Netwerken

Netwerken. Het o zo belangrijke woord dat je meestal meekrijgt van je studie of eerste job. Maar het klinkt vast makkelijker gezegd dan gedaan, zomaar op iemand tijdens een beurs afstappen. Of de moed verzamelen om die connectie aan te gaan op LinkedIn. Hoe pak je dat precies aan? En hoe belangrijk is het nou om te netwerken? No worries, YoungCapital legt het allemaal uit in dit artikel, oftewel onze versie van Netwerken voor Dummies.

Wat is netwerken?

Netwerken is het opbouwen en onderhouden van relaties met mensen in je persoonlijke of professionele omgeving. Vaak doe je dit automatisch. Je ontmoet namelijk altijd wel nieuwe mensen, of dat nou op werk, school of tijdens een beurs is. Je vrienden en kennissen, maar ook docenten, coaches, collega's en leidinggevenden worden zodoende deel van je netwerk. Maar je kunt natuurlijk nog een stap verder gaan en bewust zoeken naar nieuwe connecties voor je carrière. Dat heet zakelijk netwerken en het is de perfecte manier om ein-de-lijk je volgende carrièrestap te zetten.

Waarom is netwerken zo belangrijk?

Het wordt vaak genoeg naar je hoofd geslingerd: netwerken is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je carrière een boost te geven. Waarom? Om deze redenen:

1. Je leert allerlei nieuwe mensen kennen

Ja duh, dat is toch het hele idee achter netwerken bouwen? Natuurlijk, maar besef je ook wat voor typen mensen je leert kennen. Als je je nieuwe baan start, ontmoet je al snel je nieuwe collega's. Ga je een nieuwe studie volgen? Dan word je omringd met studiegenoten en docenten boordevol kennis. En als je een conferentie of beurs bezoekt, praat je binnen de kortste keren wel misschien met de CEO van een groot bedrijf.

2. Netwerken biedt kansen

De kunst van goed netwerken: je leert de juiste mensen kennen en krijgt kansen die je voorheen mis zou zijn gelopen. Stel dat je een manager van een bedrijf waar je dolgraag wilt werken ontmoet. Of misschien ben je wel op zoek naar een stage en neemt een van je connecties op LinkedIn contact met je op.

3. Je bent op de hoogte van updates

Door beurzen te bezoeken of je netwerken op LinkedIn te volgen, krijg je allerlei updates mee vanuit het bedrijfsleven. En da's mooi, want zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Daarmee scoor je punten in sollicitatiegesprekken en je hebt goed gespreksmateriaal wanneer je een van je connecties in real life ontmoet.

4. Je leert veel van je connecties

Zodra je het bedrijfsleven in stapt, leer je niet meer van je docenten. Daarom is het dubbel zo belangrijk om je connecties goed te onderhouden, want van hen moet je nu alles leren. Van je collega's leer je al een hoop, maar het is natuurlijk ook mooi als je een échte expert binnen je vakgebied kent. Door vragen te stellen en met een professional in gesprek te gaan, leer je een hoop. Da's top voor je persoonlijke ontwikkeling.

5. Je vergroot je eigen zichtbaarheid

Helaas ben je geen celebrity. Sterker nog, als je pech hebt weten de meeste mensen niet eens dat je bestaat. Door effectief te netwerken maak je jezelf zichtbaar en laat je zien waar je van gemaakt bent. Je connecties herkennen én onthouden je daardoor sneller. En wie weet denkt een van die connecties zelfs aan je als ie nieuw personeel zoekt. Bingo!

Hoe bouw je een netwerk op? 6 tips

Om goed te netwerken en waardevolle connecties te onderhouden, moet je wel wat moeite doen. Natuurlijk klinkt dat als starter misschien als onbegonnen werk, maar het is makkelijker dan je denkt. Hieronder vind je onze 6 netwerken tips voor absolute beginners, inclusief voorbeelden.

Tip 1. Stel je doelen

Voor je in het wilde weg LinkedIn-uitnodigingen gaat sturen, heb je een plan nodig. En het liefst volgens de SMART-methode. Want wat wil je nu bereiken door te netwerken? Zoek je een traineeship of heb je een vraag voor een expert binnen je vakgebied? Misschien wil je wel aan de slag bij je droombedrijf en zoek je naar een kans om met HR-managers te praten. Ook handig: bepaal naar wie je precies zoekt, zoals ondernemers, leraren, managers, investeerders of coaches.

