Vind je je werk niet meer uitdagend of verdien je te weinig? Dan is een nieuwe baan zoeken misschien de juiste keuze voor jou. Het gebeurt ons allemaal weleens: je werk daagt je niet voldoende uit of past niet (meer) bij je, of je voelt je niet op je plek bij je werkgever. Tig redenen waarom jij misschien snakt naar een andere baan. Maar wat nu? Waar begin je met zoeken en hoe hengel je die ideale job binnen? YoungCapital to the rescue. Ontdek hier onze handige tips en tricks en maak jouw zoektocht naar een nieuwe baan succesvol. Psst, we bieden ook allerlei vacatures bij de tofste werkgevers. Bekijk ze direct.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Wil je een nieuwe baan zoeken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Snappen we, met zoveel verschillende jobs, werkgevers en arbeidsvoorwaarden kan het best overwhelming zijn. Ook weet je misschien niet direct welke andere carrière bij je past. Gelukkig zijn er genoeg manieren om makkelijk en snel een andere baan te vinden. Hier zijn onze tips:
1. Ontdek welke baan bij je past
Eerst is het wel zo handig om te weten wat je uit je carrière wilt halen voor je een nieuwe baan gaat zoeken. Ben je bijvoorbeeld klaar voor een carrièreswitch of ga je liever voor dezelfde job? En wil je bij een kleine start-up of juist een grote internationale organisatie aan de slag? Up to you. Ontdek en zet al je voorkeuren op een rijtje voor jezelf, zo tast je straks niet in het duister en weet je alvast welke baan bij je past.
2. Update je socialmedia en LinkedIn
Ja ja, werkgevers checken je social media. En eh, een misplaatste party pic is dan misschien wat minder gewenst als je een nieuwe baan aan het zoeken bent. Check daarom al je social media en zorg ervoor dat je profielen er spic en span uitzien. Vooral je LinkedIn-profiel is daarbij belangrijk. Zet je opleidingen, werkgevers, kennis en vaardigheden netjes op een rijtje, zodat je een goede indruk maakt. Nog mooier: update je profiel met je successen, zoals de afronding van een goed project of een korte post over je deelname aan een beurs.
3. Zoek online naar vacatures
Zoals bij YoungCapital. Wink wink. Maar effe serieus: online vacatures zijn je best bet wanneer het aankomt op het vinden van werk. Op YoungCapital vind je het grootste aanbod aan jobs en werkgevers in of buiten jouw buurt. En omdat alle vacatures op een rijtje staan, hoef je niet eindeloos door de werken-bij pagina's van werkgevers te klikken. Nice! Onze recruiters bieden je daarnaast hulp bij het zoeken naar werk. Check dus vooral onze vacatures en solliciteer vandaag nog.
4. Zet je netwerk in
Het is altijd fijn om hier en daar wat vrienden te hebben, vooral als je naar een nieuwe baan aan het zoeken bent. Gebruik dus je connecties en kijk samen wat er mogelijk is. Een berichtje via LinkedIn met 'Hey, ik zoek een nieuwe baan! Heb jij misschien wat voor me?' kan het verschil betekenen tussen geen baan en een toffe job. Misschien vindt een van je connecties je wel heel leuk en beveelt diegene je aan bij de werkgever. En dan krijgt je connectie misschien zelfs een mooie aanbrengbonus. Zij blij, jij blij.
5. Ga naar de gemeente of het UWV
Ze zijn er om je te helpen, hè. Wees dus vooral niet bang om aan te kloppen bij de gemeente of het UWV voor hulp bij werk zoeken. De gemeente biedt bijvoorbeeld jobcoaches en voorzieningen bij het vinden van werk. Dit is vooral fijn als je door ziekte veel soorten werk niet kunt doen. UWV helpt hier ook bij door gesprekken met adviseurs in te plannen en te kijken naar waar je wel toe in staat bent.
6. Probeer open solliciteren
Om een nieuwe baan te zoeken heb je niet per se een vacature nodig. Heb je bijvoorbeeld een toffe werkgever op het oog? Dan is een open sollicitatie je vriend. Dit is zo simpel als een enthousiaste sollicitatiemail schrijven, waarin je je kennis en vaardigheden showt en aangeeft hoe graag je bij het desbetreffende bedrijf aan de slag wilt. Ga hierbij extra in op de details, dus vertel waarom jij zo goed bij het bedrijf past en wat jij ze te bieden hebt. Cv in de bijlage en bam, je open sollicitatie is compleet.
7. Bereid je alvast voor op je sollicitatie
Je bent een nieuwe baan aan het zoeken en je komt allerlei toffe vacatures tegen. Wat nu? Tijd om je sollicitatie klaar te maken. Update je cv en zet relevante werkervaring en vaardigheden erin. Schrijf daarnaast een aparte sollicitatiebrief voor elke werkgever en oefen alvast voor je sollicitatiegesprek. Tips nodig? Bekijk onze sollicitatietips en maak een goede eerste indruk bij je future werkgever.
8. Zoek ander werk terwijl je werkt
Dit is een no brainer, maar ander werk zoeken terwijl je werkt is volstrekt normaal. Neem dus vooral niet 'alvast' ontslag, maar ga ook niet je minimaal inzetten. Afhankelijk van je relatie met je leidinggevende kun je kiezen om diegene wel of niet te vertellen dat je een andere baan zoekt. Dat is verder helemaal aan jou.
Key takeaways
- Is je huidige werk niet meer uitdagend of wil je meer verdienen? Tijd om een nieuwe baan te zoeken.
- Bepaal eerst welk type baan en werkgever bij je past voor je begint met zoeken.
- Update je sociale media en LinkedIn-profiel om een professionele indruk te maken.
- Zoek op YoungCapital naar vacatures en ontdek een breed aanbod aan banen.
- Maak gebruik van je netwerk door vrienden of kennissen te vragen of hun werkgevers naar nieuw personeel zoeken.
- Zoek hulp bij het vinden van werk via instanties zoals de gemeente of het UWV of probeer open sollicitaties als je een specifieke werkgever op het oog hebt.
- Pas je cv aan per vacature om je kansen te vergroten.
- Blijf werken terwijl je naar ander werk zoekt en beslis zelf of je dit deelt met je leidinggevende.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Ik wil ander werk maar heb geen diploma. Wat nu?
-
Help, ik wil een andere baan maar ik weet niet wat.
-
Hoe weet je of het tijd is voor een nieuwe baan?
Nieuw werk zoeken terwijl je geen diploma hebt, is tegenwoordig geen probleem. Er zijn zat bedrijven die werknemers nodig hebben en niet per se om een diploma vragen. Ook bieden sommige werkgevers cursussen en zelfs opleidingen, zodat je toch nog een diploma haalt.
No worries. Bedenk je eerst wat voor werk je leuk lijkt, of sta eens stil bij je eigen kennis en vaardigheden. Vraag je daarnaast ook af: wil je werk dat je echt leuk vindt, of wil je gewoon geld verdienen? Ook dat maakt verschil. Meer hulp nodig? Bekijk dan ons artikel over welke baan bij je past.
Meestal voel je dat. Je verveelt je vaak, je haalt geen voldoening uit je werk of je bent vaak op zoek naar nieuwe taken of projecten. Of misschien vind je wel dat je te weinig verdient.