De een geeft het al snel op als dingen niet gaan zoals ie wil en de ander blijft juist doorpakken op z’n doelen te bereiken. Behoor jij tot die laatste categorie? Dan is de kans groot dat je een flink dosis wilskracht hebt. Nu horen we je denken: ‘Wat is wilskracht dan?’. In dit artikel lees je alles over de betekenis van wilskracht, hoe je het kunt ontwikkelen en wat nou precies het verschil is tussen wilskracht en doorzettingsvermogen.
Wilskracht betekenis
Wilskracht staat voor de kracht of energie die je hebt om iets te bereiken. In je werk heeft dit vaak vooral te maken met jouw persoonlijke of professionele doelen. Denk aan het behalen van een certificaat waarvoor je drie weken een cursus moet volgen. Of harder werken om ervoor te zorgen dat jij een lekkere promotie binnensleept. Het tegenovergestelde van wilskracht is gemakzucht. Als je gemakzuchtig bent, verlies je je doelen snel uit het hoog, omdat je de wilskracht niet hebt om je doelen te behalen.
Vergelijkbare competenties
Een competentie die vaak verward wordt met wilskracht is doorzettingsvermogen. Wilskracht en doorzettingsvermogen zijn beide belangrijk voor het behalen van je doelen, maar ze hebben verschillende rollen. Wilskracht zorgt ervoor dat jij jezelf onder controle kunt houden, bijvoorbeeld als je wilt afvallen en daarom nee zegt tegen iets lekkers. Doorzettingsvermogen is blijven volhouden, zelfs als iets moeilijk is.
Discipline en wilskracht lijken ook veel op elkaar, omdat ze beide draaien om zelfcontrole en het bereiken van je doelen. Toch verschillen ze van elkaar. Discipline staat voor de structuur en consistentie die je aanbrengt in je dagelijkse routine om je langetermijndoelen te behalen. Wilskracht daarentegen helpt je om specifieke uitdagingen aan te gaan en verleidingen te weerstaan op het moment dat je motivatie op de proef wordt gesteld.
Voorbeelden van wilskracht
Hoe weet je nou zeker dat jij een flinke dosis wilskracht hebt? Daar heeft onze checklist een antwoord op. Hoe meer punten je afvinkt, hoe wilskrachtiger je bent.
- Gefocust blijven op je doel, ook als het moeilijk wordt.
- e tegen verleidingen en afleidingen verzetten die je van je pad kunnen brengen.
- Langetermijndoelen vooropstellen en werken aan het behalen daarvan, ondanks eventuele tegenslagen.
- Gebruikmaken van een plan of strategie om je doelen te bereiken, zelfs als dat betekent dat je jezelf uit je comfortzone moet halen.
- Herstellen van mislukkingen en gemotiveerd blijven om iets opnieuw te proberen.
Wilskracht valkuilen
Te veel wilskracht kan ervoor zorgen dat je onrealistische doelen stelt en jezelf overbelast. En als dat gebeurt, loop je mogelijk binnen no time tegen een burn-out aan. Oppassen geblazen, dus. Struggle jij met te veel wilskracht? Dan is het handig om dit als ontwikkelpunt te benoemen tijdens je sollicitatiegesprek. Zo laat je zien dat je je bewust bezighoudt met een gezonde werkdruk en je persoonlijke ontwikkeling.
Waarom is wilskracht belangrijk?
Wilskracht is belangrijk op de werkvloer omdat het je helpt om je doelen te bereiken en uitdagingen aan te gaan. Het zorgt ervoor dat je geconcentreerd blijft, zelfs als je motivatie minder is. Ook zorgt wilskracht ervoor dat je kunt omgaan met stress, deadlines en dat je verleidingen kunt weerstaan die je afleiden van je werk. Als wilskrachtig persoon zeg je dus ‘nee’ tegen uitstelgedrag en blijf je hard werken aan je carrière.
