Snel schakelen

‘De ideale kandidaat kan snel schakelen…’ Je hebt het vast weleens voorbij zien komen in een vacature. Het is je wel duidelijk dat het hier niet over de versnellingen van een auto gaat, maar wat houdt deze competentie nou wél precies in? Spoiler alert: snel kunnen schakelen is meer dan zomaar van de ene naar de andere taak hoppen. In dit artikel leggen we onder andere uit wat er allemaal bij deze skill komt kijken, waarom ie zo waardevol is en wat de valkuilen zijn. Dus eh, niet snel naar iets anders schakelen jij, want er valt genoeg interessants te lezen hier.

Snel schakelen betekenis

Snel schakelen houdt in dat je makkelijk switcht tussen verschillende taken die elkaar in rap tempo afwisselen. Je past je zonder problemen aan nieuwe situaties, veranderingen of onverwachte gebeurtenissen aan. Verwar deze competentie trouwens niet met van de hak op de tak springen. Je focust je juist volledig op de dingen waar je mee bezig bent en denkt bewust na over wat je gaat doen en in welke volgorde. Maar als de situatie opeens verandert, reageer je daar direct op en pas je je prioriteiten moeiteloos aan.

Vergelijkbare competenties

Snel schakelen lijkt veel op aanpassingsvermogen. Beide competenties komen goed van pas in een snel veranderende wereld en vereisen een open mindset. Maar ze betekenen niet precies hetzelfde. Zoals de naam al zegt, ligt de focus bij snel schakelen op snelheid en efficiëntie. Je reageert direct en bent in staat om binnen de kortste keren van de ene taak naar de andere te wisselen. Aanpassingsvermogen is breder en gaat over hoe flexibel je denkt en handelt op de lange termijn. Veranderingen in omgeving, taken, verantwoordelijkheden en relaties horen daar bijvoorbeeld ook bij. Om snel te kunnen schakelen is het zeker handig dat je je makkelijk aanpast en flexibel bent.

Verder gaat snel schakelen samen met prioriteren. Om op de juiste manier te kunnen reageren op veranderingen, moet je eerst weten wat belangrijk is. Als je prioriteiten duidelijk zijn, kun je sneller beslissingen nemen en je aandacht op de juiste zaken richten. Tot slot is er een link tussen snel schakelen en multitasken. Als je het ene kunt, gaat het andere je vaak ook goed af. Beide skills hebben namelijk te maken met timemanagement, goed kunnen organiseren en concentratie. Maar er zijn ook verschillen: als je snel schakelt wissel je tussen taken, terwijl je bij multitasken meerdere dingen tegelijkertijd doet. Multitasking is dan vaak ook wat oppervlakkiger en minder effectief.

Voorbeelden van snel schakelen

Wil je checken of jij een snelle schakelaar bent? We maakten een handig lijstje met voorbeelden en kenmerken. Hoe meer je er afvinkt, hoe beter je deze skill in de vingers hebt. Iemand die snel kan schakelen:

  • Is alert en merkt snel veranderingen in de omgeving op.
  • Wisselt zonder problemen tussen verschillende taken en onderwerpen.
  • Verandert makkelijk van perspectief en past zich aan nieuwe info of situaties aan.
  • Is besluitvaardig.
  • Is snel van begrip.
  • Is goed georganiseerd en verwerkt informatie efficiënt.
  • Is gefocust op waar ie mee bezig is.
  • Houdt overzicht in chaotische situaties.
  • Raakt niet gestrest in lastige situaties.
  • Laat zich niet uit het veld slaan door tegenslagen of emoties.
  • Ziet verandering als een uitdaging en een kans om te groeien.

Snel schakelen valkuilen

Snel kunnen schakelen is vaak alleen maar handig, maar pas wel op dat je niet té snel gaat. Dan verlies je misschien je concentratie, word je minder productief en oppervlakkiger. En hoewel snelle schakelaars over het algemeen wel stressbestendig zijn, kan constant moeten schakelen toch voor de nodige stress zorgen. Neem in zo’n situatie de tijd om je prioriteiten te bepalen en ga bewust aan de slag met timemanagement. Technieken als de Pomodoro techniek helpen je om geconcentreerd te blijven.

Waarom is snel kunnen schakelen belangrijk?

Snel schakelen is een must om bij te kunnen blijven met de snelle (technologische) ontwikkelingen, banen die veranderen en alle info die je om de oren vliegt. Deze skill helpt je bijvoorbeeld om efficiënter te werken, beter om te gaan met stress en succesvoller te zijn, zowel in je carrière als je persoonlijke leven. Op werk zorgt het er vooral voor dat je niet meteen in de stress schiet bij onverwachte issues of veranderingen, maar dat je je flexibel opstelt en oplossingsgericht te werk gaat.

