Competentie: resultaatgericht

Weet jij altijd precies waar je naartoe wilt werken? Dan ben je vast een resultaatgericht type. We horen je denken: is dat niet hetzelfde als doelgerichtheid? Nope. Er zit zeker een verschil tussen de twee, maar daarover later meer. In dit artikel lees je namelijk alles over resultaatgerichtheid, van de betekenis tot kenmerken. Genoeg leesvoer om te verslinden, dus duik maar snel in alle info.

Resultaatgericht zijn betekenis

First things first: wat is resultaatgericht zijn nou eigenlijk? Als je resultaatgericht bent, werk je om concrete resultaten te bereiken. In elke stap die je zet, werk je toe naar deze tastbare resultaten. Denk aan een marketing medewerker die campagnes lanceert om de omzet te boosten of de merkbekendheid te vergroten. Deze marketingmedewerker zet concrete doelen, zoals het aantal leads of websitebezoekers, en past de strategie aan op basis van wat wel of niet werkt. Resultaatgericht zijn betekent dus dat elke actie gericht is op het behalen van duidelijke, meetbare resultaten.

Het tegenovergestelde van resultaatgericht werken, is procesgericht werken. Nee, dit betekent niet dat je op je luie reet wacht tot je een resultaat behaald. Als je procesgericht bent, richt je je meer op het proces dan op het resultaat. De uitspraak: de reis is belangrijker dan de bestemming, past hier dan ook goed bij.

Vergelijkbare competenties

Een competentie die vaak verward wordt met resultaatgerichtheid, is doelgerichtheid. En da’s niet gek, want het verschil is moeilijk te spotten. Als je doelgericht bent, richt je je op een bepaald doel. Je vraagt je dan af: wat is het doel van dit project? Als jouw bedrijf bijvoorbeeld te weinig klanten heeft, zet je een campagne op om nieuwe klanten te werven. Nieuwe klanten werven is dus het doel. Als je resultaatgericht bent, richt je je juist op het resultaat wat uit het project komt rollen. Zo wil je dat de campagne succesvol is en minstens 500 nieuwe klanten trekt.

Een competentie die goed past bij resultaatgerichtheid is verantwoordelijkheid. Want om het gewenste resultaat te behalen, moet je natuurlijk wel verantwoordelijkheid nemen. Denk aan het op tijd indienen van een campagne of het afronden van je takenlijst. Hetzelfde geldt voor doorzettingsvermogen. Als je goed doorzet, ook als er tegenslagen zijn, is de kans een stuk groter dat jij het gewenste resultaat behaalt.

Resultaatgerichtheid voorbeelden

De competentie resultaatgericht werken staat mooi op je cv. Maar voor je deze competentie op je cv knalt, moet je zeker weten dat jij een resultaatgericht persoon bent. Daar kom je achter met onze checklist. Hoe meer punten je aanvinkt, hoe resultaatgerichter je bent. Als je resultaatgericht bent:

  • Stel je concrete, meetbare doelen.
  • Blijf je gefocust op het eindresultaat.
  • Zet je door, ook wanneer het even niet mee zit.
  • Neem je beslissingen gericht op resultaat.
  • Werk je efficiënt en doelgericht.
  • Evalueer je regelmatig de voortgang van het project.

Valkuil van resultaatgericht zijn

Als je je te veel bezighoudt met jouw resultaatgerichtheid, heb je mogelijk last van een sterke prestatiedrang. De kans is groot dat je je zo focust op je doel, dat je niet meer doorhebt wat er om je heen gebeurt. Tijdens een gezellige vrijmibo blijf jij achter je bureau werken, en als je collega’s tussendoor een andere taak oppakken raak jij gefrustreerd. Zonde, want ook jij verdient zo nu en dan een break. Als je gaat solliciteren is dit ook gelijk een goed ontwikkelpunt om te benoemen. Geef aan dat je er hard aan werkt om jouw werk zo nu en dan los te laten en je perfectionisme opzij te schuiven.

Waarom is resultaatgerichtheid belangrijk?

Ondanks de hobbels op de weg is resultaatgericht zijn een superhandige competentie om te hebben. Door jouw resultaatgerichtheid bereik je je doelen en groei je juist in je werk. We hoeven je daarom vast niet uit te leggen dat deze competentie goed past bij journalisten, regisseurs, sales managers en beleidsmedewerkers.

