Competentie: samenwerken

De een is er beter in dan de ander: samenwerken. Misschien werkte jij vroeger graag samen aan het bouwen van een kasteel van blokken. Of werd je op je vingers getikt omdat anderen niet mee mochten doen? Hoe dan ook, met samenwerken ben je al je hele leven bezig. En dat is precies waarom deze competentie zo belangrijk is. Want niet alleen in je kinder- en tienerjaren, maar ook als (jong)volwassene moet je vaak samenwerken, bijvoorbeeld op je werk of studie. Maar wat is samenwerken dan eigenlijk? En hoe word je er beter in? In dit artikel komt het allemaal voorbij.

Samenwerken betekenis

Toegegeven, het antwoord op de vraag: ‘Wat is samenwerken?’ kun je voor een groot deel al teruglezen in het woord. Samenwerken betekent dat meerdere mensen samen aan een bepaalde taak werken. Om de taak gezamenlijk goed te doen heb je elkaar nodig, omdat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft. En dat is precies waarom veel werkgevers vragen naar medewerkers die goed kunnen samenwerken. Best een belangrijke competentie om aan je cv toe te voegen, dus.

Vergelijkbare competenties

Als je gaat samenwerken in een team komen er ook andere competenties om de hoek kijken die veel met samenwerken te maken hebben. Een goed voorbeeld hiervan is luisteren. Tijdens een samenwerking met collega’s moet je nou eenmaal elkaars mening aanhoren. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat jullie de taak niet goed afronden. Bijvoorbeeld omdat er misverstanden ontstaan of omdat teamgenoten liever zelfstandig werken. En da’s niet handig, want zelfstandigheid is juist het tegenovergestelde van samenwerken.

Samenwerken met collega's vraagt ook veel van je verantwoordelijkheid. Iedereen heeft immers een eigen taak. Rond je jouw taak niet goed of op tijd af? Dan zit het hele team in de nesten. Het is dus echt belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen en erop te vertrouwen dat je teamleden hun taken ook afronden.

Voorbeelden van samenwerken

Dat je verplicht moet samenwerken met collega’s betekent niet dat je er ook een ster in bent. Dus hoe weet je nou zeker dat je goed genoeg bent in samenwerken om het als vaardigheid of kwaliteit op je cv te knallen? Simpel. Check de onderstaande punten en kruis af welke eigenschappen van samenwerken bij jou passen. Vink je meerdere punten af? Dan is samenwerken voor jou een makkie:

Samenwerken valkuilen

Samenwerken is soms tricky, omdat er miscommunicatie kan ontstaan. En als niet iedereen even hard werkt, zorgt dat voor irritaties. Ook is het belangrijk dat iedereen goed weet wat zijn rol is, anders ontstaat er chaos. Maar dat niet alleen, ook verschillende werkstijlen en persoonlijkheden kunnen botsen en leiden tot conflicten. Daarom is het o-zo belangrijk dat je elkaar vertrouwt en open met elkaar communiceert. Denk je nu: ‘Daar kan ik wel wat extra hulp bij gebruiken’? Dan heb je geluk. Verderop in dit artikel vind je allerlei tips om beter te leren samenwerken.

Waarom is samenwerken belangrijk?

Samen sta je sterker, en dat is precies waarom samenwerken zo belangrijk is. Een goed voorbeeld daarvan is dat je tijdens het samenwerken met collega’s veel kunt leren van de ander. Bijvoorbeeld hoe iemand naar een bepaalde issue kijkt en hoe diegene dit oplost. Zo weet je gelijk hoe je het de volgende keer zelf kunt aanpakken. Maar er is nog een reden waarom samenwerken zo belangrijk is. Als je samenwerkt, ontstaat er vaak een beetje competitie, en dat zorgt ervoor dat je elkaar blijft uitdagen en jezelf steeds blijft verbeteren in je werk.

Leren samenwerken

Misschien ben je redelijk goed in samenwerken, misschien moet je nog hard aan de bak. Hoe dan ook, YoungCapital helpt je graag verder met 5 tips voor een goede samenwerking met je co-workers. Thank us later.

