WERKEN IN MALTA

Jouw carrière in Malta

Malta. Deze dwergstaat net onder Italië heeft een hoop zon, zee en … werk! Het is misschien niet het eerste land waar je aan zou denken als je wilt werken in het buitenland, maar dat maakt werken in Malta geen minder goede optie. Lijkt het je wel wat, werken op deze prachtige eilandengroep? Op deze pagina lees je meer over de voordelen (en nadelen), de Maltese (werk)cultuur en wat je allemaal moet regelen.

Heb je besloten de stap te wagen? Check dan meteen onze vacatures in Malta. Wie weet kun je binnenkort al beginnen met werken in Malta.

Waarom werken in Malta?

De zon en zee zijn leuk, maar als dat jouw belangrijkste redenen zijn, zijn er natuurlijk nog een hoop andere landen waar je kunt werken, zoals Portugal, Spanje of Italië. Dus waarom zou je nou juist voor Malta gaan? Wij zeggen: omdat jij als werknemer uit het buitenland erg gewild bent. Want wist je dat Malta hét epicentrum van de iGaming branche is? Dit betekent dat er allerlei soorten banen binnen deze sector op de eilandengroep te vinden zijn. Vaak wordt er gevraagd naar sprekers van allerlei verschillende talen, dus ook het Nederlands. Waarom je nog meer zou gaan werken in Malta? Hieronder noemen we een aantal voor- en nadelen, zodat je kunt kijken of het land iets voor jou is.

Voordelen van werken in Malta

  • Kan jouw Engels wel wat verbetering gebruiken? Dan is Malta dé plek om daaraan te werken, want Engels is de tweede staatstaal (na het Maltees). Daardoor spreekt (bijna) iedereen in het land goed Engels. Oefenen maar!
  • Malta kent een hoop unieke feestdagen. Is het jouw ding om culturele gebruiken bij te wonen? Daar krijg je zeker de kans voor als je gaat werken in Malta.
  • Er zijn veel verschillende soorten banen waarbij gezocht wordt naar buitenlandse (en vooral meertalige) werknemers. Zo kun je volop terecht in de klantenservice, IT, marketing, financiële sector en natuurlijk de horeca.
  • Wist je dat Malta een van de meest veilige Middellandse Zeelanden is? De misdaadcijfers zijn er ontzettend laag.
  • Je zult het misschien niet zo snel verwachten, maar Malta is een goede plek om contacten te leggen voor jouw (toekomstige) carrière. Dat komt omdat het een gewilde vestigingsplek is voor bedrijven, met name de financiële sector en iGaming sector zijn groot in Malta. Lekker oefenen met netwerken, dus!

Nadelen van werken in Malta

  • Zon, zee en … strand? Niet helemaal in Malta. De eilandengroep heeft niet zoveel zandstranden. Dat betekent natuurlijk niet dat ze er helemáál niet zijn, maar verwacht geen kilometerslange witte kustlijn. En, logisch natuurlijk: de zandstranden die er wel zijn, zitten vaak helemaal vol met mensen.
  • Het minimumloon in Malta ligt een stuk lager dan in Nederland. Dus als je lekker wilt bijverdienen in je tussenjaar of vakantiewerk in Malta wilt doen, is het land misschien niet heel geschikt. Ga je vooral voor de ervaring? Denk dan niet te veel na over dat minimumloon als je gaat werken in Malta, want ertegenover staat dat de dagelijks kosten erg laag zijn én je natuurlijk op een prachtig Mediterraans eiland werkt.
  • Houd je van een stevige boswandeling in het weekend na een lange werkweek? Dat gaat ‘m niet worden in Malta. De enige bomen op het eiland zijn aangeplant. Ook een hike door de bergen wordt lastig; er zijn niet echt bergen. Gelukkig kun je genoeg andere natuurpareltjes vinden, zoals de mooie lagunes en heldere zee.

huizen in Malta

Informatie over werken in Malta

Benieuwd wat je kunt verwachten van het eten en drinken in Malta? Of welke nationale feestdagen in Malta gelden? Lees hier alvast het een en ander om je voor te bereiden op het werken in Malta.