Competentie resultaatgerichtheid ontwikkelen

Ook als je nog niet zo goed bent in resultaatgericht werken, kun je genoeg doen om deze competentie beter onder de knie te krijgen. Onze tips zijn daar het bewijs van. Check ze snel en maak van resultaatgericht werken jouw main skill.

  • Stel duidelijke en meetbare doelen. Begin met het stellen van duidelijke, concrete doelen die je kunt meten. Gebruik SMART-doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) om ervoor te zorgen dat je precies weet wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen.
  • Plan je taken in. Maak een planning voor de stappen die je moet zetten om je doelen te halen. Prioriteer je belangrijkste taken en tackle eerst de klussen die de grootste impact hebben. Hulp nodig? De Eisenhower Matrix helpt je bij het indelen van je taken op basis van urgentie en belangrijkheid. Zo weet je precies welke taken je meteen moet oppakken en welke kunnen wachten.
  • Houd jezelf verantwoordelijk en reflecteer regelmatig. Neem de verantwoordelijkheid voor je resultaten door je voortgang regelmatig te checken. Houd bijvoorbeeld een werkdagboek bij of gebruik een app om je prestaties te tracken. Reflecteer op wat goed gaat en wat beter kan, zodat je continu kunt leren en groeien. Loop je achter? Geen stress, pas je aanpak aan om dit te fixen.

Resultaatgerichtheid aantonen

Niet iedereen is zomaar een resultaatgericht persoon. Dus als jij deze competentie in je mars hebt, mag je daar best mee pronken. Vermeld het bijvoorbeeld in je motivatiebrief of breng het ter sprake tijdens je sollicitatiegesprek. Hoe je dit het beste doet? Hier zijn wat voorbeelden om je op weg te helpen:

Resultaatgerichtheid aantonen: voorbeeld 1

‘Als accountmanager heb ik eens meegemaakt dat mijn team achterliep op de verkoopdoelen van het kwartaal. Om dit recht te trekken, heb ik onmiddellijk een plan opgesteld waarbij ik de focus legde op onze topklanten. Door gerichte aanbiedingen en gepersonaliseerde follow-ups in te zetten, konden we binnen twee maanden niet alleen de achterstand inhalen, maar zelfs de kwartaaldoelen met 15% overtreffen.’

Resultaatgerichtheid aantonen: voorbeeld 2

‘Bij mijn vorige werkplek als winkelmedewerker zag ik dat de verkoop van seizoensgebonden artikelen achterbleef bij de verwachtingen. Ik besloot in actie te komen en bedacht een plan om deze producten beter onder de aandacht te brengen. Ik organiseerde productdemonstraties en creëerde opvallende displays in de winkel. Deze aanpak resulteerde in een verkoopstijging van 25% binnen een maand, waarmee we de doelstellingen voor die periode ruimschoots overtroffen.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: resultaatgerichtheid houdt in dat je meestal werkt om een concreet resultaat te behalen.
  • Voorbeeld: je bent resultaatgericht als je meetbare doelen stelt voor jezelf en doorzettingsvermogen toont bij uitdagingen.
  • Valkuil: een valkuil van resultaatgericht zijn is dat je te perfectionistisch bent omdat je een grote prestatiedrang hebt.
  • Belang: resultaatgerichtheid is een belangrijke competentie om jouw werk goed en effectief uit te voeren.
  • Ontwikkelen: je kunt de competentie resultaatgerichtheid ontwikkelen door meetbare doelen te stellen, je taken in te plannen en jezelf verantwoordelijk te houden.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is resultaatgericht?

  • Resultaatgericht zijn betekent dat je werkt om een bepaald resultaat te behalen. Bijvoorbeeld het winnen van 500 nieuwe klanten of het verhogen van volgers op social media met 30%.

  • Wat is een synoniem van resultaatgericht zijn?

  • Resultaatgerichtheid en doelgerichtheid worden vaak met elkaar verward, maar toch zijn ze anders. Doelgerichtheid gaat namelijk om het stellen van doelen, terwijl resultaatgerichtheid zich richt op het behalen van concrete resultaten.

  • Waaruit blijkt dat je resultaatgericht bent?

  • Je bent resultaatgericht als je concrete doelen stelt, gefocust blijft op het eindresultaat, doorzet bij uitdagingen, efficiënte beslissingen neemt en regelmatig de voortgang van het project evalueert.