Om dingen gedaan te krijgen en wat te bereiken in het leven, is daadkracht geen overbodige luxe. Deze competentie helpt je immers om snel knopen door te hakken in plaats van eindeloos te blijven tobben. Logisch dus als je wat meer daadkracht wilt ontwikkelen. Maar onthoud dat té daadkrachtig zijn ook weer niet de bedoeling is. In dit artikel komt het allemaal aan bod, van handige oefeningen tot de valkuilen en van de betekenis tot voorbeelden.
Daadkracht betekenis
Kortgezegd is daadkracht doorpakken als het moet. Als je daadkrachtig bent, lukt het je om vlot en vastberaden actie te ondernemen wanneer dat nodig is. Je zet door, twijfelt niet en pakt zo kansen. Je hebt dus niet alleen ideeën, maar ook de energie om die ideeën om te zetten in daden. Zelfs als het moeilijk wordt.
Vergelijkbare competenties
Je kunt alleen daadkrachtig zijn als je ook beschikt over bepaalde andere competenties. Denk aan besluitvaardigheid en doortastendheid. Voor twijfels is namelijk geen plek. Als daadkrachtig persoon maak je snel en vastberaden keuzes en hak je makkelijk knopen door. En eh, een beetje proactiviteit komt ook van pas. Daadkrachtige types zijn namelijk niet bepaald afwachtend, maar nemen zelf het initiatief om dingen gedaan te krijgen.
Let op dat daadkrachtig niet hetzelfde is als doelgerichtheid. Maar er is wel een grote overeenkomst: bij beide ligt de focus op het resultaat. Als je daadkrachtig bent gaat het er alleen om dat je snel in actie komt. Terwijl doelgerichtheid meer te maken heeft met het consistent werken aan een doel, ook als dat tijd kost.
Voorbeelden van daadkracht
Twijfel je of je echt daadkrachtig bent of misschien gewoon resultaatgericht werkt? Niet gek, want die competenties lijken veel op elkaar. Onze checklist maakt het je makkelijker. Daadkrachtige personen:
- Nemen initiatief en komen snel in actie.
- Hakken snel knopen door.
- Houden van doorpakken.
- Stellen doelen en werken resultaat- en doelgericht.
- Komen overtuigend over.
- Komen niet steeds terug op zaken.
- Zitten vol energie, werk- en ondernemingslust.
- Nemen de leiding in handen in crisissituaties.
Heb je meerdere checkmarks gezet? Dan kun je wel zeggen dat je een daadkrachtig type bent.
Daadkracht valkuilen
Pas op dat je niet té daadkrachtig wordt. Want dan neem je misschien overhaaste, ondoordachte beslissingen waar je later spijt van krijgt. Of je handelt in je enthousiasme zo snel, dat je anderen te weinig betrekt bij het nemen van beslissingen. Grote kans dat je collega’s zich dan achtergesteld voelen of je misschien zelfs arrogant vinden. Het kan geen kwaad om af en toe iets geduldiger te zijn en wat langer de tijd te nemen voor een besluit waar je goed over na hebt gedacht.
Waarom is daadkracht belangrijk?
Daadkracht helpt om doelen te bereiken, plannen uit te voeren en resultaten te behalen. Vooral in leidinggevende functies en andere rollen met veel verantwoordelijkheid is deze competentie onmisbaar. Maar ook in veel andere functies brengt daadkracht je verder. Bijvoorbeeld als je een commerciële baan hebt, dan komt wat daadkracht en doortastend handelen van pas om kansen te grijpen en een hogere omzet te behalen.
Ook niet onbelangrijk: als je een daadkrachtig persoon bent, vind je het waarschijnlijk ook makkelijker om met je persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. In plaats van wekenlang te twijfelen over die ene cursus, schrijf jij je in en investeer je in jezelf.
Daadkracht ontwikkelen
We zijn niet allemaal daadkrachtig, en daar is op zich niks mis mee. Je hebt vast genoeg andere kwaliteiten. Maar het is wél vervelend als je zelf last van hebt van je gebrek aan daadkracht. Bijvoorbeeld als je altijd maar aarzelt of bepaalde taken onnodig lang uitstelt. Doe dan je best om daadkracht te ontwikkelen. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met deze oefeningen:
- Stel duidelijke doelen. Als je geen doelen hebt, is het lastiger om jezelf te motiveren. En hoe minder gemotiveerd je bent, hoe kleiner de kans dat je snel en met energie aan de slag gaat. Met een duidelijk doel voor ogen weet je in ieder geval waar je je op moet focussen en wat je kunt aanpakken.
