Vervelende collega

Zelfs bij de leukste bedrijven kom je ze tegen: vervelende collega’s. Knap vervelend, want zo’n irritante co-worker maakt samenwerken moeilijk en is killing voor de sfeer. Geen idee hoe je moet omgaan met lastige collega’s? Dat ís ook lastig, maar toch hebben we een paar tips voor je. Zo houd je het zo gezellig mogelijk op je werkplek, wie je collega’s ook zijn.

8 soorten irritante collega’s

Leuke collega’s zorgen voor een betere samenwerking, een goede sfeer én meer werkgeluk. Wel zo fijn dus als het een beetje botert met je co-workers. En reden genoeg om actie te ondernemen als er bij jou juist een vervelende collega op de werkvloer rondloopt. Maar om iets te kunnen doen, moet je wel weten wat jouw collega zo irritant of vervelend maakt. Irritante collega’s zijn er namelijk (helaas, helaas) in allerlei soorten en maten.

  1. De klager. Deze collega klaagt over alles, van het weer tot het werk. Al die negativiteit is natuurlijk niet zo chill voor de sfeer. En eh, pas op dat je zelf niet besmet raakt met de klageritus.
  2. De luidruchtige buur. Dit is die collega die altijd luid praat aan de telefoon en nog nooit gehoord heeft van headphones, waardoor de hele afdeling meegeniet van ‘gezellige’ deuntjes. Het is lastig om je te concentreren met zo’n buurcollega.
  3. De controlfreak. Deze collega houdt graag de controle, is gek op micromanagen en bemoeit zich iets te veel met jouw werk en dat van anderen.
  4. De slijmbal. Heb je ook zo’n co-worker die continu dingen tegen de baas zegt om goed voor de dag te komen, als het even kan ten koste van anderen? Da’s de slijmbal.
  5. De sloddervos. Je raadt het al: deze messy collega laat overal een rommeltje achter en ruimt de gezamenlijke ruimtes nooit op.
  6. De roddeltante. Deze collega loves gossip en verspreidt graag roddels en geruchten over anderen. Nogal toxic.
  7. De tijdverspiller. Tijdverspillers kletsen graag en zijn veel bezig met persoonlijke zaken tijdens werktijd. Dat leidt nogal af.
  8. Pietje paniek. Die ene collega die om het minste geringste in paniek schiet of boos wordt. Dat zorgt voor spanningen op de werkplek.

Hoe irritant ook, vervelende collega’s zoals we die hierboven beschrijven hebben het vaak niet persoonlijk op jou gemunt. In zo’n geval ben je vaak niet de enige die je co-worker (stiekem) annoying vindt. Het kan daarnaast natuurlijk ook dat je ruzie met een collega hebt om een persoonlijke reden. Of dat je zelfs gepest wordt op werk. Wat je situatie ook is, je hebt vast iets aan onderstaande tips.

Omgaan met lastige collega: zo doe je dat

Best een uitdaging, omgaan met een vervelende collega. De situatie negeren klinkt aantrekkelijk als je de lieve vrede wilt bewaren, maar misschien verandert er pas écht iets als je de boel laat escaleren. Of bestaat er ook een tussenweg? Dilemma’s, dilemma’s. Onze tips maken het omgaan met moeilijke collega’s net even makkelijker.

1. Stay calm

Het is natuurlijk heel verleidelijk om je geduld te verliezen of boos te worden als je collega je mateloos irriteert. Maar je maakt waarschijnlijk veel meer indruk op je vervelende collega als je juist kalm blijft. Even tot tien tellen dus en doen alsof je alles onder controle hebt. Dan dwing je veel meer respect af dan wanneer je op ontploffen staat en is het makkelijker om een goed gesprek aan te gaan.

2. Verplaats je in je collega

Je hebt mensen die graag moeilijk doen om het moeilijk doen. Maar meestal heeft moeilijk of vervelend gedrag een andere reden. Als je die reden achterhaalt en je je collega wat beter begrijpt, kunnen jullie de situatie misschien wel samen oplossen. Of het zorgt er in ieder geval voor dat je collega wat minder in je irritatiezone zit, da’s al een win.

