Je kent het vast: je zit in een sollicitatiegesprek en opeens vraagt de werkgever of recruiter wat je wilt verdienen. Pak die kans om een salarisonderhandeling te starten. Misschien accepteerde je in voorgaande sollicitatiegesprekken wel het salarisvoorstel van je werkgever zonder er écht over na te denken. Maar door effectief te onderhandelen over je salaris, krijg je straks meer poen voor je werk. Hoe je een salarisonderhandeling aanpakt? Met onze tips en info ben jij straks een pro. Want welk werk je ook doet, jij verdient een goed salaris. Punt uit.
Wanneer onderhandel je over je salaris?
Dat de meeste mensen een salarisonderhandeling ontwijken is wel bekend. Het klinkt misschien ook eng, want wat als je te hoog inzet en je werkgever je vervolgens een vette side eye geeft? Toch is het juist goed om die salarisonderhandeling te starten, ook bij een nieuwe baan en als starter. Dit gesprek moet jij zelf aangaan, aangezien werkgevers hier zelf niet snel over beginnen. Doe het bijvoorbeeld tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek, omdat het onderwerp toch aan bod komt.
Psst, wist je dat je naast je salaris ook kunt onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak of reiskostenvergoeding? Ook hier is ruimte voor tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek, of je werkgever je salarisverhoging nu accepteert of niet.
Hoe werkt een salarisonderhandeling?
Misschien beeld je je nu een streng uitziende leidinggevende in die je direct een dikke vette 'nee' geeft. Maar een salarisonderhandeling is gewoon een normaal gesprek. Het gaat ongeveer zo:
1. Je doet een startbod
Uh oh, het onderwerp salaris is aangebroken tijdens je sollicitatiegesprek. Op dit moment vraagt de werkgever: 'Wat wil je verdienen?'. Best een onnodige vraag, want werkgevers weten meestal al ongeveer welk loon ze je willen bieden. Anyway, nu doe je een startbod en leg je met argumenten uit waarom je deze salarisonderhandeling aangaat.
2. Je werkgever doet een tegenbod
Na je startbod doet je gesprekspartner een tegenbod voor het salaris, inclusief argumenten voor het tegenvoorstel. Het kan ook zijn dat je werkgever het eens is met je bod. Dan eindigt de loonsonderhandeling en gaan jullie verder met de rest.
3. Je onderhandelt verder
Op basis van de reactie van je werkgever en het tegenvoorstel heb je drie keuzes:
- Overhalen. Je gaat dieper in op de reden waarom jij je startbod verdient en haalt de werkgever op die manier over.
- Een tegenbod doen voor het salaris. Je doet zelf een tegenbod, waarbij je iets boven het bod van je gesprekspartner biedt. Omgekeerd afdingen, dus.
- Afwijzen. Je wijst het tegenvoorstel voor het salaris van je werkgever af en beëindigt het gesprek.
4. De onderhandeling komt tot een eind
Afhankelijk van hoe de salarisonderhandeling gaat zijn er meerdere mogelijke uitkomsten. De beste uitkomst is dat je gesprekspartner je startbod accepteert. Een ander goed einde is dat je hoger dan het tegenvoorstel van je werkgever gaat verdienen. Ook nice. Maar het kan zijn dat je tegenvoorstel voor je salaris afgewezen wordt. Dan moet je kiezen: accepteer je het tegenbod of is het salarisvoorstel te laag en ga je de baan afwijzen?
7 tips voor onderhandelen over je salaris
Het arbeidsvoorwaardengesprek staat gepland en je wilt onderhandelen over het salarisaanbod. Maar hoe pak je de salarisonderhandeling precies aan en wat bereid je voor? Met onze 7 tips rock jij je sollicitatie en de onderhandeling:
1. Zoek uit wat je waard bent
Je krijgt dus sowieso de vraag: 'Wat verwacht je te verdienen?'. Nu is het niet de bedoeling dat je een six figure salary noemt, maar doe jezelf ook niet tekort. Baseer je salarisonderhandeling op je cv en de werkervaring en opleidingen die erop staan. Gebruik daarnaast loonwijzers, kijk in je cao, of misschien kunnen andere mensen met jouw job je een salarisindicatie geven.
2. Het eerste bod accepteren? No way!
Sommige werkgevers doen snel een eerste bod in de hoop dat je het accepteert en een krabbeltje onder het contract zet. Wij zeggen: accepteer het niet en ga onderhandelen over je salaris. Sterker nog, doe een hoger tegenbod en leg haarfijn uit waarom jij een hoger salaris verdient. Als je toch het eerste bod accepteert, haal je misschien niet het maximale uit je salaris, en dat is natuurlijk zonde. Ook laat je met een salarisonderhandeling zien dat je niet over je heen laat lopen.
3. Bepaal je minimumeis
Creëer een vangnet voor jezelf en bepaal je minimumeis voor je salaris. Als je salarisonderhandeling dan toch niet zoals gepland gaat, houdt je werkgever misschien deze ondergrens aan en krijg je toch een salaris waar je tevreden mee bent. Tip: je kunt ook over de trede van de salarisschaal onderhandelen.
