Decisions, decisions… ze zijn niet lang altijd makkelijk. Geen moeite mee? Geluksvogel, dan ben jij een besluitvaardig persoon. Dit betekent dat je makkelijk de knoop doorhakt als anderen nog tussen optie A en B twijfelen. Een goede eigenschap op de werkvloer, maar maak je niet te veel zorgen als je last hebt van besluiteloosheid. Je kunt je besluitvaardigheid namelijk prima ontwikkelen. Hoe je dat doet, ontdek je hier. Net als de kenmerken van besluitvaardigheid. Zo kom je er meteen achter of je besluitvaardig genoeg bent om hiermee te pronken tijdens je sollicitatie.
Besluitvaardig betekenis
Ho even, want besluitvaardig zijn is geen wedstrijdje wie het snelste een beslissing maakt. Maar wat is besluitvaardig dan wel precies? Het gaat er niet per se om dat je snel een besluit neemt, maar vooral dat je het juiste besluit neemt. Oftewel, je maakt een weloverwogen keuze die je goed kunt onderbouwen. En dat doe je op tijd, zonder het onnodig uit te stellen. Als je iets langer over een keuze doet, betekent dit dus niet automatisch dat je niet besluitvaardig bent. Maar ben je een master procrastinator, al helemaal als het om keuzes maken gaat? Oké, dan ben je misschien toch wat besluiteloos.
Yep, besluiteloosheid is het tegenovergestelde van besluitvaardigheid. Je hebt dan zoveel moeite met beslissingen maken, dat je het liever uitstelt, afwacht of de keuze op een ander schuift. Geen goede eigenschap, maar gelukkig kun je hieraan werken. Verderop geven we je handige tips om jouw besluitvaardigheid te verbeteren.
Vergelijkbare competenties
Bij besluitvaardigheid komt een flinke dosis zelfvertrouwen en assertiviteit kijken. Je moet ten slotte vertrouwen in jezelf hebben om een beslissing te kunnen maken. Ook is het belangrijk dat je duidelijk communiceert en verantwoordelijkheid durft te nemen. Niet gek dus, dat besluitvaardigheid een belangrijke eigenschap is voor managers en dat deze hand in hand gaat met leiderschap.
Misschien verwar je besluitvaardigheid met daadkracht. Logisch, want ook deze twee competenties hangen met elkaar samen. Maar let op: besluitvaardigheid gaat over beslissingen nemen en daadkracht gaat over het uitvoeren van deze beslissingen. Als je zowel besluitvaardig als daadkrachtig bent, is dit dus een gouden combi. Ben je wel besluitvaardig maar minder daadkrachtig? Geen zorgen, jouw daadkrachtige collega’s have your back. Het is als besluitvaardig persoon dus belangrijk om samen te werken met mensen die jouw beslissingen effectief omzetten in acties.
Voorbeelden van besluitvaardigheid
Oké, je moet dus snel een beslissing maken, maar ook weer niet té snel… Confusing. We snappen het wel als je het lastig vindt om te pinpointen of je wel of niet besluitvaardig bent. Daarom maakten we deze handige checklist. Hoe meer punten je herkent, hoe groter de kans dat jij flink besluitvaardig bent. Jij:
- Begrijpt het belang van een beslissing.
- Ziet de mogelijke gevolgen van een beslissing en neemt dit mee in je besluit.
- Begrijpt dat jouw besluit invloed heeft op anderen en neemt dit mee in je overweging.
- Geeft je eigen mening in een discussie of meeting.
- Motiveert je beslissingen op een heldere manier.
- Neemt verantwoordelijkheid voor de gevolgen van je keuzes.
- Verzamelt genoeg informatie voordat je een besluit neemt.
- Neemt op tijd een besluit, zonder het uit te stellen.
- Zet haast achter een beslissing als dit nodig is.
- Schakelt makkelijk om als je een situatie toch anders moet aanpakken.
- Luistert naar de ideeën van anderen, maar laat je hier niet volledig door leiden.
- Durft ongewenste besluiten te nemen als dit nodig is.
Besluitvaardigheid valkuilen
Misschien erger jij je als besluitvaardig persoon wel aan je besluiteloze collega’s en wil je gewoon snel dat besluit nemen in plaats van er uren over discussiëren. Begrijpelijk, maar het blijft belangrijk om goed over je keuzes na te denken en de ideeën van anderen ook mee te nemen. We blijven het zeggen: neem niet te snel een beslissing. Tuurlijk zijn er soms situaties waarin je wel snel moet handelen. Op zo’n moment mag je best vaart achter de beslissing zetten, maar als je tijd hebt om na te denken, neem die dan ook.
Waarom is besluitvaardig zijn belangrijk?
Het klinkt vast logisch dat besluitvaardigheid een belangrijke eigenschap is voor managers. Dan moet je tenslotte beslissingen kunnen nemen, ook als er tijdsdruk is. Het is dus slim om je besluitvaardigheid te verbeteren als je de ambitie hebt om leidinggevende te worden. Maar ook in andere situaties is het handig om besluitvaardig te zijn. Bijvoorbeeld als je in projectgroepen werkt waarin jouw mening meetelt bij grote beslissingen. Maar ook als inkoper, planner of verpleegkundige moet je knopen kunnen doorhakken.