Wilskracht ontwikkelen
Kun jij wel een extra dosis wilskracht gebruiken? Dan zit je hier goed. Hieronder vind je verschillende tips waarmee jij jouw wilskracht flink boost:
- Stel je SMART-doel op. Door je doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) te maken, weet je precies wat je moet doen, hoe je je voortgang meet en binnen welke tijd je je doel moet bereiken. Hierdoor wordt het makkelijker om je aan je plan te houden en vooruitgang te zien.
- Beloon jezelf. Door jezelf af en toe te belonen, zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft om om jouw doelen te behalen. Neem bijvoorbeeld een lekkere kop koffie tussen je werk door, of ga buiten even wandelen.
- Werk aan je discipline. Dat je jouw doelen wilt behalen is één ding, maar er ook echt aan werken is iets anders. Soms is jouw wilskracht nou eenmaal niet voldoende, bijvoorbeeld omdat je te moe bent om na je werk nog naar de sportschool te gaan. Op zo’n moment is het belangrijk om discipline te hebben. Zo lukt het om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt, omdat je denkt aan de voordelen op de lange termijn.
Wilskracht aantonen
Dat je wilskrachtig bent is nice, maar je wilt het natuurlijk ook kunnen showen. Sure, je kunt het op je cv zetten, maar het is ook handig om het te verwerken in je motivatiebrief. Of beter nog, breng het ter sprake tijdens je sollicitatiegesprek. Hoe je dat precies aanpakt? Geen zorgen, daar helpen wij je graag mee. Hieronder vind je twee voorbeelden van hoe je jouw wilskracht kunt toelichten. Gebruik ze vooral als inspiratie voor jouw volgende sollicitatie:
Wilskracht aantonen: voorbeeld 1
‘Tijdens mijn vorige functie als projectmanager bij InnovateX kwam ik voor de uitdaging te staan om een project met een strak budget en een korte deadline te leiden. Ondanks onvoorziene tegenslagen, zoals een tekort aan middelen en veranderende vereisten, bleef ik gefocust en werkte ik extra uren om het project op tijd en binnen budget af te krijgen. Dankzij mijn wilskracht om dit project goed af te ronden konden we de deadline dus halen en de klant tevredenstellen.’
Wilskracht aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens mijn studie werkte ik parttime in de horeca om mijn opleiding te kunnen betalen. Het combineren van lange werkdagen met veeleisende studieopdrachten was uitdagend. Toch stelde ik een gedetailleerd schema op en hield ik me strikt aan mijn planning. Mijn wilskracht zorgde ervoor dat ik zowel mijn werk goed deed als mijn studie met goede cijfers afrondde. Door deze ervaring zag ik in hoe belangrijk het is om gefocust en vastberaden te blijven, zelfs wanneer je met moeilijke omstandigheden te maken hebt.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: wilskracht staat voor de kracht of energie die je hebt om iets te bereiken.
- Voorbeeld: je bent wilskrachtig als je langetermijndoelen vooropstelt en werkt aan het behalen daarvan, ook als er tegenslagen zijn.
- Valkuil: te veel wilskracht kan ervoor zorgen dat je onrealistische doelen stelt en jezelf overbelast.
- Belang: als wilskrachtig persoon durf je uitdagingen aan te gaan. Wilskracht zorgt er dus voor dat jij je doelen sneller kunt bereiken.
- Ontwikkelen: ontwikkel wilskracht door SMART-doelen op te stellen, jezelf af en toe te belonen en aan je discipline te werken.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is wilskracht?
-
Wat is het verschil tussen wilskracht en doorzettingsvermogen?
-
Hoe ontwikkel ik wilskracht?
Wilskracht staat voor de energie of kracht die je hebt om iets te doen.
Wilskracht is jezelf onder controle houden, bijvoorbeeld door nee te zeggen tegen iets lekkers. Doorzettingsvermogen is blijven volhouden, zelfs als iets moeilijk is.
Je kunt wilskracht ontwikkelen door SMART-doelen te stellen voor jezelf. Zo weet je precies wat je moet doen, hoe je het kunt meten en binnen welke tijd je je doel moet bereiken. Vergeet niet om jezelf zo nu en dan te belonen voor je harde werk.