Eten en drinken op werk

Het zal een beetje verschillen per bedrijf hoe lang jouw lunchpauze is tijdens het werken in Malta, maar over het algemeen houden Maltesers van een lange pauze tussen de middag. Een traditioneel cultureel gebruik in Malta is om soep te eten als lunch, maar tegenwoordig eten veel Maltesers natuurlijk op hun werk. Daarom zie je meestal dat er lunch wordt gehaald buiten de deur. In de gebieden waar de meeste bedrijven zijn gevestigd, is daar volop de mogelijkheid voor. Gerechten waar je aan kunt denken zijn pastagerechten of de traditionele Maltese timapana, wat een soort lasagna-achtige taart is. Ons advies? Go with the flow, en kijk wat je Maltese collega’s doen. Weet je niet zeker hoe het zit met lunch(pauze) op jouw werk? Geen probleem, vraag het gewoon even na bij je werkgever.

Werkcultuur

Voordat je gaat werken in Malta is het wel fijn om je voor te bereiden op de werkcultuur. Want je wilt natuurlijk geen culturele blunders maken op de werkvloer. Maak je maar geen zorgen, want wij hebben de belangrijkste info voor je verzameld. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat deze info niet geldt voor iedere Malteser of Malteserse werkgever, want elk mens is anders. Maar je inlezen over culturele gebruiken is nooit een slecht idee.

Werktijden

Net als in Nederland, bestaat de fulltime werkweek in Malta uit 40 uur. Dit mag oplopen tot 48 uur, zolang alles wat boven de 40 uur komt, wordt uitbetaald als overwerken. Als je op kantoor gaat werken in Malta zal dit meestal van 8:00 tot 17:00 of van 8:30 tot 17:30 zijn, met een lange lunchpauze ertussen.

Hiërarchie

De werkcultuur in Malta is informeel, maar toch redelijk hiërarchisch, met veel respect voor werknemers in een hogere positie. Meestal worden zij aangesproken met ‘Mr’ or ‘Mrs’ of hun titel gevolgd door de achternaam, maar het kan ook heel goed zijn dat in jouw werkplek voornamen worden gebruikt. Het beste kun je dus tijdens het werken in Malta observeren hoe het er aan toegaat, of er netjes naar vragen op je eerste dag of tijdens je sollicitatie.

Meetings en deadlines

Als bedrijven in Malta een meeting inplannen, wordt meestal verwacht dat iedereen punctueel is en dus op de afgesproken tijd verschijnt. Verder is het niet gebruikelijk om mensen tijdens een meeting te onderbreken. Denk er dus tijdens het werken in Malta aan dat je iedereen laat uitpraten en pas een reactie geeft als de spreker helemaal klaar is met zijn of haar verhaal. Alle vragen worden daardoor gesteld aan het einde; vaak zijn dat er een hoop. Wees daar dus op voorbereid als je zelf aan het woord bent tijdens een meeting.

Communicatie

Mensen in Malta zijn meestal informeel en praten geanimeerd en energiek, ook op het werk. Dit lijkt misschien minder professioneel dan je gewend bent in Nederland, maar het is een heel normale manier van omgang in de werkcultuur van Malta. Als je gaat werken in Malta kun je tijdens informele gesprekken met je collega’s het beste religieuze en politieke onderwerpen vermijden, omdat daar behoorlijk gepassioneerde discussies uit kunnen voortvloeien.

Werkkleding

In sommige bedrijven zullen Maltezers zich redelijk conservatief kleden. Dat betekent dat zowel mannen als vrouwen een net business pak dragen (voor vrouwen hoeft dit niet per se uit een rok te bestaan). Maar er zijn ook veel branches waarin wat meer informele kleding wordt geaccepteerd. Meestal is dit bij de iGaming-bedrijven in Malta het geval. Begin je net met werken in Malta? Het beste kun je jouw werkgever vragen naar de dresscode en in jouw eerste week voor safe gaan terwijl je observeert wat je collega’s qua werkkleding doen.

