenen.
Het is een gesprek om over je arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. In een arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je dus bijvoorbeeld je salaris, vakantiedagen, pensioenregeling, reiskostenvergoeding of welke voorwaarden je ook maar belangrijk vindt.
Soms vraagt een werkgever je om naar het arbeidsvoorwaardengesprek een recente salarisstrook mee te nemen. Dat mag ie vragen, maar je bent niet verplicht om je salarisinformatie te laten zien. Als je blanco de onderhandelingen ingaat, is de kans groter dat je er een mooi salaris uitsleept.
Zeker. Ook als je onder een cao valt, is er vaak ruimte om te onderhandelen. Bijvoorbeeld over de schaal waarin je start.