Maak je graag een praatje met mensen, bijvoorbeeld op je werk of in een gezellig café? Dan is netwerken voor jou vast geen issue. En da’s handig, want deze competentie staat mooi op je cv. Maar geen zorgen, ook als je nog geen extraverte golden retriever bent, kun jij jouw netwerk skills flink boosten met onze tips. In dit artikel lees je daar meer over, plus alles over de betekenis, valkuilen en het belang van netwerken. Genoeg info om te verslinden, dus laten we beginnen.
Netwerken betekenis
Let’s get something straight: want wat is netwerken nou eigenlijk? Netwerken betekent op werkgebied contacten leggen en onderhouden. Door veel connecties op te bouwen, heb je altijd wel iemand die je uit de brand kan helpen. Bijvoorbeeld als je een nieuwe baan of samenwerking zoekt, of als je advies nodig hebt over werk. En dat geldt natuurlijk ook andersom. Je snapt dus wel dat zakelijk netwerken vet handig is. Grote kans dat je het zelfs al weleens hebt gedaan, bijvoorbeeld omdat een recruiter je benaderde via LinkedIn. Zo zie je maar: netwerken kan ook gewoon online.
Dat je online kunt netwerken is maar goed ook, want als je niet zo graag naar fysieke netwerkbijeenkomsten gaat, loop je het risico dat je jezelf isoleert. Best begrijpelijk als je een introverte huismus bent of het gewoon lastig vindt om contact te leggen met mensen die je niet kent. Maar zeker bij een baan waarbij je veel moet samenwerken, is dat lastig. Gelukkig hebben we genoeg tips om netwerken voor jou een stukje makkelijker te maken. Je vindt ze verderop.
Vergelijkbare competenties
Deze competentie kwam al even voorbij, maar samenwerken sluit goed aan bij netwerken. Dat zit zo: netwerken betekent geven en nemen. Krijg jij hulp van een van jouw connecties? Dan is het wel zo netjes om hetzelfde terug te doen. Samenwerken kan er trouwens ook voor zorgen dat jij nieuwe connecties maakt. Bijvoorbeeld omdat je tijdens een project moet samenwerken met voor jou nog onbekende collega’s of een partij van buitenaf. Dikke tip: voeg jouw work buddies gelijk toe via LinkedIn. Zo kun je ook na het project nog eens connecten.
Toegegeven: omdat online netwerken net zo makkelijk gaat is dit niet per se nodig, maar sociaal zijn helpt je wel als je gaat netwerken. Zo stap je tijdens een beurs makkelijk af op een onbekende, en klets je tijdens een vrijmibo op kantoor gezellig mee. Socializen is dus ook een fijne competentie om aan te werken als je het scary vindt om op je collega’s af te stappen.
Netwerken voorbeelden
Wanneer kun je nou eigenlijk zeggen dat je een pro bent in netwerken? Als je zonder angstzweet op anderen afstapt? Of als je veel connecties hebt op LinkedIn? We snappen dat je niet zo 1-2-3 weet of je goed genoeg bent in netwerken om deze competentie op je cv te knallen. Daarom helpen we je een handje met onze checklist. Hoe meer vakjes je afkruist, hoe beter je bent in netwerken. Je bent goed in netwerken als je:
- Contact kan leggen met onbekenden.
- Makkelijk relaties opbouwt en onderhoudt.
- Actief luistert naar anderen.
- Een ander graag helpt.
- Je netwerk inzet om je professionele doelen te bereiken.
- Sterke communicatieve skills hebt.
- Het initiatief neemt in het benaderen van mensen.
- Goed bent in connecties leggen tussen anderen.
- Je makkelijk aanpast aan verschillende sociale situaties.
Valkuilen van netwerken
Hoe meer connecties, hoe beter, toch? Nope. Als je je te veel bezighoudt met netwerken, kun je tegen problemen aanlopen. Want als je in korte tijd veel connecties toevoegt, raak je mogelijk het overzicht kwijt. Wie was ‘Karel van de beurs’ ook alweer en waarom heb jij opeens drie Charlie’s in je contacten staan? Kortom, netwerken is handig, maar ga vooral niet netwerken om het netwerken. Alleen contacten leggen is niet voldoende.
Waarom is netwerken belangrijk?
