Aanstellingsgesprek

Voor je gevoel heb je die leuke baan al zo’n beetje binnen, maar er wacht nog één uitdaging op je: het aanstellingsgesprek. Wat is dat dan weer? Kan er op dit punt van het sollicitatieproces nog iets verkeerd gaan? En wat bespreek je tijdens dit gesprek? We leggen het je uit.

Wat is een aanstellingsgesprek? De betekenis

Het aanstellingsgesprek is meestal het laatste gesprek in het sollicitatieproces. Je hebt dan al een paar positieve sollicitatiegesprekken achter de rug en jij en de werkgever zijn allebei enthousiast over een samenwerking. Tijdens het aanstellingsgesprek krijg je de kans om nog wat laatste vragen te stellen. Stel dat bepaalde dingen nog onduidelijk zijn of je ergens twijfels over hebt, dan is dit hét moment om het hierover te hebben. Vaak bespreken jullie de eerdere gesprekken en de functie nog eens en doet de werkgever je een officieel aanbod. Als er geen hele onverwachte dingen gebeuren, is de job na afloop van het gesprek van jou.

Verschil aanstellingsgesprek en arbeidsvoorwaardengesprek

Of een aanstellingsgesprek hetzelfde is als een arbeidsvoorwaardengesprek? De twee lijken sterk op elkaar en worden soms als synoniem gebruikt, maar er is een klein verschil. In een arbeidsvoorwaardengesprek draait het namelijk echt om, jawel, de arbeidsvoorwaarden waaronder je aan de slag gaat. Het zou haast gek zijn als je het in dit gesprek níet over je salaris onderhandelt. In een aanstellingsgesprek komen de arbeidsvoorwaarden vaak ook aan bod, maar bespreek je nog veel meer. Het is niet vanzelfsprekend dat je lekker lang gaat zitten onderhandelen met je baas tijdens dit gesprek. Wil je graag specifieke afspraken maken met je werkgever? Dat kan prima tijdens dit gesprek, maar dan moet je misschien wel zelf het initiatief nemen.

Wat bespreek je in een aanstellingsgesprek?

De precieze inhoud van een aanstellingsgesprek staat niet vast en verschilt per werkgever. Pin ons dan ook niet vast op het onderstaande lijstje. Maar het geeft je wel een beeld van wat je ongeveer kunt verwachten van dit gesprek.

  • Jullie bespreken de details van de functie. Vaak weet je al wat je ongeveer van de baan kunt verwachten, maar de werkgever herhaalt dit nog eens of deelt extra details.
  • Je toekomstige baas laat weten wat er precies van je verwacht wordt. Jullie bespreken vaak ook wanneer je kunt starten met de baan.
  • Je kunt tijdens dit gesprek vragen stellen en eventuele onduidelijk- of onzekerheden bespreken. Dat doe je beter nu dan wanneer je straks je krabbel hebt gezet.
  • Je werkgever doet mogelijk een officieel aanbod en jullie bespreken de belangrijkste arbeidsvoorwaarden.
  • Dit is ook het moment om specifieke wensen te bespreken of te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden.

Heb je binnenkort een aanstellingsgesprek of arbeidsvoorwaardengesprek? Check dan ook onze algemene tips en lees wat je kunt doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Key takeaways

  • Tijdens een aanstellingsgesprek bespreken jij en de werkgever de laatste details voor je aanstelling.
  • Dit gesprek lijkt op een arbeidsvoorwaardengesprek, maar is wat breder. De focus ligt minder op de arbeidsvoorwaarden.
  • In een aanstellingsgesprek bespreek je de details van de functie, de wederzijdse verwachtingen en de belangrijkste arbeidsvoorwaarden.
  • Je kunt tijdens dit gesprek ook vragen stellen. En je krijgt de kans om eventuele specifieke wensen op tafel te gooien en te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een aanstellingsgesprek?

  • Een aanstellingsgesprek is het laatste gesprek in het sollicitatieproces. Hierin bespreken jij en de werkgever de laatste details voor je aanstelling. Jullie hebben het bijvoorbeeld over jullie verwachtingen en de arbeidsvoorwaarden komen aan bod.

  • Wanneer vindt het aanstellingsgesprek plaats?

  • Een aanstellingsgesprek volgt na een paar positieve sollicitatiegesprekken. Vaak is de werkgever op dat punt van plan om je aan te nemen, maar moeten jullie nog een paar details bespreken voordat je aan de slag gaat.

  • Ben je al aangenomen als je een aanstellingsgesprek krijgt?

  • Officieel nog niet, maar je bent er bijna. Meestal krijg je dit tijdens gesprek een formeel aanbod. Het kan natuurlijk altijd nog misgaan, maar dat gebeurt vaak alleen nog als jullie het bijvoorbeeld echt niet eens worden over de arbeidsvoorwaarden.

  • Wat kun je verwachten van een aanstellingsgesprek bij de politie?

  • Bij de politie volgt het aanstellingsgesprek na het selectietraject. Tijdens dit gesprek heb je het over de arbeidsvoorwaarden en je rechtspositie. Je kunt daarna starten met de opleiding.