Werkgeluk

We zijn allemaal het liefste happy op werk, maar soms is je werkgeluk ver te zoeken. Zonde, want je bent toch echt voor het grootste deel van je week op je werk te vinden. Hoog tijd om je werkgeluk te vergroten, dus. Maar dan moet je wel eerst weten wat je nodig hebt voor meer werkgeluk en wat de betekenis hiervan überhaupt is. Je kent ons: wij hebben alle info voor je klaarstaan, inclusief handige tips voor meer werkgeluk.

Wat is werkgeluk? De betekenis

Het klinkt een beetje als een zweverig begrip, of niet? Maar eigenlijk is werkgeluk niets meer of minder dan een gevoel van plezier en tevredenheid in je werk zonder dat het stress oplevert. Wat werkgeluk precies is, is dus net even anders per persoon. De een haalt bijvoorbeeld het meeste plezier uit nauw samenwerken met collega’s, terwijl dat bij een ander juist alleen maar meer druk geeft. In ieder geval ben jij zelf altijd verantwoordelijk voor je eigen werkgeluk, al speelt je omgeving ook een grote rol. Denk aan je collega’s, baas, thuissituaties en werkplek.

Waarom is werkgeluk belangrijk?

Simpel: je zit veel lekkerder in je vel als je je gelukkig voelt op je werk. Daardoor ben je productiever, word je minder snel ziek en ontwijk je een burn-out. Bovendien werkt werkgeluk als een spiegel: als jij positieve energie uitstraalt, voelen je collega’s zich ook beter en ontstaat er een prettige werksfeer. En zo houd jij je werkgeluk steviger vast. Reden genoeg om je werkgeluk te vergroten, toch?

Wat heb je nodig voor meer werkgeluk?

Easier said than done, maar wat heb je dan nodig om meer werkgeluk te creëren? We zeiden het al: wat jouw gelukkig maakt op werk, verschilt per persoon. Maar over het algemeen zijn dit de 5 bouwstenen van werkgeluk:

  1. Betekenis vinden in je werk, er nut in zien en er voldoening uit halen.
  2. Verbondenheid met je collega’s voelen.
  3. Prestaties leveren en waardering daarvoor krijgen.
  4. Autonomie ervaren om zelf beslissingen te kunnen nemen.
  5. Psychologische veiligheid voelen, zonder fysieke en mentale risico’s.

Welk onderdeel van werkgeluk voor jou het belangrijkst is, bepaal je helemaal zelf. Misschien dat jouw band met je collega’s je meer motiveert, terwijl een ander juist meer waarde hecht aan het leveren van prestaties. Stap 1 in je werkgeluk vergroten is dan ook erachter komen wat jou het meeste geluk op je werk geeft.

Je werkgeluk vergroten

In werkgeluk onderscheid je twee belangrijke factoren: hulpmiddelen (die je helpen om meer werkgeluk te voelen) en stressbronnen (die jouw werkgeluk tegenstaan). Voor meer werkgeluk moet je meer hulpmiddelen hebben dan stressbronnen. Dan is het easy om vervolgens je werkgeluk te verhogen: de hulpmiddelen verhogen en stressbronnen verlagen. Bijvoorbeeld:


Hulpmiddelen werkgeluk verhogen Stressbronnen werkgeluk verlagen
1. Persoonlijke doelen stellen 6. Multitasken
2. Genoeg beweging 7. Opgekropte frustraties op de werkvloer
3. Collega’s helpen 8. Onrustige thuissituatie
4. Opbouwende feedback geven en krijgen 9. Chaotische werkplek
5. Complimenten geven 10. Onhaalbare deadlines

