Salarisonderhandeling starter

POV: je hebt net je diploma op zak en bent aan het solliciteren voor je eerste echte baan. Not easy, en vooral een salarisonderhandeling als starter is spannend. Je hebt tenslotte bijna geen werkervaring en waarschijnlijk nooit eerder een arbeidsvoorwaardengesprek gevoerd. Toch is dat geen reden om helemaal niet over je salaris te onderhandelen als starter. Je hebt veel meer te bieden dan je misschien denkt. Hoe je een arbeidsvoorwaardengesprek als starter aanpakt? You know us by now: we hebben alle tips en tricks voor je op een rij gezet. Zo komt het helemaal goed met jouw salaris bij die toffe eerste baan.

Waarom onderhandelen over je salaris als starter?

Waarom zou je eigenlijk een salarisonderhandeling aan gaan als starter? Je denkt misschien dat je niks in huis hebt en al blij moet zijn dat een bedrijf jouw onervaren koppie überhaupt wil binnenhalen. Maar het is toch slim om het arbeidsvoorwaardengesprek als starter serieus te nemen. Want:

  • Je toont dat je voor jezelf durft op te komen. Tuurlijk betekent dit niet dat je een heel hoog salaris moet eisen, want dat schrikt de werkgever juist af. Maar je toekomstige baas kan het vast waarderen als jij laat zien dat je niet zomaar over je heen laat lopen.

  • Wie weet krijg je er wel een hoger salaris uit dan je in eerste instantie verwachtte. Als je jouw salarisonderhandeling goed aanpakt en laat zien wat je waard bent, is je werkgever misschien wel bereid je tegemoet te komen. Niet geschoten …

  • Je doet ervaring op met arbeidsvoorwaardengesprekken. Geloof ons maar, daar ben je jezelf later dankbaar voor. Want voor je tweede, derde en vierde job ga je sowieso onderhandelen over je salaris. Dan kun je er dus maar beter vast een keer mee geoefend hebben.

Arbeidsvoorwaardengesprek als starter: zo pak je het aan

Doen dus, bij je eerste baan al onderhandelen over je salaris. Maar het is logisch dat je dan wel wat extra tips kunt gebruiken voor jouw salarisonderhandeling als starter. Komen ze.

Zet je kwaliteiten op een rij

Je hebt dan wel geen werkervaring als starter, maar dat betekent niet dat je niks te bieden hebt. Tijdens je studie heb je veel kennis opgedaan en misschien wel een specialisatie of extra vakken gevolgd. Wat was je afstudeeronderwerp? Welke skills heb je opgedaan, binnen en buiten je studie? Schrijf al je kwaliteiten op, met de belangrijkste en meest kenmerkende bovenaan. Deze gebruik je om jouw droomsalaris te bepalen en argumenten te geven tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek als starter.

Schuif je onzekerheden opzij

Vergeet niet dat jij als starter frisse, jonge energie in het bedrijf brengt. Je bent als Gen Z’er letterlijk de toekomst, en dat is net zoveel waard als de werkervaring van al die boomers. Weet je dit goed uit te leggen aan je toekomstige baas, dan kun je dat hoge salarisvoorstel prima onderbouwen.

Check de arbeidsmarkt

Soms werkt de arbeidsmarkt in je voordeel. Is ie krap, dan hebben bedrijven meer moeite om personeel te vinden. Dat betekent meestal dat ze eerder bereid zijn om jou een hoger salaris te bieden. Is de arbeidsmarkt ruim, dan moet je wat soepeler zijn met je eisen. Doe dus van tevoren je onderzoek. En let op: de arbeidsmarkt verschilt per branche. Zo is er bijvoorbeeld een personeelstekort in de zorg, het onderwijs en IT. Maar in de cultuur- en reisbranche is er juist een ruime arbeidsmarkt.

Bepaal je droomsalaris en ondergrens

Easier said than done, want wat is nou een realistisch salaris? Net als voor iedere andere salarisonderhandeling, ook als je geen starter bent, moet je research doen. Jouw aandachtspunt: wat verdienen starters in deze functie gemiddeld? Leg deze cijfers naast jouw kwaliteiten en de arbeidsmarkt die je in de vorige stappen hebt onderzocht. Nu weet je of je hoger kunt inzetten dan het gemiddelde salaris, of daar toch in de buurt moet gaan zitten.

Let op secundaire arbeidsvoorwaarden

Misschien willen bedrijven jou als starter niet meteen een topsalaris bieden, maar wist je dat je ook kunt onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden? Da’s een mooi alternatief. Tip: zet tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek als starter in op voorwaarden waarmee je jezelf verder ontwikkelt. Een opleidingsbudget, bijvoorbeeld. Of andere studiemiddelen. Daarmee verhoog je je kwaliteiten en kun je misschien op een later moment in je baan toch om salarisverhoging vragen.

Verder loopt een arbeidsvoorwaardengesprek niet veel anders dan voor iemand met meer werkervaring. Check dus ook onze algemene tips voor de voorbereiding en voor tijdens het gesprek. Maak een lijstje met je alles wat je wilt bespreken, bedenk welke vragen je wilt stellen, oefen en ga met zelfvertrouwen jouw salarisonderhandeling in als starter.

Key takeaways

  • Als starter kun je voor je eerste baan prima onderhandelen over je salaris.
  • Dit is slim omdat je de werkgever laat zien dat je voor jezelf opkomt, je misschien wel een hoger salaris krijgt en ervaring opdoet met arbeidsvoorwaardengesprekken.
  • Als starter heb je geen of weinig ervaring. Focus daarom op je kwaliteiten en skills en gebruik deze als argumenten voor je salarisvoorstel.
  • Onderzoek de arbeidsmarkt: op een krappe arbeidsmarkt zijn werkgevers vaker bereid je tegemoet te komen.
  • Check wat andere starters in de functie verdienen.
  • Vergeet niet ook te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Kan je als starter onderhandelen over salaris?

  • Dat kan. Het is slim om serieus je salarisonderhandeling in te gaan als starter. Zo doe je er vast ervaring mee op, laat je zien dat je voor jezelf opkomt en krijg je misschien zelfs een hoger salaris.

  • Hoe onderhandel je over salaris als starter?

  • Focus op jouw kwaliteiten en skills. Wat onderscheidt jou van andere starters? Denk aan extra certificaten, je afstudeerproject en vaardigheden die je buiten je studie hebt opgedaan. Dit zijn argumenten voor tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek als starter.