Competentie: doorzettingsvermogen

Niet opgeven totdat die lastige klant eindelijk tevreden is of totdat dat hoofdpijn gevende Excel-bestand helemaal netjes is vormgegeven. Dat zijn tekenen van een flink doorzettingsvermogen. Herkenbaar? Of ben jij niet zo’n doorzetter? Verderop check je makkelijk hoe het zit met jouw doorzettingsvermogen én vind je tips om jouw doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Want dat kan gelukkig gewoon. Klaar om jezelf een schop onder de kont te geven? Go!

Doorzettingsvermogen betekenis

Doorzettingsvermogen is een term die je vaak genoeg hoort, dus je hebt vast wel een idee van wat het betekent. Maar wat is doorzettingsvermogen nou precies? Het betekent dat je volhoudt en doorgaat met waar je mee bezig bent totdat je jouw doel hebt bereikt. Dat kan gaan om een idee of juist om een actie. In de context van werk betekent dit dus dat je doorgaat met jouw taken totdat je er klaar mee bent, ook als het even tegenzit.

Het tegenovergestelde van een doorzetter is dan juist iemand die snel opgeeft bij tegenslag, of snel afgeleid raakt. Grote kans dat jij je daar aan ergert als je een sterk doorzettingsvermogen hebt (een allergie, noem je dat ook wel). Weet je wat een kernkwadrant is? Daar valt doorzettingsvermogen ook onder.

Vergelijkbare competenties

Heb je weleens van de eigenschap ‘volhardend’ gehoord? In eerste instantie lijkt dit misschien op doorzettingsvermogen, maar de twee verschillen toch iets je van elkaar. Als je een doorzetter bent, heb je een specifiek doel voor ogen en sla je je door tegenslagen heen. Volhardendheid heeft meer te maken met je mindset op de lange termijn. Je houdt dan vast aan je eigen mening of ideeën en werkt niet specifiek naar één doel toe, maar hebt constant het vermogen om je in te zetten. Volhardendheid en doorzettingsvermogen gaan wel heel vaak samen. Wil je een van de twee noemen tijdens je sollicitatie? Kies dan de competentie waar jij je het meeste in kunt vinden.

Doorzettingsvermogen heeft ook veel te maken met doelgerichtheid. Je kunt ten slotte geen doorzetter zijn als je geen doel voor ogen hebt. Maar als je doelgericht bent, wil dit niet per se zeggen dat je een doorzetter bent. Dat gaat net een stapje verder. Simpel gezegd: als je doelgericht bent weet je waar je naartoe wilt, en jouw doorzettingsvermogen helpt je om daar te komen, zelfs als de reis zwaar is.

Voorbeelden van doorzettingsvermogen

Misschien heb je al een idee van of je wel of geen doorzetter bent. Herken je jezelf in de volgende punten? Dan verdient doorzettingsvermogen een mooi plekje op je cv en mag je daar best mee pronken tijdens je sollicitatie.

  • Pas tevreden zijn als een taak erop zit.
  • Niet automatisch de weg met de minste tegenslagen kiezen.
  • Hard en met volle inzet werken.
  • Problemen eerder als uitdagingen zien.
  • Kalm blijven werken aan een taak als anderen in paniek raken.
  • Een taak van a tot z volbrengen en daar voldoening uithalen.
  • Tegenslagen zelf oplossen.
  • Goed tegen kritiek kunnen.
  • Optimistisch zijn en vertrouwen in je eigen kwaliteiten.
  • Niet toegeven aan de wensen van anderen als dat jouw doel in de weg zit.
  • Over angsten en onzekerheden heen zetten.
  • Weten wanneer het tijd is om te stoppen.

Doorzettingsvermogen valkuilen

Tuurlijk is te veel doorzetten ook weer niet goed. Dan loop je tegen de valkuil van doorzettingsvermogen aan: allesbehalve je doel uit het oog verliezen. Je eigen rust en privéleven, bijvoorbeeld, wat een slecht effect op je work-life balance heeft. Een ander gevaar is dat je niet goed openstaat voor andere ideeën, omdat je koste wat kost jouw doel wilt bereiken. Da’s niet goed voor de samenwerking. Blijf dus openstaan voor het perspectief van anderen en stop wanneer je moet stoppen.

Waarom is doorzettingsvermogen belangrijk?

Begrijpelijk: werkgevers vinden het fijn als hun medewerkers niet snel opgeven. Dat zorgt ervoor dat taken van begin tot eind worden afgewerkt en er uiteindelijk resultaten binnenrollen. En ook voor jou is het fijn als je niet zo snel uit het veld geslagen wordt. Dan voorkom je dat taken blijven liggen of dat je je targets niet haalt.