Hulpmiddelen werkgeluk verhogen: uitleg

  1. Persoonlijke doelen stellen. Wil je graag senior medewerker worden of een nieuwe skill leren? Dit biedt veel motivatie en draagt dus flink bij aan je werkgeluk. Maak samen met je manager een POP-plan als je dat nog niet hebt en maak daarbij gebruik van SMART-doelen.
  2. Genoeg beweging. Ook je gezondheid en vitaliteit dragen bij. Als je je fitter voelt, voel je je namelijk positiever en lekkerder in je vel. Dat straalt uit naar je werk.
  3. Collega’s helpen. Van alleen je eigen taken oppakken word je niet per se gelukkig. Maar het geeft misschien wel veel voldoening als je jouw collega kunt helpen. Bied dus een helpende hand of buig je samen over een probleem. Wedden dat dit je meer energie geeft?
  4. Opbouwende feedback geven en krijgen. Van feedback word je beter, of je ’t nou geeft of krijgt. En hoe meer je jezelf ontwikkelt, hoe meer je werkgeluk groeit.
  5. Complimenten geven. Dat draagt bij aan de positieve sfeer op de werkvloer én het nodigt je collega’s uit om jou ook eens een complimentje te geven. Fijn om wat waardering te krijgen, toch?
  6. Stressbronnen werkgeluk verlagen: uitleg

  7. Multitasken. Van te veel tegelijk willen doen krijg je een hoop stress. Probeer je taken in plaats daarvan een voor een op te pakken. Zo houd je het overzicht en verlaag je jouw stresslevels.
  8. Opgekropte frustraties op de werkvloer. Denk aan een opmerking van een collega die je maar blijft irriteren. Of de ongeïnteresseerde houding van die nieuwe medewerker. Het is het beste om feedback of problemen meteen aan te geven. Dan lucht je je hart en heb je weer genoeg focus voor jouw taken.
  9. Onrustige thuissituatie. Voor een gezonde work-life balance is het belangrijk dat zowel je thuissituatie als je werk comfortabel is. Gaat het niet lekker thuis? Dan sijpelt dit al snel door naar je werk en voel je je gestrest.
  10. Chaotische werkplek. Is jouw (thuis)bureau netjes, een georganiseerde chaos of een eh, echte chaos? Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd, zeggen ze weleens, en daar zit wat in. Als je op een nette plek werkt, ben je rustiger en meer gefocust.
  11. Onhaalbare deadlines. Werk jij van deadline naar deadline en moet je zelfs regelmatig overwerken om ze te halen? Tja, je snapt vast dat dit je niet heel gelukkig maakt. Daarom is het belangrijk om je grenzen te leren stellen op werk.

Tip: bepaal wat jouw ideale hulpmiddelen en grootste stressbronnen zijn voor je werkgeluk. Schrijf ze op en streek je handen uit de mouwen. Bedenk goed hoe je de stressbronnen kan wegnemen en je hulpmiddelen kunt uitbreiden. Zo werk je stap voor stap toe naar meer werkgeluk.

Key takeaways

  • Werkgeluk is tevredenheid en plezier ervaren op je werk, terwijl het zo min mogelijk stress oplevert.
  • Je zit beter in je vel als je gelukkig bent op je werk. Ook ben je productiever en ontstaat er een prettige werksfeer.
  • Wat voor werkgeluk zorgt, verschilt per persoon. Denk aan: betekenis in je werk vinden, verbondenheid voelen met collega’s en waardering krijgen voor je prestaties.
  • Om je werkgeluk te verhogen, moet je jouw hulpmiddelen verhogen en stressbronnen verlagen.
  • Mogelijke hulpmiddelen zijn feedback krijgen van collega’s, complimenten uitdelen op de werkvloer en persoonlijke doelen stellen.
  • Voorbeelden van stressbronnen zijn heftige deadlines, een chaotische werkplek en een onrustige thuissituatie.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat wordt er verstaan onder werkgeluk?

  • Werkgeluk is een gevoel van tevredenheid met en plezier in je werk, zonder dat het stress oplevert.

  • Welke factoren bepalen werkgeluk?

  • Dat verschilt per persoon. Meestal zijn dit de grootste bouwstenen van werkgeluk: betekenis in je werk, verbondenheid met collega’s, waardering voor je prestaties, zelf beslissingen kunnen nemen en psychologische veiligheid.

  • Hoe krijg je werkgeluk?

  • Je moet erachter komen wat jouw werkgeluk geeft en wat daarvoor de belangrijkste hulpmiddelen zijn. Verhoog je hulpmiddelen en verminder je stressbronnen, dat leidt tot meer werkgeluk.

  • Waarom is werkgeluk zo belangrijk?

  • Je zit lekkerder in je vel als je gelukkig bent op je werk. Daardoor ben je productiever, gezonder en creëer je een positieve werksfeer.