Netwerken is een goede competentie om te hebben als je gaat solliciteren. Niet alleen vind je met jouw connecties binnen no time een nieuwe baan, ook solliciteren zelf wordt een stuk makkelijker. Bijvoorbeeld omdat je de werkgever al kent of omdat jouw netwerkvaardigheden mooi staan op je cv. Ook handig: laat tijdens je sollicitatiegesprek weten dat jij niet bang bent om een praatje te maken met onbekenden. Zeker als je solliciteert op een job in HR of sales.
Leren netwerken
Zijn jouw netwerk skills nog niet goed genoeg om over naar huis te schrijven? No worries, netwerken kun je gewoon leren, en met deze tips is dat zo gepiept:
- Bereid je voor. Met een goede voorbereiding voorkom je angstzweet en hyperventilatie. Bedenk dus alvast met wie je gaat netwerken, welke vragen je kunt stellen en hoe je makkelijk contactgegevens uitwisselt. Ben je bijvoorbeeld op een event voor je werk? Neem dan visitekaartjes mee. Zo weet jouw nieuwe connectie na het event nog precies wie jij bent en wat je doet.
- Denk aan je lichaamstaal. Tijdens het netwerken wil je lekker confident overkomen en daarom moet je goed letten op lichaamstaal. Zorg voor een open houding, maak regelmatig oogcontact en gebruik een oprechte glimlach en subtiele handgebaren om betrokkenheid en zelfvertrouwen uit te stralen.
- Blijf in contact. Na een kennismaking is het slim om het contact warm te houden. Stuur bijvoorbeeld een kort berichtje waarin je jouw nieuwe connectie bedankt voor het gesprek, iets terugkoppelt dat jullie hebben besproken, of direct een vervolgafspraak voorstelt. Zo laat je zien dat je graag in contact blijft.
- Psst, op zoek naar meer tips over netwerken? Je vindt ze in ons persoonlijke ontwikkeling artikel over netwerken, waar je meer leest over het ontwikkelen van jouw netwerk skills.
Netwerken als competentie aantonen
Als jij een kei bent in je netwerk vergroten, wil je daar natuurlijk mee pronken. Dat kan op allerlei manieren. Zet netwerken bijvoorbeeld als competentie op je cv, schrijf erover in je motivatiebrief of nog beter: benoem het tijdens een sollicitatiegesprek. Zo pak je dat aan:
Netwerken aantonen: voorbeeld 1
‘Bij mijn vorige werkgever organiseerde ik regelmatig netwerkborrels, waarbij ik professionals uit verschillende vakgebieden samenbracht. Dit leidde tot nieuwe samenwerkingen, zoals met een belangrijke leverancier die ons 15% kostenbesparing opleverde.’
Netwerken aantonen: voorbeeld 2
‘Als stagiair bij IT B.V. heb ik actief mijn netwerk ingezet om het team te helpen. We liepen namelijk tegen een probleem aan met nieuwe software, en ik herinnerde me dat een medestudent daar ervaring mee had. Na contact met hem te hebben opgenomen, deelde hij handige tips en een handleiding die ons enorm vooruit hielp.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: netwerken betekent dat je connecties opbouwt en onderhoudt.
- Voorbeeld: als je goed bent in netwerken kun je goed naar anderen luisteren. Ook weet je hoe je jouw netwerk inzet in je carrière.
- Valkuil: als je je te veel bezighoudt met netwerken, raak je snel het overzicht kwijt en weet je niet meer wie de mensen binnen jouw netwerk zijn.
- Belang: door jouw netwerk op allerlei manieren in te zetten, kun je bijvoorbeeld snel een nieuwe baan of hulp bij een project vinden.
- Ontwikkelen: om te leren netwerken, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op een gesprek. Denk ook aan je lichaamstaal en blijf achteraf in contact.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is netwerken?
-
Waarom is netwerken belangrijk?
-
Hoe kan ik mijn netwerkvaardigheden verbeteren?
-
Wat zijn de valkuilen van te veel netwerken?
Netwerken houdt in dat je relaties opbouwt en onderhoudt met mensen die je kunnen helpen bij het bereiken van je professionele doelen.
Een sterk netwerk helpt je bij het vinden van nieuwe kansen, zoals een nieuwe baan, samenwerkingen of advies in je vakgebied.
Het is handig om je goed voor te bereiden op gesprekken, bijvoorbeeld door vooraf vragen te bedenken die je kunt stellen. Oefen ook je lichaamstaal, zoals het maken van oogcontact en glimlachen.
Een mogelijke valkuil van te veel netwerken is dat je het overzicht verliest over je contacten en hun toegevoegde waarde. Dit voorkom je door belangrijke details te noteren over nieuwe contacten en regelmatig contact met hen te houden.