Snel schakelen ontwikkelen

Niet iedereen is van nature een snelle schakelaar. Heb jij moeite met veranderingen en het verschuiven van je aandacht? Er zijn verschillende manieren waarop je aan je schakelsnelheid kunt werken. Probeer deze oefeningen eens:

  • Breng structuur aan. Snelle schakelaars zijn sterk in timemanagement. Ze weten precies hoe lang een taak duurt en wat hun prioriteiten zijn. Door die structuur spelen ze makkelijker in op veranderingen. Zorg er dus voor dat je weet hoeveel tijd je aan werkzaamheden besteedt en maak een to-dolijst. Als er dan opeens iets gebeurt wat je niet verwachtte, verlies je niet meteen de controle. Je weet namelijk precies wat je echt nog moet doen en wat kan wachten. Je voelt je dan zekerder om snel te schakelen.
  • Werk aan je concentratie. Om snel te kunnen schakelen heb je een goede concentratie nodig. Heb je die niet en moet je plots je aandacht verschuiven, dan ga je fouten maken. Aan je concentratie werken kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met mindfulness of focusoefeningen. En eh, een rustige werkomgeving kan ook geen kwaad.
  • Oefen met wisseltaken. Wissel letterlijk twee taken af, bijvoorbeeld het lezen van een artikel en het oplossen van een sudoku. Stel een timer in op twee minuten en werk geconcentreerd aan de eerste taak? Gaat de timer af? Schakel dan direct over naar de andere taak en werk daar twee minuten aan. Zo wissel je een minuut of twintig af tussen de taken. Als je al wat geoefend hebt en beter bent geworden, verkort je de tijd per taak of voor je meer taken toe. Wissel ook eens van soort taak om jezelf uit te blijven dagen.

Snel schakelen aantonen

Wil jij je potentiële nieuwe werkgever laten zien dat je snel kunt schakelen als de beste? Zorg er dan voor dat je een sterk praktijkvoorbeeld paraat hebt om te noemen tijdens je sollicitatiegesprek. Denk aan situaties uit een vorige baan of studie waaruit deze skill blijkt. We geven twee voorbeelden:

Snel schakelen aantonen: voorbeeld 1

‘Als klantenservicemedewerker in een supermarkt had ik vaak te maken met onverwachte problemen. Een keer kwam een klant binnen met een technisch probleem dat direct opgelost moest worden. Ik was op dat moment bezig met een andere taak, maar heb snel mijn werk neergelegd om de klant te helpen. Toen het probleem was opgelost, kon ik zonder problemen weer terugschakelen naar mijn andere werkzaamheden.’

Snel schakelen aantonen: voorbeeld 2

‘In mijn vorige functie werd een collega plotseling ziek en moest ik haar taken overnemen. Maar ik had natuurlijk ook gewoon mijn eigen werk. Ik moest mijn tijd en prioriteiten opnieuw indelen om zowel mijn taken als die van mijn collega af te krijgen. Zo lukte het om snel te schakelen tussen verschillende werkzaamheden en verliep alles gewoon volgens planning.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: snel schakelen houdt in dat je flexibel en effectief reageert op onverwachte situaties of veranderende omstandigheden.
  • Voorbeeld: sneller schakelaars zijn flexibel, snel van begrip, besluitvaardig en goed georganiseerd. Ze houden het overzicht en schieten niet snel in de stress.
  • Valkuil: te snel schakelen kan ervoor zorgen dat je je concentratie verliest en daardoor minder productief en oppervlakkiger wordt.
  • Belang: snel schakelen maakt je efficiënter en oplossingsgericht en helpt je om te gaan met stress bij veranderingen.
  • Ontwikkelen: breng structuur aan in je werk, stel prioriteiten en werk aan je concentratie als je moeite hebt met snel schakelen.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat betekent snel kunnen schakelen?

  • Snel kunnen schakelen betekent dat je je flexibel en efficiënt aanpast aan veranderingen, nieuwe info of onverwachte gebeurtenissen. Je verlegt je aandacht snel en past je prioriteiten aan wanneer dat nodig is.

  • Hoe leer je sneller schakelen?

  • Gewoon door te doen, dus door letterlijk taken af te wisselen. Het is niet zo slim om daarmee te oefenen als je een belangrijke taak op werk hebt. Dus wissel bijvoorbeeld het lezen van een boek eens af met het maken van een boodschappenlijstje. Meer uitleg vind je in ons artikel.

  • Wat is een voorbeeld van snel schakelen?

  • Stel een verpleegkundige op de SEH behandelt iemand met een gebroken been, maar dan komt er een patiënt met een hartaanval binnen. De verpleegkundige verlegt haar aandacht dan direct, schat de ernst van de situatie in en stelt prioriteiten om de urgentste zorg te verlenen.