Tip 2. Zoek netwerkbijeenkomsten

Dit is een no brainer. Als je je netwerk wilt uitbreiden, moet je toch echt meer mensen ontmoeten. En waar kan dat nou beter dan tijdens een netwerkbijeenkomst? Zoek online welke beurzen, seminars, conferenties of netwerkevenementen in jouw buurt plaatsvinden. Kies natuurlijk wel iets waar je de meeste vruchten van gaat plukken: je wilt waarschijnlijk niet als ecoloog naar een securitybeurs. Tip: YoungCapital heeft een Talent Trip waarmee je onder andere toegang krijgt tot een professioneel netwerk. Doe er je voordeel mee.

Tip 3. Maak en verzamel visitekaartjes

Visitekaartjes bestaan niet voor niets: voor jou en je personal branding. Met een mooi opvallend visitekaartje laat jij zien wie je bent en wat je kunt. En eh, natuurlijk heeft zo'n kaartje ook handige info zoals je telefoonnummer, e-mailadres en socialmedia-accounts. Regel je visitekaartjes van tevoren, zodat ze klaarliggen voor netwerkbijeenkomsten. En sta je eenmaal op de beursvloer te netwerken? Verzamel dan ook visitekaartjes van bedrijven en de mensen die je ontmoet. Handig voor als je later weer contact met ze wilt opnemen.

Tip 4. Zet je beste beentje voor

Sure, er is een kleine kans dat mensen op zo'n beurs misschien op jou afstappen, maar is dat reëel? Niet helemaal. Trek dus de stoute schoenen aan en laat jezelf zien. Ga expres naast mensen zitten en start een leuk gesprek over de conferentie. Of loop naar zo'n hoge tafel tijdens een borrel en ga netwerken met de mensen die daar staan. Wees hierbij vooral jezelf, toon oprechte interesse in een ander en deel je eigen kennis en ervaringen met anderen. Het allerergste wat kan gebeuren? Dat anderen misschien geen interesse in je hebben. Nou, dan loop je gewoon weg. Their loss.

Tip 5. Update je social media

Niets is erger dan thuiskomen na zo'n conferentie en ontdekken dat je je LinkedIn-profiel sinds 2012 niet hebt geüpdatet. Da's niet best. Zorg er dus vooral voor dat je socialmedia-profielen er spic en span uitzien. De kans is namelijk best groot dat je connecties af en toe even spieken op je profiel om te zien wat je uitspookt. LinkedIn tips nodig? We got 'em.

Tip 6. Onderhoud je netwerk

Iemand een keer ontmoeten is niet voldoende. Als je in de hoofden van je connecties rond wilt blijven spoken, moet je actief blijven. Deel daarom interessante berichten op je social media en schrijf af en toe zelf een post. En ga je weer naar een beurs? Check dan of je connecties gaan en ontmoet ze daar weer. Zo bouw je langzamerhand je relatie met je connecties op en blijf je zichtbaar. Zo onthouden je netwerken je sneller als ze bijvoorbeeld een leuke baankans voor jou spotten.

Key takeaways

  • Netwerken is het opbouwen en onderhouden van relaties, zowel persoonlijk als professioneel.
  • De voordelen van netwerken zijn: je leert verschillende mensen kennen, creëert kansen voor jezelf, leert van connecties en vergroot je zichtbaarheid.
  • Bedenk waarom je wilt gaan netwerken, doe mee aan netwerkbijeenkomsten en ga actief gesprekken aan met anderen.
  • Werk regelmatig je social media bij, zodat je actief blijft en connecties je posts en updates blijven zien.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is netwerken?

  • Netwerken betekent dat je connecties opbouwt met anderen, zowel persoonlijk als professioneel. Vaak doe je dit automatisch. Met zakelijk netwerken ben je vooral aan het netwerken voor je eigen carrière.

  • Waar moet je netwerken?

  • Ga naar netwerkbijeenkomsten, zoals conferenties, beurzen of seminars. Of doe mee aan de Talent Trip van YoungCapital. Niet alleen leer je daar handige skills voor je carrière, ook kun je daar lekker netwerken met allerlei professionals.

  • Hoe moet je netwerken?

  • Stap op netwerkbijeenkomsten actief op mensen af en ga interessante gesprekken aan over de bijeenkomst of over je eigen vakgebied. Voeg daarnaast mensen toe aan je socialmedia-accounts en blijf actief door interessante berichten te delen.