Competentie: flexibel

Ineens een nieuwe taak oppakken die buiten je werkzaamheden valt of plotseling vanuit huis moeten werken gaat je een stuk makkelijker af als je een beetje flexibel bent. En zo kunnen we nog wel wat voorbeelden noemen waarin deze competentie van pas komt. Niet gek dus dat veel werkgevers flexibiliteit op het werk verwachten. Aas jij ook op een baan waarvoor je flexibel moet zijn? Met onze tips en voorbeelden is die job straks van jou. Maar ook als je zo flexibel bent als een loden deur (oftewel: je bent hopeloos inflexibel), zit je hier goed. Flexibiliteit kun je namelijk ontwikkelen, en wij weten hoe. Scrol dus lekker verder.

Flexibiliteit betekenis

Flexibel zijn houdt in dat je makkelijk omgaat met veranderende omstandigheden of situaties. Begint je meeting een halfuur eerder of krijg je een spoedklus tussendoor? Dan schiet je niet in paniek, maar schakel je snel en pas je je aan. Je houdt je dus niet krampachtig vast aan vastigheden en routines, maar buigt lekker mee. Verwar flexibiliteit trouwens niet met chaotisch zijn of maar wat aanrommelen. Als je flexibel bent kun je namelijk ook prima doelgericht zijn. Je werkt dan duidelijk aan je doelen, maar kiest toch voor een andere aanpak als dat nodig is.

Wist je dat flexibiliteit verschillende synoniemen heeft? Flexibel zijn wordt ook wel inschikkelijk, buigzaam, meegaand of soepel genoemd. Het tegenovergestelde van flexibel is inflexibel, star of rigide. Dan houd je je juist stug vast aan de bestaande ideeën en werkwijzen, zelfs als die niet meer passend en effectief zijn.

Good to know: de competentie flexibel is iets anders dan het populaire flexwerken of flexibel werken. Dat houdt in dat je veel vrijheid hebt in waar, wanneer en hoe je je werk doet. Past deze manier van werken bij je? Dan is dat wel weer een teken dat je flexibel bent.

Vergelijkbare competenties

Flexibiliteit heeft dus te maken met je aanpassen. Of beter gezegd: om flexibel te kunnen zijn heb je aanpassingsvermogen nodig. Deze twee competenties worden ook weleens als synoniemen gebruikt, maar er zijn verschillen. Bij flexibiliteit ligt de nadruk namelijk op de bereidheid om je te willen aanpassen en open te staan voor iets nieuws. Aanpassingsvermogen gaat meer over het daadwerkelijke proces van je aanpassen aan een nieuwe situatie. Daar heb je een flexibele houding voor nodig, dus deze twee begrippen zijn nauw met elkaar verbonden.

Als je flexibel bent, ben je vaak ook oplossingsgericht. In onverwachte situaties of bij obstakels kom je als flexibel persoon namelijk snel met een oplossing. En omdat je niet snel in de stress schiet bij veranderingen en tegenslagen, kun je ook wel zeggen dat je stressbestendig bent.

Tot slot vraag je je misschien af of flexibel hetzelfde is als wendbaar. Deze twee competenties hebben inderdaad veel van elkaar weg, maar wendbaarheid gaat net even verder. Daarbij draait het namelijk niet alleen om aanpassen en meebewegen, maar ook om proactief inspelen op veranderingen. Bijvoorbeeld om de concurrentie een stapje voor te zijn.. Flexibiliteit is juist vaak meer reactief.

Flexibiliteit voorbeelden

Hoe flexibel ben jij eigenlijk? Dat ontdek je snel genoeg aan de hand van onze checklist met voorbeelden van flexibiliteit. Vink je lekker wat punten af? Dan heb je deze skill in de vingers en kun je ’m op je cv zetten. Jij:

  • Schakelt snel en zonder stress tussen verschillende taken.
  • Past je (agenda) zonder problemen last-minute aan.
  • Houdt niet onnodig vast aan je vertrouwde werkwijze.
  • Durft eerder genomen besluiten aan te passen.
  • Neemt moeiteloos werk over van je zieke collega.
  • Werkt net zo makkelijk thuis als op kantoor.
  • Past je manier van communiceren aan op je gesprekspartner.
  • Staat open voor ideeën en suggesties van anderen.
  • Improviseert als er onverwachte dingen gebeuren.
  • Doet als het nodig is concessies om tot een compromis te komen.

Flexibel valkuilen

Té flexibel zijn is niet goed. Als je met elke verandering meebeweegt, krijg je mogelijk het gevoel dat je geen duidelijke richting meer hebt. Dat is lastig, want je hebt focus nodig om iets goed te kunnen doen en af te kunnen maken. Pas dus op dat je flexibiliteit niet ten koste gaat van je besluitvaardigheid.

En eh, voorkom ook dat je overbelast raakt omdat je regelmatig je plannen wijzigt en extra taken op je neemt. Wees realistisch over wat je aankunt en plan daar genoeg tijd voor in. Grote kans dat anderen vaak bij jouw aankloppen omdat jij zo lekker flexibel bent, maar zeg gerust ook eens ‘nee’.

Waarom is flexibiliteit belangrijk?

Flexibiliteit is een handige competentie op de werkvloer. Als de richting van het project of de deadline weer eens verschuift, beweeg jij soepel mee en krijg je alles weer op de rails. Daar wordt elke werkgever blij van, en het is voor jou persoonlijk natuurlijk ook chill dat je niet in de stress schiet als iets niet helemaal volgens plan verloopt. Zeker als je bij een bedrijf werkt dat nogal eens van koers verandert en graag experimenteert, is deze competentie onmisbaar.

