Vrijmibo

Het is vrijdagmiddag en de klok slaat vijf uur: tijd voor de vrijmibo. Een vrijdagmiddagborrel is dé manier om je weekend in te luiden en je collega’s op een informele manier te leren kennen. Supergezellig, maar misschien ook wel spanend als je net een nieuwe baan hebt. Of eh, vind jij het zo gezellig dat je de volgende keer zelf een vrijmibo wilt organiseren? Geen stress, wij hebben hoe-overleef-ik-de-vrijmibo tips en de leukste vrijmibo ideeën.

Vrijmibo betekenis

‘Gezellige vrijmibo’s’, het staat regelmatig in vacatures. Maar wat is het nou eigenlijk, een vrijmibo? Simpel, het staat voor ‘vrijdagmiddagborrel’. Oftewel, een werkborrel waarmee je de week afsluit. Tegelijkertijd is het een startschot van je welverdiende weekend.

Maar dat is niet alles. Een borrel op het werk (wat trouwens ook net zo goed een domibo, womibo of mamibo kan zijn) geeft je ook de kans om met je collega’s te chillen zonder dat je op targets hoeft te zwoegen. En een werkborrel is ook hét moment om contact te leggen met andere afdelingen. Ambities om door te groeien naar de HR-afdeling? Yep, even een drankje doen met de HR-manager op de vrijmibo. Dan weet ie vast wie je bent. Oftewel: de ideale plek en gelegenheid om te netwerken.

Zo overleef je een (eerste) werkborrel

Iedereen heeft het er altijd maar over hoe gezellie vrijmibo’s zijn. Maar misschien zie jij wel met knikkende knieën tegen die werkborrel op. Vooral als je net nieuw bent bij je job kan zo’n borrel best spannend zijn. Je kent je collega’s nog niet zo goed, weet niet precies hoe je moet gedragen en voelt je misschien wel een beetje buiten de boot vallen. Help! Dan maar niet gaan? Wacht even, met onze tips komt het wel goed:

  • Ga wel, maar blijf niet te lang. Helemaal niet gaan is vaak geen goed idee, want dan wordt de drempel de volgende keer alleen maar hoger. Ons advies is dus: blijf tóch even hangen op die vrijdagmiddag, en blijf een uurtje op de vrijmibo. Dat waarderen je nieuwe collega’s zeker, en ze snappen vast wel dat jij nog niet helemaal je plekje hebt gevonden.
  • Observeer en leer. Spannend of niet, een vrijmibo is dé plek om erachter te komen hoe jouw collega’s zijn en hoe de sfeer op je werkplek nou écht is. Houd dus goed je ogen open en observeer. Goede vibes? Dan zit je wel op je plek. Minder goede vibes? Misschien is dit dan toch niet helemaal je ding.
  • Go with the flow. Wees niet te streng voor jezelf. Praat lekker mee met je collega’s, maar voel geen druk om de lolbroek uit te hangen of de karaoke king te worden. Tenzij je dat graag wilt, natuurlijk.

Vrijmibo organiseren

Heb je de smaak te pakken en vind je het na een paar borrels hoog tijd om zelf een vrijmibo te organiseren? Goed idee, want vaak kan zo’n werkborrel wel wat opfleuring gebruiken. Dan wordt het weer eens een keer wat anders dan met een biertje om de pingpongtafel hangen. Hier zijn een paar handige tips en vrijmibo ideeën:

Kies een thema voor de werkborrel

Krijg je bijna een bore-out van die saaie vrijmibo’s? Gooi het roer om en geef de volgende borrel op je werk een gek thema. Hoe je dit invult, is helemaal aan jou. Je kan wild gaan met een verkleedpartij (leuk voor Halloween) of een lekker laagdrempelige Mexicaanse borrel houden met nacho's, guacamole en despo's. Hoe dan ook leuk je de werkborrel dan net wat meer op.

Speel spelletjes

Kletsen met je collega’s is leuk, maar vergeet de introverts niet. Die komen vaak wat meer los als jullie samen iets ondernemen. Een teambuildingactiviteit gaat vaak wat te ver voor een simpele werkborrel, maar wat je wél kunt doen op de vrijmibo, is een geinige party game meenemen. Wat dacht je van 30 Seconds, Cards Against Humanity of Hints? Fun guaranteed.

Organiseer een pubquiz

Mét een grappige prijs natuurlijk. Zo houd je alle collega’s engaged en als je een beetje leuke vragen in de quiz opneemt, leer je elkaar (en de werkplek) meteen beter kennen. Twee vliegen in één klap, zullen we maar zeggen.

Zorg voor een hapje en drankje voor iedereen

Zonder snacks en drank geen vrijmibo, of wel dan? Let ook op de collega’s die geen alcohol drinken of nog met de auto naar huis moeten. En natuurlijk op de vegan of glutenvrije diëten. Zo blijft het voor iedereen leuk. Fun idee: houd een cocktail (of mocktail) vrijmibo. Inclusief fancy shakers en kleurrijke glazen. Perfect voor in de zomer.

Houd het simpel

Je hoeft echt niet elke keer flink uit te pakken bij de vrijmibo. Heb je je collega’s al een tijdje niet buiten werk gesproken? Prik een datum, regel wat drankjes en chips en ga lekker even bijpraten. Gekkigheid is eens in de zoveel tijd wel genoeg.

Een werkborrel hoeft niet per se op vrijdag

Een mamibo, womibo en domibo komen niet zo vaak voor als een vrijmibo, maar dat kan natuurlijk net zo goed. Vooral in een dido-economie en als veel van je collega’s parttime werken komt een andere dag dan vrijdag vaak juist beter uit. Check dus goed jullie agenda’s en kies de dag van de werkborrel daar op uit.

Key takeaways

  • ‘Vrijmibo’ staat voor vrijdagmiddagborrel. Yep, die werkborrel aan het einde van de werkweek om het weekend in te luiden.
  • Je kunt natuurlijk ook een mamibo, womibo of domibo houden. Op een werkborrel leer je je collega’s beter kennen en heb je de ruimte om te netwerken.
  • Vind je de eerste werkborrel bij je nieuwe job spannend? Ga toch, maar blijf eventjes. Dan laat je wel je gezicht zien, dat waarderen je collega’s.
  • Zelf een vrijmibo organiseren kan ook. Kies een thema, regel partygames en zorg voor lekkere hapjes en drankjes.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is de betekenis van vrijmibo?

  • ‘Vrijmibo’ staat voor vrijdagmiddagborrel. Een werkborrel dus, die op de vrijdagmiddag plaatsvindt. Veel werkplekken die in het weekend dicht zijn doen dit om de werkweek af te sluiten.

  • Waarom een vrijmibo?

  • Veel werkplekken doen dit om het weekend in te luiden. Zo’n borrel op werk is ook een goede gelegenheid om je collega’s beter te leren kennen en te netwerken.

  • Hoelang duurt een vrijmibo?

  • Meestal begint een vrijdagmiddagborrel rond 16:00 of 17:00 en duurt het tussen de 1 en 3 uur. Maar dit verschilt nogal per werkplek, dus voel het vooral aan bij jouw job.