Competentie: veerkracht

Neervallen en weer opstaan, dat is precies waar veerkracht om draait. Sounds heavy, right? Gelukkig valt het allemaal reuze mee. Veerkracht is eigenlijk een goede competentie om op je cv of in je motivatiebrief te zetten. Maar natuurlijk alleen wanneer jij het in je hebt om “Elke zware storm te doorstaan”. En dat is precies waarom we je in dit artikel meenemen in deze competentie. Zo lees je wat veerkracht nou precies is, wanneer jij een veerkrachtige snuiter bent, en hoe je het kunt ontwikkelen.

Veerkracht betekenis

First things first: wat is veerkracht nou eigenlijk? Als je veerkrachtig bent, kun je je goed aanpassen en herstellen na een moeilijke of stressvolle situatie. Stel je voor dat je een elastiekje uitrekt: als je het loslaat, veert het terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Zo werkt veerkracht ook. Wanneer je een tegenslag ervaart, zoals een probleem op school of werk, of een persoonlijke uitdaging, helpt veerkracht je om weer terug te veren en door te gaan.

We horen je denken: is veerkracht dan a state of mind? Nope. Veerkracht gaat niet alleen om hoe je denkt, maar ook hoe je dat uit. Een boze reactie, zoals een gemene opmerking maken of je woede uiten door te gooien met spullen, is niet bepaald veerkrachtig. Als je veerkrachtig bent moet je dus niet alleen mentaal de knop omzetten, maar ook fysiek.

Vergelijkbare competenties

Veerkracht zorgt ervoor dat je beter kunt omgaan met stress, veranderde situaties en moeilijke tijden. Toch is veerkracht net wat anders dan stressbestendig zijn. Persoonlijke veerkracht gaat namelijk over jouw manier van herstellen na een tegenslag, terwijl stressbestendig zijn betekent dat je goed kunt functioneren onder druk zonder snel uit balans te raken. Veerkracht helpt je dus om na stress weer op te staan, terwijl stressbestendigheid ervoor zorgt dat je stress beter kunt verdragen in het moment.

Omgaan met verandering, oftewel aanpassingsvermogen, lijkt ook op veerkracht. Toch zijn ook deze twee competenties net iets anders. Waar veerkracht alleen draait om het doorkomen van tegenslagen, draait aanpassingsvermogen om hoe flexibel je bent in het omgaan met veranderingen. Die veranderingen hoeven dus lang niet altijd slecht te zijn.

Voorbeelden van veerkracht

Veerkracht staat mooi op je cv of in je motivatiebrief, maar dat betekent niet dat je ’m zomaar moet toevoegen. Misschien zeg je straks vol trots dat je veerkrachtig bent, om vervolgens binnen de kortste keren overspannen op je nieuwe werkplek te zitten. Niet zo handig, dus. Daarom moet je er zeker van zijn dat je tegen een (mentaal) stootje kan. Gelukkig helpt deze checklist je daarbij. Kruis je een of meer van deze punten af? Dan is veerkrachtig zijn voor jou geen issue:

Veerkracht valkuilen

Veerkracht is super, maar let op dat je er niet te veel van hebt. De kans is groot dat je als veerkrachtig persoon namelijk te lang blijft hangen in dingen. Bijvoorbeeld een project dat je maar niet afgerond krijgt. Het gevolg? Vette stres en mogelijk zelfs een burn-out. En als je jezelf hierin herkent, is het handig om dit als ontwikkelpunt te benoemen tijdens een sollicitatiegesprek. Zo laat je zien dat je niet alleen goed bent in doorzetten, maar ook dat wilt leren om je grenzen te herkennen en tijd voor jezelf te nemen. Zo laat je zien dat je veerkrachtig bent en goed voor jezelf zorgt, en da’s precies wat werkgevers zoeken in een kandidaat.

Waarom is veerkracht belangrijk?

Inmiddels is het je vast wel duidelijk dat veerkracht je helpt om na het vallen weer op te staan. Je kunt dus eigenlijk zelf al invullen waarom veerkracht zo belangrijk is op de werkvloer. Bij de pakken neerzitten? Dat is niks voor jou. Dus als er even iets misgaat, zoals een verkeerd verstuurde e-mail of een spelfout in je tekst (guilty), pak je gewoon de draad weer op. Met jouw mentale veerkracht zorg je er dus voor dat je je werk op tijd kunt afronden, en dat zonder paniekaanvallen en hyperventilatie.