3. Ga het gesprek aan

Als je de situatie wilt veranderen moet je vaak toch het gesprek aangaan. Niet bepaald easy peasy, maar het is beter om je frustraties eerlijk te delen dan ze op te kroppen. Zo’n gesprek lucht vaak op en geeft je irritante collega meteen de kans om jouw kant van het verhaal te begrijpen. Het kan namelijk zomaar zijn dat ie niet eens doorheeft dat je ’m zo irritant vindt. Blijf tijdens het gesprek rustig en professioneel. Ga dus niet meteen vol in de aanval met allerlei verwijten, maar stel je kwetsbaar op en geef eerlijk aan hoe jij je voelt.

4. Doe eens iets leuks samen

Of nou ja, iets leuks… Gewoon ‘iets’ doen is al voldoende. Je collega hoeft echt niet je bestie te worden, maar het is wel fijn als jullie samen door één deur kunnen. Ga daarom bijvoorbeeld eens samen lunchen tijdens de pauze of maak een wandelingetje op een zonnige dag. Zo leren jullie elkaar op een andere manier kennen en bouwen jullie misschien wel een (collegiale) band op.

5. Negeren die handel

Niet onze favo oplossing, maar soms kan het niet anders: negeer je vervelende collega. Dit is de beste manier om om te gaan met moeilijke collega’s als je al van alles hebt geprobeerd, maar het vervelende gedrag niet stopt. Je hebt dan alleen nog contact als het echt nodig is voor je werk, want je blijft natuurlijk wel professioneel.

6. Zoek het hogerop

Het liefst los je de situatie natuurlijk zelf op, maar soms verandert er alleen iets als je hulp inschakelt van hogerop. Breng altijd je leidinggevende op de hoogte van de situatie als je niet weet wat je zelf nog kunt doen en last hebt van het gedrag van je irritante collega. Zeker in grotere, bureaucratische organisaties is zo’n move soms de snelste oplossing.

Key takeaways

  • Bijna iedereen komt vroeg of laat een vervelende collega tegen. Zo iemand is slecht voor de samenwerking, de sfeer en je werkgeluk.
  • Er zijn verschillende soorten irritante collega’s: collega’s die klagen, luidruchtig of slordig zijn, graag controle houden, slijmen, roddelen, tijd verspillen of snel in paniek schieten.
  • Vaak is het gedrag niet persoonlijk tegen jou bedoeld, maar soms is dat het wel. Bijvoorbeeld als je wordt gepest. Je kunt ook ruzie krijgen met een collega.
  • Omgaan met een lastige collega is een kunst. Blijf in ieder geval rustig en respectvol, verplaats je in je collega en ga het gesprek aan. Onderneem ook eventueel iets samen.
  • Helpt dat niet? Dan kun je je vervelende collega altijd nog negeren of hulp inschakelen van je leidinggevende.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe ga je om met vervelende collega’s?

  • Laat je nooit kennen en blijf rustig, zo dwing je respect af. Ga het gesprek aan met je collega en geef eerlijk aan hoe je je voelt. Blijft het vervelende gedrag? Dan is negeren een optie. Of vertel je leidinggevende over de situatie.

  • Wat doe je als je een collega niet mag?

  • Blijf professioneel en respectvol. Jullie hoeven geen dikke vrienden te worden, maar houd het wel een beetje leuk. Roddel niet, maar verplaats je liever in je collega. Als je de ander wat beter begrijpt, is het makkelijker om samen te werken.

  • Wat te doen met negatieve collega’s?

  • Blijf als het even kan bij ze uit de buurt. Lukt dat niet? Luister dan zo min mogelijk naar hun geklaag en reageer er vooral niet op. Zodra je de kans hebt neem je het gesprek over en geef je er een positieve draai aan.