Vertrek jij de laatste tijd met knikkende knieën naar je werk? Of kom je aan op je werkplek en zijn de taken je te veel? Dan zou het best wel eens kunnen dat je overspannen bent, en je werk daarom niet meer meezit. Nu vraag je je vast af: ‘Hoe weet ik überhaupt of ik overspannen ben?' en ‘Moet ik thuisblijven als ik overspannen ben?’. Lees snel verder en ontdek wat je moet weten wanneer je overspannen bent door je werk.
Wanneer ben je overspannen?
Wanneer je langdurig last hebt van werkstress en de eerste signalen van je lichaam negeert, kun je overspannen raken door je werk. Maar overspanning hoeft niet alleen door je job te komen. Je kunt ook overspannen raken door je privé situatie. Je voelt dan een paar maanden meer druk dan je aankunt en raakt overbelast. Hierdoor verlies je bijvoorbeeld grip op je werk-privébalans en lukt het je niet altijd om je dagelijkse werkzaamheden goed te blijven uitvoeren. Deze symptomen van overspannen zijn komen overeen met de symptomen van een burn-out, omdat overspanning de voorloper hiervan is. Dit zijn een aantal van de (lichamelijke) klachten die je kunt hebben als je overspannen bent:
- vermoeidheid;
- slapeloosheid;
- (hoofd)pijn;
- duizeligheid;
- prikkelbaarheid;
- hartkloppingen;
- piekeren;
- concentratie- en geheugenproblemen;
- controle of grip verliezen;
- opgejaagd gevoel;
- moeite met dagelijkse bezigheden.
Overspannen of een burn-out?
Als overspanning en een burn-out zo op elkaar lijken, wat is dan het verschil? Als je de stressfactor bij overspannenheid wegneemt, bijvoorbeeld je vervelende collega, kun je jezelf vaak binnen enkele maanden weer herpakken. Oftewel, je kunt het probleem makkelijker aanpakken dan bij een burn-out, waarbij je maandenlang thuis zit omdat je rust nodig hebt.
Naast een burn-out heb je ook nog een bore-out. Een bore-out op je werk is eigenlijk het tegenovergestelde van overspannen zijn en werken. Bij een bore-out is je job namelijk supersaai, je wordt niet genoeg uitgedaagd of je bent er wel op uitgekeken. Hierdoor ga je je slecht in je vel voelen en daardoor kan het zijn dat je een bore-out verward met overspanning. Benieuwd of jij overspannen bent, of dat je te maken hebt met een bore-out of burn-out? Maak dan een afspraak met de bedrijfsarts en bespreek samen je symptomen.
Wat te doen bij overspannen zijn door werk?
Ben je overspannen en komt dat door je werk? Ga dan in gesprek met je leidinggevende en geef zelf aan dat je te veel stress ervaart. Als je het gesprek aangaat, kan je werkgever je daar namelijk bij helpen. Zo voorkom je samen dat de situatie erger wordt en je straks langer thuis zit met een burn-out.
En eh, jezelf ziek melden op werk als je overspannen bent, mag dat? Het kan goed zijn dat sommige medewerkers zich niet altijd durven ziek melden wanneer ze overspannen zijn. Je hebt tenslotte niet te maken met een burn-out. Maar geen zorgen, als je overspannen bent mag je je wel degelijk ziek melden. Je bent hierbij niet verplicht om een reden te geven aan je werkgever. Wel moet je je werkgever beantwoorden wanneer die vraagt hoelang je afwezig denkt te zijn.
Het kan zijn dat je werkgever een bedrijfsarts inschakelt. Die checkt dan of je daadwerkelijk overspannen bent van je werk. Als de bedrijfsarts vindt dat je weer aan de slag kunt, moet je dat wel doen. Ben je het niet eens met de conclusie van de bedrijfsarts. Vraag dan een second opinion aan.
Moet ik thuisblijven als ik overspannen ben?
Wanneer je overspannen bent, hoef je echt niet de hele dag met een deken op de bank te liggen. Het is juist belangrijk dat je je focust op je rust en herstel. Blijf daarom vooral de boodschappen doen of ga lekker wandelen in het park. Je kunt er ook voor kiezen om voor je rust op vakantie te gaan, maar dit kost je wel vakantiedagen.
Weer werken na overspanning
Als je voor langere tijd overspannen bent geweest en je daardoor je werk niet kon uitvoeren, moet je re-integreren. Dit houdt in dat je langzaam je werk weer opbouwt. Wil je meer weten over re-integratie en hoe dit verloopt? Lees dan ons re-integratie artikel en ontdek wat erbij komt kijken als je na periode van overspanning terugkeert naar je werkplek.
Key takeaways
- Als je overspannen bent, is je lichaam overbelast. Je krijgt klachten zoals piekeren, geheugenproblemen, (hoofd)pijn en de controle of grip op je werk verliezen.
- Overspanning is de voorloper van een burn-out. De symptomen zijn dan ook vaak hetzelfde. Het verschil is alleen dat je overspanning vaak sneller kunt verhelpen.
- Praat eerst met je werkgever wanneer je overspannen bent door je werk. Probeer vervolgens samen tot een oplossing te komen.
- Je mag je ziek melden als je overspannen bent. Je werkgever mag je niet vragen waarom je je ziek meldt. Wel wordt er mogelijk een bedrijfsarts ingeschakeld.
- Als je overspannen bent, hoef je niet thuis te blijven zitten. Werk juist aan je herstel, bijvoorbeeld met een wandeling in de buitenlucht.
- Re-integreren zorgt ervoor dat jij na je overspanning je werk weer kunt opbouwen.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Ben ik overspannen?
-
Wat zijn de symptomen van overspannen zijn?
-
Ik ben overspannen door werk. Moet ik blijven werken of niet?
-
Moet ik thuisblijven als ik overspannen ben?
Da’s lastig te zeggen. Overspanning wordt vaak namelijk verward met een burn-out of bore-out. Herken je de symptomen van overspannen zijn uit dit artikel? Stap dan vooral naar je werkgever of je huisarts/bedrijfsarts.
Als je overspannen bent, heb je last van (lichamelijke) klachten. Denk aan vermoeidheid, (hoofd)pijn, hartkloppingen en concentratie- en geheugenproblemen.
Als je overspannen bent en aan het werk blijft, loop je het risico dat je overspanning verandert in een burn-out. Je kunt dus beter niet werken als je overspannen bent, ook niet als je overspannenheid niet werkgerelateerd is.
Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk werkt aan je rust en herstel. Doe dus gewoon je dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen en buiten wandelen. Soms mag je zelfs van de bedrijfsarts op vakantie, al kost dit je natuurlijk wel vakantiedagen.