Als je net je diploma hebt gehaald of een carrièreswitch wilt maken, kan een traineeship je goede kansen bieden. Maar wat is een traineeship precies? De betekenis, de voor- en nadelen van een traineeship en alles waar je rekening mee moet houden vind je hier. Zo weet je straks of je wel of niet op zo’n traineeship wilt solliciteren.
Traineeship betekenis
Wat is een traineeship precies? Het is een traject waarbij je tegelijkertijd leert en werkt bij een bedrijf. Je begint dus aan een nieuwe baan, leert on the job alles wat je moet weten en ontwikkelt de skills die je nodig hebt voor de functie. Dit gaat een stuk verder dan een onboardingstraject of inwerkperiode. Een traineeship duurt namelijk vaak wel één tot twee jaar. Daarna loopt je contract af en krijg je mogelijk een vast contract aangeboden. Na het traineeship heb je namelijk alle skills en kennis om als full-fledged medewerker aan de slag te gaan.
Soorten traineeships
Je weet nu wat een traineeship is, maar er bestaan allerlei soorten. Grote kans dus dat er ook voor jou wat mogelijk is, of je nou een mbo traineeship, hbo traineeship of wo traineeship zoekt. Soms kun je zelfs een traineeship zonder diploma volgen. De meeste zijn gericht op mensen die net zijn afgestudeerd. Maar ook als je een carrièreswitch wilt maken is het een interessante mogelijkheid. Je hebt namelijk voor een traineeship meestal geen specifiek diploma nodig, alleen een bepaald opleidingsniveau.
Tip: op YoungCapital NEXT bieden wij allerlei toffe traineeships aan, vooral in IT, finance en de publieke sector. De toegangseisen variëren van een mbo-3-diploma tot aan een hbo-diploma, afhankelijk van het carrièrepad. Check dus vooral onze vacatures als je interesse hebt.
Voor- en nadelen van een traineeship
Je hebt nu antwoord op de vraag ‘Wat is een traineeship?’, maar is het ook iets voor jou? En waar moet je op letten bij een traineeship? Er zitten voor- en nadelen aan een traineeship. We noemen er hieronder een aantal.
Voordelen van een traineeship
- Persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een traineeship is de perfecte aansluiting op een studie. Je blijft er namelijk hard aan je ontwikkeling werken. Je volgt cursussen en trainingen en leert niet alleen hard skills voor de job, maar werkt ook aan je soft skills. Daar heb je ook profijt van in de rest van je carrière.
- Je interesses ontdekken. Tijdens een traineeship krijg je meestal de kans om veel verschillende taken op te pakken en mee te werken aan allerlei projecten. Zo kom je er snel achter wat je leuk vindt én of deze baan goed bij je past.
- Goede begeleiding. Bij een normale startersfunctie hebben je collega’s niet altijd genoeg tijd om jou intensieve begeleiding te bieden. Bij een traineeship krijg je dit sowieso, want je hebt een vaste begeleider of coach.
Nadelen van een traineeship
- Intensiviteit. Een traineeship is behoorlijk intensief, want je bent non-stop aan het leren, werkt samen met veel verschillende collega’s en krijgt constant nieuwe indrukken. Bereid je hier dus goed op voor.
- Minder specialisatie. Als trainee leer je in de breedte, niet in de diepte. Je krijgt dus niet snel de kans om je te specialiseren in een bepaald onderdeel van de job. Maar aan de andere kant: je ontdekt wel wat je écht leuk vindt en kunt je dus altijd na het traineeship specialiseren.
- Strenge sollicitatieprocedure. Tja, best logisch natuurlijk, want traineeships worden steeds populairder. Houd dus rekening met meerdere pittige sollicitatiegesprekken en assessments.
Key takeaways
- Wat is een traineeship? Dit is een intensief traject waarbij je tegelijkertijd werkt en leert bij een bedrijf.
- De meeste traineeships zijn gericht op starters die net zijn afgestudeerd of mensen die een carrièreswitch willen maken.
- Voordelen van een traineeship: je werkt hard aan je hard en soft skills, ontdekt je interesses en krijgt intensieve begeleiding.
- Nadelen van een traineeship: het is intensief, je kunt je minder snel specialiseren en de sollicitatieprocedure is streng.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Waarom zou je een traineeship volgen?
-
Wat verdien je met een traineeship?
-
Is een traineeship een stage?
Je werkt aan je ontwikkeling, ontdekt je interesses en krijgt intensieve begeleiding. Het is dus een slimme keuze nadat je net je diploma hebt gehaald. In bepaalde branches, zoals IT, kun je soms zelfs een traineeship zonder diploma volgen.
Je krijgt meestal goed betaald voor een traineeship, maar hoeveel precies verschilt natuurlijk. Check onze traineeship vacatures voor een indicatie.
Nee, een traineeship is niet hetzelfde als een stage. Een stage volg je tijdens je opleiding, terwijl je een traineeship meestal start als je net je diploma hebt. Bij een traineeship ben je als medewerker in dienst bij het bedrijf, niet als stagiair. Je krijgt dus ook gewoon salaris.