Een flexibele houding is ook belangrijk voor een goede samenwerking. Als flexibel persoon sta je namelijk open voor andere ideeën en sluit je liever een goed compromis dan dat je je zin doordramt. Dat zorgt voor vertrouwen en respect binnen het team en maakt het mogelijk om dingen gedaan te krijgen zonder dat je steeds vastloopt vanwege meningsverschillen.

Flexibeler worden

Kan jouw flexibiliteit wel een boost gebruiken? Als je weleens star of lekker koppig bent word je waarschijnlijk nooit de meest meegaande persoon op aarde (en dat is helemaal oké), maar flexibiliteit is zeker te ontwikkelen. Daar hebben we een paar handige oefeningen voor.

  • Omarm verandering. Probeer regelmatig iets nieuws uit, zoals een andere manier van werken of een andere lunchplek. Hoe meer je uit je comfortzone gaat, hoe beter. Hierdoor dwing je jezelf als het ware om je flexibel op te stellen en wordt het steeds makkelijker om met veranderingen om te gaan.
  • Blijf open-minded. Want als je open-minded bent, ben je minder snel geneigd om je te verzetten tegen verandering. Je ziet verandering dan juist als een kans in plaats van een bedreiging. Luister dus naar nieuwe ideeën en neem de tijd om ze te begrijpen.
  • Vraag om feedback. Je collega’s zien je bijna dagelijks in actie en weten daardoor precies waar jouw verbeterpunten liggen. Vraag ze dus eens waarin je volgens hen flexibeler kunt worden. Dat levert vast waardevolle inzichten op en versterkt meteen jullie werkrelatie.
  • Reflecteer. Hoe ging je in het verleden om met veranderingen? Stapte je bijvoorbeeld snel over op een andere aanpak? Liet je anderen in hun waarde? En zocht je mee naar alternatieven? Vraag jezelf af hoe je zo’n situatie nu zou aanpakken en welke houding je zou aannemen.

Flexibiliteit aantonen

Ben jij een flexibele professional die moeiteloos met veranderingen omgaat? Dat wil je natuurlijk duidelijk maken tijdens je sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld door een voorbeeld te geven van een situatie waarin jij je flexibiliteit op het werk of in je privéleven toonde. Hoe precies? We helpen je op weg met twee voorbeelden:

Flexibiliteit aantonen: voorbeeld 1

‘Tijdens mijn vorige baan als projectmanager wilde een klant meer dan eens last minute iets aanpassen. Stiekem best irritant, maar ik bleef rustig, paste het projectplan aan en verdeelde de taken opnieuw. Door goed met het team te overleggen en open te communiceren, konden we tot drie keer aan toe aan de nieuwe wensen van de klant voldoen. En dat zonder de deadline te missen. Het resultaat? Een blije klant en een succesvol project.’

Flexibiliteit aantonen: voorbeeld 2

‘Tijdens mijn stage op de marketingafdeling zag ik dat de campagnes niet meer goed liepen door veranderende markttrends. In plaats van vast te houden aan het oude plan, stelde ik voor om de strategie te veranderen. Ik organiseerde een brainstormsessie met het team en voegde nieuwe trends toe. Dat leidde tot veel meer betrokkenheid en betere campagneresultaten.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: flexibiliteit houdt in dat je makkelijk omgaat met veranderingen en je je moeiteloos aanpast aan de nieuwe situatie.
  • Voorbeeld: snel schakelen tussen taken, last minute je plannen wijzigen en eerder genomen besluiten aanpassen zijn voorbeelden van flexibel zijn.
  • Valkuil: als je met elke verandering meebeweegt, verlies je richting en word je besluiteloos. Of misschien raak je wel overbelast als je steeds extra taken op je neemt.
  • Belang: flexibiliteit is onmisbaar in een markt met snel veranderende doelen en koersen. En het is goed voor de samenwerking.
  • Ontwikkelen: je kunt flexibeler worden door open te staan voor verandering en andere ideeën. Vraag ook feedback en reflecteer.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is flexibel zijn?

  • Flexibel zijn houdt in dat je je makkelijk aanpast aan veranderende omstandigheden, nieuwe informatie of onverwachte situaties. Je klampt je niet vast aan jouw manier van denken of doen, maar verandert je plannen, ideeën of gedrag wanneer dat nodig is.

  • Wat is een ander woord voor flexibel?

  • Er zijn verschillende woorden die hetzelfde of net zoiets als flexibel betekenen. Denk aan aanpasbaar, buigzaam, meegaand en inschikkelijk.

  • Is flexibel een competentie?

  • Ja, je kunt flexibiliteit zeker zien als competentie. Hiervoor heb je onder andere aanpassingsvermogen, oplossingsgerichtheid en stressbestendigheid nodig, wat je kunt trainen. Flexibel zijn heeft ook met je mindset te maken. Dit komt allemaal samen in een competentie.

  • Hoe toon je aan dat je flexibel bent?

  • Bijvoorbeeld door te laten zien dat je openstaat voor nieuwe ideeën en suggesties en positief te reageren op veranderingen. Tijdens een sollicitatiegesprek doen voorbeelden uit vorige banen, je studie of privéleven het goed. In ons artikel vind je daar twee voorbeelden van.