- Hak taken in stukjes. Een gigaproject is lekker ambitieus, maar ook wat overweldigend. Misschien gooi je al snel de handdoek in de ring als je merkt dat het allemaal lang duurt. Door grote taken op te breken in kleinere stukken, blijft je project beheersbaar. En omdat je steeds een to-do van je lijst kunt strepen, voel je dat je vooruitkomt. Dat werkt motiverend.
- Oefen je besluitvaardigheid. Als je geen knopen kunt doorhakken, word je nooit echt daadkrachtig. Tijd dus om daarmee te oefenen. Begin het liefst met kleine dilemma’s en geef jezelf beperkt de tijd om een keuze te maken.
- Omring jezelf met daadkrachtige mensen. Je hebt vast wel een collega die wél lekker daadkrachtig is. Het werkt vaak motiverend om het kunstje bij een pro af te kijken. En vraag eventueel of je collega advies voor je heeft of je misschien kan ondersteunen.
Daadkracht aantonen
Als daadkrachtig type ben je waarschijnlijk vastberaden om met deze competentie te shinen tijdens het solliciteren. Zeker doen, of dat nou in je cv, motivatiebrief of sollicitatiegesprek is. Je overtuigt de werkgever het snelst als je kunt laten zien wat jou nou zo daadkrachtig maakt. Dat doe je bijvoorbeeld zo:
Daadkracht aantonen: voorbeeld 1
‘Onze belangrijkste leverancier kon vanwege ziekte plotseling niet meer aan onze vraag voldoen. Hoe graag ik die leverancier ook trouw wilde blijven, de levering aan onze klanten mocht natuurlijk niet in gevaar komen. Daarom heb ik heb snel geschakeld en binnen een dag een alternatieve leverancier gevonden en de productielijn aangepast.’
Daadkracht aantonen: voorbeeld 2
‘Toen ik net in mijn vorige functie werkte, merkte ik dat ons proces voor het afhandelen van klantvragen erg langzaam was. De organisatie werkte al jaren met dit systeem, maar het kon echt niet meer. Ik ben daarom meteen in actie geschoten en heb een kennisbank opgezet met veelgestelde vragen en een ticketsysteem geïntroduceerd. M’n collega’s moesten er even aan wennen, maar we bespaarden 20% tijd op het afhandelen van klantvragen en de klanttevredenheid schoot ook omhoog.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: daadkracht houdt in dat je snel en zonder twijfelen actie onderneemt in situaties waarin dat nodig is.
- Voorbeeld: daadkrachtig zijn kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door initiatief te nemen, snel knopen door te hakken, snel in actie te komen en doelgericht te werken.
- Valkuil: als je te daadkrachtig bent, neem je mogelijk ondoordachte beslissingen waar je spijt van krijgt. Je collega’s waarderen dat meestal ook niet zo.
- Belang: daadkrachtig zijn helpt om doelen te bereiken, plannen uit te voeren en resultaten te behalen. Het is belangrijk in leidinggevende en verantwoordelijke functies.
- Ontwikkelen: je kunt daadkracht ontwikkelen door duidelijke doelen te stellen, taken op te delen en je besluitvaardigheid te oefenen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is daadkracht?
-
Wat is een voorbeeld van daadkracht?
-
Is daadkracht een eigenschap?
-
Hoe laat je daadkracht zien?
-
Wat is de valkuil van daadkracht?
-
Hoe krijg je meer daadkracht?
Daadkracht houdt in dat je snel en vastbesloten actie onderneemt wanneer dat nodig is. Geen woorden, maar daden dus.
Snel een knoop doorhakken is een voorbeeld van daadkracht. Net als initiatief nemen, snel in actie komen en doorpakken.
Je kunt daadkracht als een eigenschap zien. Dat is het geval als je van nature al lekker daadkrachtig bent. Maar je kunt daadkracht ook ontwikkelen. Daarom wordt het ook wel een competentie genoemd.
Dat kan op verschillende manieren. Je laat bijvoorbeeld zien dat je daadkrachtig bent als je snel knopen doorhakt, overtuigend overkomt en niet steeds weer op zaken terugkomt.
Als je snel en rigoureus beslissingen maakt, kunnen die ondoordacht zijn. Daar krijg je mogelijk spijt van. En je collega’s vinden het ook niet zo leuk als jij altijd degene bent die zo lekker daadkrachtig meteen iets beslist. Geef anderen ook de tijd en de kans.
Door veel te oefenen kun je daadkracht ontwikkelen. Oefen bijvoorbeeld met besluitvaardiger worden. Het helpt ook om duidelijke doelen te stellen, dat motiveert.