Besluitvaardigheid ontwikkelen
Voel jij je soms wat besluiteloos? Of is keuzes maken zelfs jouw grootste nachtmerrie? Dan ben je vast blij om te weten dat je jouw besluitvaardigheid kunt ontwikkelen, zelfs als je het gevoel hebt dat besluiteloosheid in je code zit. Check onze tips maar:
- Kijk terug en reflecteer. In je hele leven maak je keuzes, niet alleen op de werkvloer. Wanneer was de laatste keer? Denk terug aan dat moment en bedenk wat jouw valkuil was. Wat hield je tegen? Dit is jouw belangrijke ontwikkelingspunt, dus schrijf ’m voor jezelf op zodat je eraan kunt werken.
- Bepaal wat jij een goede keuze vindt. Waaraan moet een goede keuze volgens jou voldoen? Denk aan mogelijke gevolgen die je voor ogen moet hebben of dat je collega’s achter de beslissing moeten staan. Schrijf alle kenmerken op, zodat je de volgende keer een houvast hebt tijdens het maken van een besluit. Loop ze allemaal langs en bam, keuze gemaakt.
- Verzamel meer info als je twijfelt. Stel, je moet een besluit nemen en jouw eerste reactie is dat je twijfelt. Besluiteloze mensen zeggen dan al snel: ‘Het maakt mij niet uit, kies jij maar.’ Wrong. Verzamel juist meer informatie als je twijfelt. Dit betekent namelijk dat je nog niet weet wat de beste keuze is. Ga in gesprek met een expert, lees je in over het onderwerp of zet de voor- en nadelen tegenover elkaar. Daarna heb je wel genoeg info om een knoop door te hakken.
Besluitvaardigheid aantonen
Juist omdat keuzes maken zo lastig is, zijn besluitvaardige mensen enorm gewild op de werkvloer. Dus ben jij een besluitvaardig persoon? Noem dit dan zeker weten tijdens je sollicitatie. Zet de competentie vast op je cv en bereid je voor om tijdens het sollicitatiegesprek aan te tonen dat je besluitvaardig bent. Dat doe je ongeveer zo:
Besluitvaardigheid aantonen: voorbeeld 1
‘Ik werkte bij mijn vorige baan als inkoper en daar heb ik geleerd om op een snelle en efficiënte manier keuzes te maken. Ik lette daarbij altijd op ons verleden met een leverancier, de prijzen van concurrenten en hoe belangrijk de relatie met de leverancier was. Op basis daarvan kon ik makkelijk beslissen om meteen in te gaan op een aanbod of om verder te onderhandelen.’
Besluitvaardigheid aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens mijn vorige baan als klantenservice medewerker moest ik regelmatig zelf snelle beslissingen nemen. Zo kreeg ik een keer een telefoontje van een klant die erg gefrustreerd was omdat zijn bestelling niet op tijd was geleverd. Normaal gesproken moest ik dit soort klachten doorsturen naar het magazijn, maar nu belde ik direct een collega van het hoofdkantoor op en regelde ik dat de bestelling met spoed verzonden werd.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: besluitvaardig zijn betekent dat je op tijd weloverwogen keuzes maakt die je goed kunt onderbouwen.
- Voorbeeld: je bent besluitvaardig als je de mogelijke gevolgen meeneemt in een beslissing, de beslissing niet uitstelt en er haast achter zet als dit nodig is.
- Valkuil: neem niet te snel een beslissing en blijf jezelf openstellen voor de ideeën van anderen.
- Belang: besluitvaardigheid is belangrijk, omdat veel mensen keuzes maken lastig vinden en besluitvaardige mensen hierin het voortouw kunnen nemen.
- Ontwikkelen: kijk terug op beslissingen in het verleden en ontdek wat jouw valkuil is, bepaal waar een goede keuze aan moet voldoen en verzamel meer info als je twijfelt.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is besluitvaardig zijn?
-
Wat is besluitvaardig gedrag?
-
Waarom moet een leider besluitvaardig zijn?
-
Hoe noem je iemand die geen beslissingen kan nemen?
-
Wat is de oorzaak van besluiteloosheid?
-
Hoe kom ik van mijn besluiteloosheid af?
-
Waaruit blijkt dat je besluitvaardig bent?
Besluitvaardig zijn betekent dat je vlot beslissingen kunt maken die je goed kunt onderbouwen, zonder dat je het uitstelt of op een ander schuift.
Besluitvaardig gedrag is het belang van een beslissing begrijpen, de mogelijke gevolgen van een beslissing zien, begrijpen dat jouw besluit invloed heeft op je omgeving, je beslissing helder motiveren en verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes.
Veel mensen vinden keuzes maken lastig, en kijken al snel naar een leider om de knoop door te hakken. Daarom moet jij als leidinggevende makkelijk een weloverwogen besluit kunnen maken.
Als je beslissingen maken lastig vindt, ben je besluiteloos of twijfelachtig. Dit geeft aan dat je vaak twijfelt als je een besluit moet nemen en dit liever aan iemand anders overlaat.
Vaak heeft besluiteloosheid te maken met onzekerheid. Je bent bang om de verkeerde keuze te maken en voor de reacties in je omgeving. Ook kan het zijn dat je graag controle wilt houden over de situatie en de gevolgen van je besluit niet kunt inzien.
Door terug te kijken op keuzes die je in het verleden hebt gemaakt en te kijken wat jouw tegenhield. Zo ontdek je jouw valkuil en kun je daaraan werken. Schrijf ook eens voor jezelf op waar volgens jou een goede keuze aan moet voldoen.
Je bent besluitvaardig als je jouw keuze maakt op basis van voldoende informatie. Je neemt genoeg tijd om info te verzamelen, maar zet er vaart achter als het een spoedsituatie is. Ook kun je jouw beslissing goed uitleggen en onderbouwen.