Competentie: zelfvertrouwen

Ken je die mensen die altijd vol zelfvertrouwen lijken te zitten? Die zonder enige moeite elke uitdaging aangaan? We snappen het maar al te goed als je daar stiekem jaloers op bent. Lucky for you kun je zelfvertrouwen gewoon ontwikkelen. Handig, want vertrouwen hebben in jezelf is niet alleen belangrijk in je persoonlijke leven, maar ook fijn als je aan je carrière begint. Precies daarom lees je hier alles over zelfvertrouwen. Van de betekenis tot waarom het zo belangrijk is.

Zelfvertrouwen betekenis

Wat is zelfvertrouwen nou eigenlijk? Het antwoord kunnen we kort houden: zelfvertrouwen gaat over vertrouwen dat je hebt in je eigen skills, mening en keuzes. Met zelfvertrouwen stap je dus vol goede moed nieuwe situaties in, zonder dat je je laat tegenhouden door twijfel of angst.

Vergelijkbare competenties

Fun fact: mensen die zelfverzekerd zijn worden vaak gezien als leiders, omdat ze niet bang zijn om hun ideeën te delen en verantwoordelijkheid te nemen. Dat is precies waarom deze competentie goed past bij beroepen waar veel verantwoordelijkheid bij komt kijken, zoals banen in de zorg of het onderwijs.

Maar er zijn nog meer competenties die lijken op zelfvertrouwen, zoals veerkracht. Beide competenties helpen je om door te zetten, zelfs als het tegenzit. Het verschil is dat veerkracht gaat over hoe je omgaat met problemen en weer opkrabbelt, terwijl zelfvertrouwen draait om het vertrouwen in jezelf, al voordat de uitdagingen komen.

Voorbeelden van zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen komt in allerlei soorten en maten voor. Misschien ben je bijvoorbeeld iemand die graag in het openbaar spreekt of blijf je altijd rustig onder druk. En zo zijn er zijn nog veel meer punten waaraan je kunt herkennen dat je zelfverzekerd in je schoenen staat. Hieronder sommen we een aantal voorbeelden voor je op. Kruis je er een of meerdere af? Dan heb je al een flinke dosis zelfvertrouwen in de pocket:

  • Durven spreken in een grote groep.
  • Beslissingen nemen zonder lang te twijfelen.
  • Kritiek ontvangen zonder de feedbacker af te katten.
  • Niet bang zijn voor onbekende situaties.
  • Het voortouw nemen in nieuwe situaties.
  • Anderen inspireren met jouw vastberadenheid.

Is het wel duidelijk dat jij een zelfverzekerde snuiter bent? Vergeet dan niet om hier ook iets mee te doen. Voeg het bijvoorbeeld toe aan de competenties op je cv of verwerk het in je motivatiebrief. Jouw zelfvertrouwen benoemen tijdens een sollicitatiegesprek kan natuurlijk ook. Hoe je dat precies aanpakt, lees je verderop.

Valkuilen van zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is superbelangrijk, maar het kan ook z’n valkuilen hebben. Een veelvoorkomende valkuil is dat zelfvertrouwen kan omslaan in arrogantie. Als je niet oplet, laat je je misschien te veel meeslepen door je eigen succes en sta je minder open voor feedback en de samenwerking met collega’s. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden: wees zelfverzekerd, maar blijf ook bescheiden en sta open voor de input van anderen.

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

Zelfvertrouwen speelt een grote rol in hoe je dagelijkse uitdagingen aangaat en jezelf presenteert. Betekent dit dan dat je altijd zelfvertrouwen moet hebben? Nee, maak je daarover maar geen zorgen. Zeker als je nog een broekie bent is het niet gek dat je je zelfvertrouwen nog moet vergroten. Zolang je dit laat weten aan de werkgever, komt dat heus goed. Werkgevers zijn namelijk dol op zelfverzekerde medewerkers en ze kunnen het waarderen als jij aangeeft dat je eraan werkt om sterker in je schoenen te staan.