4. Go big or go home
Bij onderhandelen over je loon is er een give and take. Zet daarom wat hoger in en vraag om tien procent meer dan wat je wilt verdienen. Dit is als het ware je wisselgeld. Lever na het tegenbod voor je salaris die tien procent gedeeltelijk of helemaal in, zodat de werkgever ziet dat je de beroerdste niet bent en jij toch je gewenste salaris krijgt.
5. Bedenk argumenten
Je werkgever gaat tijdens de salarisonderhandeling sowieso vragen waarom je hoger inzet. Bereid je hierop voor en schrijf voor jezelf op waarom jij een hoger salaris verdient. Bijvoorbeeld omdat:
- je hebt (super)goede prestaties bij andere bedrijven behaald;
- je bent de master in bepaalde vaardigheden;
- de vacaturetekst gaat uit van het minimumloon en jij vindt dat dat niet past bij de functie;
- medewerkers bij andere bedrijven in dezelfde functie verdienen meer dan je toekomstige werkgever biedt.
6. Practice makes perfect
Niemand is geboren met onderhandelskills. Vraag daarom aan iemand die je kent of diegene een salarisonderhandeling met je wil oefenen. Dan weet je gelijk of je argumenten werken, of je zelfverzekerd overkomt en of straks onderhandelen over je salaris succesvol gaat zijn. Ook kan je oefenpartner feedback geven op punten waar je zelf misschien niet eens op lette.
7. Leg alles vast op papier
Yes, dat mooie salaris is van jou. Seal the deal en laat je werkgever de gemaakte afspraken op papier zetten. Zo staat alles duidelijk vast en was je salarisonderhandeling niet voor niets. Anders kan je nog wel eens gedoe krijgen.
Voorbeeldzinnen: onderhandelen over je salaris
Krab je nu nog aan je hoofd? No worries, we hebben een aantal voorbeeldzinnen voor het onderhandelen over je salaris. Je weet wat ze zeggen: beter slim gejat dan slecht bedacht.
- Met mijn ervaring en de resultaten die ik heb behaald bij mijn vorige baan, is een salaris van [gewenst salaris] in lijn met wat ik kan betekenen voor jullie.
- Ik snap dat jullie een budget hebben, maar kunnen we het hebben over een salaris dat iets dichter bij mijn verwachting ligt? Ik denk aan [gewenst salaris].
- Ik heb wat onderzoek gedaan, en voor iemand met mijn skills en ervaring lijkt [gewenst salaris] de standaard. Wat denken jullie?
- Kunnen we kijken naar een iets hoger startloon? Gezien mijn achtergrond en skills zou [gewenst salaris] echt perfect zijn.
- Ik ben super enthousiast om aan de slag te gaan, maar ik zou me nog comfortabeler voelen als we het salaris kunnen aanpassen naar [gewenst salaris]. Wat denken jullie?
Psst, over je salaris onderhandelen per mail kan ook. Voorbeeld nodig? Pak dan een van de zinnen hierboven.
Key takeaways
- Wil je een hoger salaris? Start een salarisonderhandeling tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek.
- Een salarisonderhandeling begin je met een startbod. Je werkgever komt dan vaak met een tegenbod, waarover je dan verder kunt onderhandelen.
- Voordat je gaat onderhandelen over je salaris: weet wat je waard bent, accepteer niet het eerste bod en bepaal je minimumeis.
- Vraag altijd om tien procent meer dan je target salaris, bereid argumenten voor, en oefen je onderhandelingstechnieken.
- Laat de gemaakte afspraken schriftelijk vastleggen om issues in de toekomst te voorkomen.
- Voorbeelden nodig? Check onze voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken tijdens je salarisonderhandeling.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoe kun je onderhandelen over je salaris?
-
Wat als mijn salaris tegenvoorstel wordt afgewezen?
-
Kan ik een salarisonderhandeling starten per mail?
-
Bij mijn nieuwe baan krijg ik minder salaris. Kan ik hierover onderhandelen?
Meestal doe je dit tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek. Beslis welk salaris je wilt verdienen en bied tien procent meer dan dat. Als je werkgever het te hoog vindt, kun je vervolgens 'onderhandelen' over een lager bedrag: aka het salaris dat je werkelijk wilt verdienen.
Jammer, maar niet geschoten is altijd mis. In dit geval kun je het beste het bod van de werkgever accepteren of onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden. En als het geboden salaris toch te laag is, overweeg je misschien de baan af te wijzen.
Dat kan zeker. Stuur bijvoorbeeld na je sollicitatiegesprek, waarbij je werkgever het salaris noemde, een mail met een tegenbod en geef daarbij aan waarom jij vindt dat je dit bedrag verdient.
Nee heb je, ja kun je krijgen. Start dus vooral een salarisonderhandeling als je in je nieuwe baan minder salaris krijgt. Gebruik de technieken hierboven en wie weet verdien je zelfs nog meer dan bij je vorige baan.