Doorzettingsvermogen ontwikkelen

Ben jij de King of Queen of procrastination? Tja, dan is het hoog tijd dat je jezelf toch even een schop onder je kont geeft, want anders komen die taken nooit af. Maar je doorzettingsvermogen trainen doe je helaas niet van de ene op de andere dag. Dus hoe zorg je ervoor dat je niet afgeleid raakt door de ijscoman die langsrijdt of die spannende Netflix-serie die één muisklik van je verwijderd is? Volg onze tips:

  • Maak je doelen kleiner. Te grote doelen zijn overwhelming en daardoor juist demotiverend. Houd het overzicht door je doelen in stapjes in te delen. Da’s heel makkelijk met de SMART-methode.
  • Focus op je doelen. Easier said than done, maar om je doorzettingsvermogen te trainen moet je het eigenlijk een beetje afdwingen. Herinner jezelf constant aan je doelen, zodat je weet waar je het voor doet. Hoe? Hang post-its op, zet reminders in je agenda, het is maar net wat werkt voor jou!
  • Beloon jezelf. Werkt focussen op je doelen niet goed genoeg? Beloon jezelf dan als je een mijlpijl bereikt, bijvoorbeeld: ‘als ik vanavond op schema lig met mijn targets, bestel ik sushi voor mezelf’.
  • Gooi afleiding uit het raam. Oké, misschien niet letterlijk. Maar het is wel slim om je telefoon eens weg te leggen en in hyperfocus te gaan. Wie weet helpt dat je om door te zetten met jouw taken.
  • Vraag je af waarom je niet doorzet. Heb je moeite met doorzetten? Het probleem kan ook bij je werk liggen, in plaats van bij jou. Vraag je eens af of je wel plezier hebt in je werk en of je de ruimte krijgt je te ontwikkelen. Wie weet is het wel tijd om van baan te switchen.

Doorzettingsvermogen aantonen

Ben jij een echte doorzetter? Daarmee maak je indruk op werkgevers, dus laat dit zeker vallen tijdens je sollicitatie. Je kunt natuurlijk ‘doorzettingsvermogen’ tussen de vaardigheden op je cv zetten. Maar nog beter is om hiervan een voorbeeld te geven uit je vorige baan of privéleven. Daarmee toon je het namelijk echt aan en kom je geloofwaardiger over. Doe dit in je motivatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek.

Doorzettingsvermogen aantonen: voorbeeld 1

‘Bij mijn vrienden en familie sta ik bekend als echte doorzetter. Zo kreeg ik twee jaar terug het idee om te leren programmeren en hier heb ik in mijn vrije tijd keihard voor gewerkt totdat ik het onder de knie had. En tijdens vakanties ben ik altijd degene die ervoor zorgt dat alle neuzen dezelfde kant op staan, zelfs als dat onmogelijk lijkt.’

Doorzettingsvermogen aantonen: voorbeeld 2

‘Tijdens mijn vorige baan als verkoopmedewerker wilde ik de indeling van het magazijn aanpakken, want het wat een ontzettende chaos. Mijn manager zei steeds dat het onbegonnen werk was, maar ik heb het tóch voor elkaar gekregen met hard werken tussen klusjes door en mijn sterke doorzettingsvermogen.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: als je een sterk doorzettingsvermogen heb, ga je door met waar je mee bezig bent totdat je jouw doel hebt bereikt, ook als het even tegenzit.
  • Voorbeeld: je bent pas tevreden wanneer een taak erop zit en ziet problemen als uitdagingen.
  • Valkuil: de valkuil van doorzettingsvermogen is dat je te weinig openstaat voor andere ideeën die afwijken van jouw doel.
  • Belang: doorzettingsvermogen is belangrijk, want hiermee zorg je ervoor dat je je taken afrond en je targets behaald.
  • Ontwikkelen: je kunt je doorzettingsvermogen trainen door je doelen SMART te maken, jezelf te belonen als je je doelen bereikt en afleiding uit de weg te gaan.

Veelgestelde vragen

  • Wat is doorzettingsvermogen hebben?

  • Als je doorzettingsvermogen hebt, blijf je volhouden in wat je doet totdat je je doel hebt bereikt, zelfs als je tegenslagen hebt.

  • Hoe stimuleer je doorzettingsvermogen?

  • Maak je doelen SMART, dan zijn ze behapbaarder en voelt je je gemotiveerd als je een mijlpijl bereikt. En eh, vier die mijlpijlen ook, bijvoorbeeld door jezelf te belonen met een lekker stuk taart.

  • Wat is de valkuil van een doorzetter?

  • Als doorzetter loop je het risico dat je te weinig openstaat voor de ideeën van anderen als die met jouw doel clashen. Ook kun je zo doorslaan in je werk dat je work-life balance verstoort raakt.

  • Is doorzettingsvermogen een eigenschap?

  • Doorzettingsvermogen ligt op het raakvlak van een persoonlijke eigenschap en een competentie. Voor het grootste deel ligt dit in je persoonlijkheid, maar je kunt je doorzettingsvermogen wel trainen.

  • Is wilskracht hetzelfde als doorzettingsvermogen?

  • Wilskracht en doorzettingsvermogen liggen dicht bij elkaar, maar wilskracht gaat meer over zelfbeheersing en het vermogen om verleidingen te weerstaan, niet per se het doorgaan met waar je mee bezig bent. Voor doorzettingsvermogen heb je vaak wel wilskracht nodig.

  • Heb ik doorzettingsvermogen?

  • Als je een doorzetter bent, ben je vaak pas tevreden als je jouw doel hebt bereikt, zie je problemen als uitdagingen en kan je goed tegen kritiek.

  • Wat is een voorbeeld van doorzettingsvermogen?

  • Kalm blijven doorwerken aan een taak terwijl anderen in de paniek schieten, is een voorbeeld van doorzettingsvermogen.