Zelfvertrouwen ontwikkelen

Is jouw zelfvertrouwen nog niet helemaal waar je het hebben wilt? Geen zorgen, hier zijn vier manieren om zelfverzekerder te worden:

  • Werk aan je zelfbeeld. Door regelmatig te reflecteren op wat goed en minder goed gaat, kom je erachter waar je al zelfverzekerd over kunt zijn en wat je nog kunt verbeteren om sterker in je schoenen je staan.
  • Stel realistische doelen. Gebruik de SMART-methode om realistisch en haalbare doelen te stellen voor jezelf. Elke keer dat je zo’n doel bereikt, groeit je zelfvertrouwen.
  • Leer omgaan met onzekerheid. Iedereen twijfelt wel eens aan zichzelf, maar laat die twijfel je niet tegenhouden. Herken je onzekerheden, dat is de eerste stap om ermee om te leren gaan.
  • Vraag om feedback. Vaak zien anderen kwaliteiten in jou die je zelf over het hoofd ziet. Vraag collega’s of vrienden om feedback, zodat je een beter beeld krijgt van je eigen kunnen.

Zelfvertrouwen aantonen

Heb je onze tips voor meer zelfvertrouwen opgevolgd en ben je ready om dit in je sollicitatie te laten zien? Dan kun je dat op verschillende manieren doen. Sure, je zelfvertrouwen benoemen in je cv en motivatiebrief is handig, maar tijdens een sollicitatiegesprek kun je je vertrouwen nog beter onderbouwen. In de voorbeelden hieronder lees je hoe je laat weten dat je vertrouwen hebt in jezelf, zonder arrogant over te komen.

Zelfvertrouwen aantonen: voorbeeld 1

‘In mijn vorige functie als accountmanager was ik verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten. Ondanks de competitie en uitdagingen bleef ik vertrouwen houden in mijn eigen kunnen. Door mijn zelfvertrouwen wist ik vol te houden en haalde ik meerdere grote klanten binnen, wat leidde tot een flinke omzetstijging.’

Zelfvertrouwen aantonen: voorbeeld 2

‘Als teamleider was het mijn taak om lastige beslissingen te nemen en het team te motiveren, zelfs tijdens tegenslagen. Door mijn zelfvertrouwen durfde ik knopen door te hakken die niet altijd populair waren, maar wel noodzakelijk. Dit zorgde ervoor dat we het project succesvol binnen de deadline en het budget hebben afgerond.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: zelfvertrouwen betekent dat je in je eigen kunnen en beslissingen gelooft. Dit gaat hand in hand met andere competenties, zoals veerkracht en verantwoordelijkheid.
  • Voorbeeld: voorbeelden van zelfvertrouwen zijn onder andere niet bang zijn voor spreken in het openbaar en snel beslissingen kunnen nemen.
  • Valkuil: te veel zelfvertrouwen kan omslaan in arrogantie. Je staat dan minder open voor de feedback van je co-workers.
  • Belang: het is niet erg als je nog niet zoveel zelfvertrouwen hebt, maar blijf er wel aan werken. Werkgevers zijn namelijk gek op zelfverzekerde medewerkers.
  • Ontwikkelen: zelfvertrouwen opbouwen doe je door je te focussen op je sterke punten, realistische doelen te stellen, om feedback te vragen en te leren omgaan met onzekerheid.

Veelgestelde vragen

  • Wat is zelfvertrouwen?

  • Zelfvertrouwen betekent dat je vertrouwen hebt in je eigen kunnen en beslissingen. Het helpt je om zonder aarzeling uitdagingen aan te gaan.

  • Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

  • Zelfvertrouwen is vooral belangrijk bij het aangaan van nieuwe uitdagingen. Maar geen zorgen, het is normaal om nog niet helemaal zeker in je schoenen te staan, vooral als je nieuw bent. Geef in dat geval bij de werkgever aan dat je hierin nog wilt groeien en hoe je dit wilt doen.

  • Ik wil meer zelfvertrouwen krijgen. Hebben jullie tips?

  • Je kunt je eigenwaarde vergroten door voor jezelf op te schrijven wat al goed gaat en hoe je nog beter kunt worden in de dingen waarover je onzeker bent. Ook handig: vraag collega’s of vrienden om feedback, zodat je een beter beeld krijgt van je eigen kunnen.

  • Wat zijn valkuilen van zelfvertrouwen?

  • Een valkuil van zelfvertrouwen is dat het kan omslaan in arrogantie, waardoor je minder openstaat voor feedback en de samenwerking met je collega’s lastiger wordt. Zelfverzekerd zijn is echt niet erg, maar blijf ook bescheiden en open voor de input van anderen.