Als je altijd een doel voor ogen hebt, is de kans groot dat je een doelgericht persoon bent. Gelukkig maar, want deze competentie komt bij een hele hoop banen van pas. Houd er wel rekening mee dat je als doelgericht persoon ook tegen een aantal valkuilen kunt lopen. In dit artikel vind je alle tips, tricks en info over doelgerichtheid. Zo ontdek je niet alleen wat het precies is en welke eigenschappen erbij horen, maar ook hoe je deze competentie zelf kunt versterken.
Doelgericht betekenis
Als je doelgericht bent, heb je duidelijk doel voor jezelf gesteld om naartoe te werken. En hoe je die doelen bereikt laat je niet aan het lot over. Je schrijft bijvoorbeeld een stappenplan uit voor jezelf waarin staat welke acties je moet ondernemen om hier te komen. Als doelgericht persoon weet je dus precies wat je doelen zijn en hoe je hier wilt komen.
Voorbeeldje nodig? Misschien wil je graag beter worden in feedback geven. Jouw eerste stap is dan om een training te volgen. Hierna ga je oefenen met het geven van feedback in verschillende situaties. Een ander doel kan zijn om binnen een jaar een certificaat te behalen. Een doelgericht persoon besluit dan bijvoorbeeld eerst om zich in te schrijven voor de training. Na drie maanden probeer je de skill uit in de praktijk en dan evalueer je je voortgang door anderen om feedback te vragen.
Vergelijkbare competenties
Er zijn een aantal andere competenties die vaak verward worden met doelgerichtheid . Een goed voorbeeld daarvan is visie. Want als je een doel voor ogen hebt, heb je een duidelijk beeld van wat je in de toekomst wilt bereiken. Het enige verschil is dat je als doelgericht persoon ook echt actie onderneemt om jouw doel te behalen. Visie draait alleen om het hebben van een toekomstdroom en niet om de stappen die je zet om daar te komen. Keep on dreaming, of uh … toch niet.
Misschien heb je weleens gehoord van resultaatgerichtheid. Deze competentie wordt ook vaak verward met doelgerichtheid. Logisch, want stiekem lijken ze best op elkaar. Waar doelgerichtheid om het stellen van doelen gaat, draait resultaatgerichtheid om het behalen van concrete resultaten. Zo is een campagne opzetten om de naamsbekendheid van een bedrijf te vergroten doelgericht, en het behalen van 1500 nieuwe klanten door die campagne resultaatgericht.
Voorbeelden van doelgerichtheid
Aangezien doelgerichtheid, visie en resultaatgerichtheid zo op elkaar lijken, snappen we maar al te goed dat je niet zo 1-2-3 weet welke van deze competenties je op je cv moet zetten. Om het wat duidelijker te maken, zetten we hieronder de kenmerken van een doelgericht persoon op een rij. Hoe meer je er afkruist, hoe doelgerichter je bent. Als doelgericht persoon:
- Richt je je volledig op wat je wilt bereiken.
- Ben je zelfverzekerd.
- Schrijf je een stappenplan uit om jouw doelen makkelijker te bereiken.
- Vraag je anderen om feedback zodat je je prestaties kunt verbeteren.
- Blijf je altijd doorzetten, zelfs als anderen twijfelen.
Doelgerichtheid valkuilen
Als je te doelgericht bent, word je mogelijk ongeduldig en egoïstisch. Je focust je dan zoveel op je eigen doelen dat je geen rekening houdt met de behoeften van een ander. Ook kun je opdringerig worden, omdat je bijvoorbeeld wilt dat collega’s hun taken sneller uitvoeren, zodat jij eerder je doel bereikt. Herken jij je hierin? Dan is dit natuurlijk een goed ontwikkelpunt.
Waarom is doelgerichtheid belangrijk?
Doelgerichtheid is belangrijk omdat het je helpt om je aandacht en energie te richten op wat echt belangrijk is. Met duidelijke doelen weet je precies waar je naartoe werkt, wat zorgt voor betere focus en efficiëntie. Kortom, je zwaait afleiding vaarwel door je prioriteiten netjes op een rij te zetten. Niet gek dus dat een doelgerichtheid vooral belangrijk is voor sportcoaches, projectmanagers en onderzoekers.