Feestdagen in Malta

Er worden een hoop feestdagen gevierd in Malta in vergelijking met andere Europese landen. Daarbij horen veel feestdagen die echt Maltees zijn en dus niet in andere landen worden gevierd, zoals de Dag van de Vrijheid en Overwinningsdag. Wanneer je een extra betaald dagje vrij krijg als je gaat werken in Malta? Hieronder sommen we alle nationale feestdagen van Malta op.

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
  • Feest van de Schipbreuk van Sint Paulus - 10 februari;
  • Feest van Sint Joseph - 19 maart;
  • Dag van de Vrijheid - 31 maart;
  • Goede Vrijdag - een vrijdag in maart of april;
  • Paaszondag - een zondag in maart of april;
  • Dag van de Arbeid - 1 mei;
  • Sette Giugno - 7 juni;
  • Hoogfeest van Petrus en Paulus - 29 juni;
  • Maria-Tenhemelopneming - 15 augustus;
  • Overwinningsdag - 8 september;
  • Onafhankelijkheidsdag - 21 september;
  • Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria - 8 december;
  • Dag van de Republiek - 13 december;
  • Kerstdag - 25 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Goed nieuws: Malta hoort sinds 2004 bij de Europese Unie. Dat betekent dus dat je als EU-burger heel makkelijk naar het land kunt reizen en ook zonder werkvergunning of visum in Malta kunt wonen en werken.

Registratie

Als je langer dan drie maanden gaat werken in Malta, moet je je echter wel registreren. Gelukkig kan dit heel makkelijk met dit registratieformulier via de website van Identity Malta. Wanneer de aanvraag wordt geaccepteerd, krijg je een Maltese identiteitskaart, die je bijvoorbeeld nodig hebt om een bankrekening te openen. Hoe je dit doet lees je op onze wonen in Malta pagina.

Zorgverzekering

Als je tijdelijk gaat werken in het buitenland geldt in elke situatie: na drie maanden kun je geen gebruik meer maken van je Nederlandse zorgverzekering. Dan is het dus tijd om een zorgverzekering te regelen in het land waar je op dat moment woont. Gelukkig gebruikt Malta een nationaal zorgsysteem waarvan EU-burgers ook gewoon gebruik kunnen maken. Je hoeft dus niets speciaals te doen om ervoor te zorgen dat je een zorgverzekering hebt; hiervoor betaal je gewoon belasting tijdens het werken in Malta.

Wil je ook weten hoe je aan een woning in Malta komt?

Je leest het in het artikel over wonen in Malta.

Via YoungCapital werken in Malta

Heb je al zin om te gaan werken in Malta? Als je via YoungCapital aan de slag gaat, vormen wij de schakel tussen jou en de (Maltese) werkgever. Dat betekent dat je altijd bij ons terecht kunt voor advies of als je ergens vragen over hebt. Wel zo handig om een Nederlandse contactpersoon te hebben! Benieuwd wat de werkgever allemaal voor je kan regelen? Dat verschilt een beetje per vacature. Lees daarom goed de vacatures door zodat je dit precies weet. Zo komt het bijvoorbeeld wel eens voor dat jouw vliegticket wordt vergoed.

Malta

Check onze vacatures in Malta

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Heb je een werkvergunning nodig om te mogen werken in Malta?

  • Nee, Malta hoort bij de EU, dus je hebt geen werkvergunning nodig om er te mogen werken.

  • Is er veel werk in Malta?

  • Ja, er is een groot aanbod aan banen in Malta, vooral in de iGaming, financiële sector, klantenservice en horeca. Hierbij wordt er veel gevraagd naar (meertalige) werknemers uit het buitenland.

  • Heeft YoungCapital vakantiewerk in Malta?

  • Ja, YoungCapital biedt ook vakantiewerk in Malta aan. Bekijk ons aanbod aan vacatures en solliciteer.

Bekijk ook eens deze landen en steden