  • Praat vanuit jezelf. Dit is de number one rule als je gaat samenwerken. Communiceer je eigen behoeften met zinnen als ‘Ik voel me…’. Op die manier zorg je ervoor dat je nooit met je vinger naar een ander wijst.
  • Luister naar de ander. ‘Ja ja, mag ik nu eindelijk iets delen?’ willen we niet uit je mond horen komen als je gaat samenwerken in een team. Tijdens het samenwerken luister je altijd naar de ideeën van anderen en laat je ze uitpraten. Zo simpel is het.
  • Stel vragen. Weet je nog dat de valkuil van samenwerken miscommunicatie is? Dat wil je natuurlijk voorkomen. Stel daarom veel vragen en vat het verhaal van de ander samen als ie klaar is met praten. Zo kan de ander bevestigen of jij het allemaal goed begrepen hebt.
  • Houd afspraken bij. De kans is groot dat niet iedereen altijd maar aanwezig kan zijn. Om (ja, daar is ie weer) miscommunicatie te voorkomen, schrijf je alle onderlinge afspraken en ideeën voor het project op. Doe dit in een overzichtelijk document en zorg ervoor dat iedereen de ruimte heeft om eigen ideeën in te vullen. Bijvoorbeeld voor een brainstorm of nieuwe afspraak.
  • Plan een teamactiviteit. Dat hoeft echt niet per se een dagje pretpark te zijn. Ga gewoon iets leuks doen met elkaar om elkaar beter te leren kennen. Leer bijvoorbeeld over ieders favoriete kop koffie bij een leuke koffietent. Dan hebben jullie gelijk de ruimte om samen aan de bak te gaan.

Samenwerkingsvaardigheden aantonen

Als je gaat solliciteren wil je natuurlijk ook laten zien dat samenwerken met anderen voor jou geen issue is. Maar eh, hoe doe je dat dan? Sure, je kunt samenwerken makkelijk onder competenties zetten in je cv of benoemen in je motivatiebrief. Maar wat nog beter is, is je samenwerkingsvaardigheden verder toelichten tijdens een sollicitatiegesprek. Hieronder vind je twee voorbeelden van hoe je dit kunt doen:

Samenwerkingsvaardigheden aantonen: voorbeeld 1

‘In mijn rol als marketing medewerker werkte ik nauw samen met mijn team om een grote campagne te lanceren. We hielden regelmatig teamvergaderingen en deelden onze ideeën en zorgen met elkaar. Door open gesprekken en samen naar oplossingen te zoeken, konden we het project op tijd afmaken en binnen budget blijven. Mijn team vond het fijn dat ik wat deed met hun input en dat ik hen aanmoedigde om hun ideeën te delen.’

Samenwerkingsvaardigheden aantonen: voorbeeld 2

‘Als stagiair in de zorg werkte ik nauw samen met collega’s om de best mogelijke zorg aan onze patiënten te geven. We hadden regelmatig teamvergaderingen om ervaringen uit te wisselen en aandachtspunten te bespreken. Tijdens deze vergaderingen droeg ik bij aan het betrekken van iedereen bij de besluitvorming en hielp ik om de samenwerking binnen het team te bevorderen. Door onze gezamenlijke inspanningen konden we de kwaliteit van de zorg verbeteren en de tevredenheid van de patiënten verhogen.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: samenwerken is het gezamenlijk uitvoeren van een taak door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten.
  • Voorbeeld: je bent goed in samenwerken als je luistert naar anderen, duidelijk communiceert, compromissen sluit, verantwoordelijkheid neemt en anderen helpt.
  • Valkuil: miscommunicatie, onduidelijke rollen en botsende werkstijlen en persoonlijkheden.
  • Belang: anderen kunnen van je leren, je wordt continu uitgedaagd en je blijft je eigen werk verbeteren.
  • Ontwikkelen: communiceer vanuit jezelf, luister goed, stel vragen, leg afspraken vast en plan teamactiviteiten.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is de definitie van samenwerken?

  • Samenwerken betekent dat je (zoals het woord al zegt) samen met anderen werkt aan een bepaalde taak. Iedereen heeft daarin z’n eigen kwaliteit en daarom ook een eigen rol.

  • Wanneer ben ik goed in samenwerken?

  • Je bent goed in samenwerken als je luistert naar anderen, duidelijk communiceert, compromissen sluit, verantwoordelijkheid neemt, conflicten oplost en anderen helpt wanneer dat nodig is.

  • Waarom is samenwerken belangrijk?

  • Samenwerken is belangrijk omdat je van anderen kunt leren, jezelf blijft uitdagen en je werk continu kunt verbeteren door de bijdrage van verschillende teamleden.

  • Hoe kan ik beter leren samenwerken?

  • Leer beter samenwerken door vanuit jezelf te communiceren, goed te luisteren, vragen te stellen, afspraken vast te leggen en teamactiviteiten in te plannen.