Doelgerichtheid ontwikkelen
Doelgerichtheid vraagt veel verantwoordelijkheid, ambitie en veerkracht van je. We snappen dus maar al te goed dat jij deze competentie nog niet zo goed in de vingers hebt als je misschien wilt. Lucky for you kun je doelgerichtheid gewoon ontwikkelen. In onze tips lees je hoe je dit het beste aanpakt:
- Plan en organiseer. Heb je een doel voor ogen? Dan moet je natuurlijk wel weten hoe je dit aanpakt. Stel daarom een stappenplan op en noteer uitgebreid wat je moet doen en wie je daarvoor nodig hebt. Ook belangrijk: stel prioriteiten. Niet alles kan nou eenmaal tegelijk.
- Werk aan je discipline. Om je werk op tijd af te ronden, moet alles volgens plan gaan. Houd jezelf daarom verantwoordelijk voor het afwerken van je takenlijst, ook als er tegenslagen zijn. En gaat er iets mis? Dan pas je je planning gewoon aan en ga je tijdelijk door met een andere klus die op je lijst staat.
- Blijf optimistisch. Lastig hè, dat getimmer en geploeter om je doelen te bereiken? Toch is het belangrijk om optimistisch te blijven. Want als je bij de pakken neerzit, haal je je doelen natuurlijk nooit. Ga dus niet alleen fysiek door met het afwerken van je takenlijst, maar houd je koppie er ondertussen ook gewoon bij. Schrijf bijvoorbeeld wekelijks voor jezelf op wat er allemaal goed ging en reflecteer op wat nog beter kan.
Doelgerichtheid aantonen
Als je doelgericht werken op je cv of in je motivatiebrief zet, laat je zien dat je een doorzetter bent die alles op alles zet om je doelen te bereiken. Superhandig als je indruk wilt maken op een werkgever, dus. Ook is het slim om deze competentie tijdens je sollicitatiegesprek te benoemen. Pak dan gelijk de kans om te laten zien waarom jij zo’n doelgericht type bent. Hieronder vind je twee voorbeelden om je op weg te helpen. Gebruik ze vooral als inspiratie bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.
Doelgerichtheid aantonen: voorbeeld 1
‘Als sportcoach had ik een helder doel voor ogen: mijn team in de top drie van de competitie krijgen. Na de eerste paar wedstrijden zag ik dat onze aanval niet op niveau was. Ik stelde een plan op, waarbij ik de trainingen scherp richtte op het verbeteren van ons schot en het maken van combinaties. We volgden de voortgang nauwkeurig en pasten de aanpak aan waar nodig. Hierdoor scoorden we meer doelpunten en eindigden we het seizoen op een verdiende tweede plaats.’
Doelgerichtheid aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens mijn stage bij een e-commerce bedrijf kreeg ik de opdracht om de omzet van de website in drie maanden met 10% te verhogen. Ik begon met het onderzoeken waar klanten afhaakten en stelde voor om het afrekenproces eenvoudiger te maken. Door deze doelgerichte aanpassing steeg de omzet uiteindelijk al binnen de eerste maand met 15%.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: doelgerichtheid houdt in dat je een duidelijk doel hebt waar je naartoe wilt werken.
- Voorbeeld: je bent doelgericht als je competitief en bereid bent om offers te brengen om je ambities te bereiken.
- Valkuil: als je te doelgericht bent, word je mogelijk egoïstisch en ongeduldig.
- Belang: doelgerichtheid zorgt ervoor dat je je aandacht kunt richten op de dingen die echt belangrijk zijn.
- Ontwikkelen: verbeter je doelgerichtheid door jouw taken te plannen en organiseren, aan je discipline te werken en optimistisch te blijven.
Veelgestelde vragen
-
Wat is doelgericht?
-
Wat is een ander woord voor doelgericht?
-
Wanneer ben ik doelgericht?
Als je doelgericht bent, heb je een doel waar je naartoe wilt werken.
Resultaatgerichtheid wordt vaak gebruikt als een ander woord voor doelgerichtheid, maar hetzelfde zijn ze niet. Doelgerichtheid gaat namelijk om het stellen van doelen, terwijl resultaatgerichtheid zich richt op het behalen van concrete resultaten.
Je bent doelgericht als je vol gas gaat voor je ambities, bereid bent om offers te brengen en altijd scherp blijft op je doelen. Ook ga je de competitie aan, vraag je feedback en heb je een strak plan om je doelen te bereiken.