Veerkracht ontwikkelen

Misschien denk je nu: ‘Als gediplomeerde stresskip kan ik het bijschrijven van veerkracht op mijn cv wel vergeten’. Maar niets is minder waar. Je mentale veerkracht vergroten is best easy, en deze tips vertellen je hoe je dat aanpakt:

  • Focus op wat je kunt beïnvloeden. Laat je niet afleiden door zaken waar je geen invloed op hebt. Richt je energie op de dingen die je kunt veranderen. Bijvoorbeeld: als een deadline verschuift, richt je dan op het aanpassen van je planning in plaats van je druk te maken over waarom het zo is.
  • Zorg goed voor jezelf. Als je veerkrachtig wilt zijn, moet je zowel fysiek als mentaal goed in je vel zitten. Neem een paar dagen vrij, lees een boek of drink een extra kop van je lievelingsthee. Kortom, doe wat je moet doen om jezelf helemaal op te laden.
  • Reflecteer op jezelf. Sta stil bij wat er goed ging en wat beter kan, en gebruik deze inzichten om jezelf te verbeteren.
  • Omring jezelf met een sterk netwerk. Heb jij allemaal coole kikkers in je team? Dan is de kans groot dat je al snel leert om zelf ook mellow te zijn. Vraag je co-workers eventueel om tips. Grote kans dat zij precies weten hoe je met een stressvolle situatie kunt omgaan.
  • Blijf positief. Een positieve mindset helpt je om uitdagingen te zien als kansen. Probeer daarom in elke situatie iets goeds te vinden, hoe klein het ook is.

Veerkracht aantonen

Bij een sollicitatie wil je natuurlijk laten zien dat veerkracht helemaal jouw ding is. Maar hoe doe je dat? Natuurlijk kun je veerkracht als competentie vermelden op je cv, maar jouw veerkracht toelichten tijdens een sollicitatiegesprek is stiekem nog beter. Hieronder vind je twee voorbeelden van hoe je dit kunt aanpakken:

Veerkracht aantonen: voorbeeld 1

‘Als koerier kreeg ik te maken met zware sneeuwval, waardoor veel wegen slecht begaanbaar waren. Ondanks de moeilijke omstandigheden heb ik mijn route snel aangepast en ervoor gezorgd dat alle belangrijke pakketten op tijd werden bezorgd. Hoewel het een stressvolle situatie was, bleef ik rustig en vond ik oplossingen om de uitdagingen te overwinnen. Deze ervaring leerde me om flexibel te blijven en door te zetten, ook als het tegenzit.’

Veerkracht aantonen: voorbeeld 2

‘Tijdens mijn studie moest ik een belangrijke tentamenweek missen vanwege gezondheidsproblemen. Hoewel dit een flinke tegenslag was, stelde ik een nieuw studeerplan op en slaagde ik erin om de tentamens in de herkansingsronde met goede cijfers te halen. Deze ervaring heeft me laten zien dat ik, ondanks tegenwind, toch mijn doelen kan bereiken.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: veerkracht betekent dat je snel weer kunt herstellen na een tegenslag.
  • Voorbeeld: je bent veerkrachtig als je ondanks een probleem op het werk snel een oplossing vindt en doorgaat zonder te blijven hangen in de tegenslag.
  • Valkuil: een valkuil van veerkracht is dat je nooit wilt opgeven, ook niet als er eigenlijk geen andere optie meer is.
  • Belang: veerkracht is belangrijk om goed en stressvrij te blijven functioneren, vooral na tegenslagen.
  • Ontwikkelen: versterk je veerkracht door je te richten op wat je kunt beïnvloeden, goed voor jezelf te zorgen, regelmatig te reflecteren en positief te blijven.

Klaar om te solliciteren?

Helaas!

Geen vacatures gevonden

Veelgestelde vragen

  • Wat is veerkracht?

  • Veerkracht betekent dat je na een tegenslag snel weer op de been bent. Zie het als een elastiekje: je rekt het uit, maar het veert altijd terug naar zijn originele vorm. Oftewel, veerkracht helpt je om na een moeilijke situatie weer door te gaan, zonder dat je blijft hangen in de ellende.

  • Wanneer ben ik veerkrachtig?

  • Je bent veerkrachtig als je stressvolle situaties aankunt, snel weer opkrabbelt na tegenslagen, flexibel blijft bij veranderingen, een positieve houding weet te behouden, problemen snel tackelt en regelmatig reflecteert om jezelf te verbeteren.

  • Waarom is veerkracht belangrijk?

  • Veerkracht zorgt ervoor dat je, zelfs na een flinke tegenvaller, gewoon weer door kunt gaan. Geen drama, geen paniek. Je houdt het hoofd koel en zorgt ervoor dat je werk afkomt zonder dat je gestrest raakt.

  • Hoe versterk je je veerkracht?

  • Boost je veerkracht door je te focussen op de dingen die je kunt beïnvloeden en zorg goed voor jezelf. Regelmatig reflecteren op je ervaring, jezelf omringen met veerkrachtige mensen en positief blijven als het even tegenzit, is ook belangrijk als je je veerkracht wilt vergroten.