Moet jij weleens overwerken? Dat hoort er af en toe bij. Met een uurtje doorbuffelen is in principe helemaal niks mis. Maar wat zijn eigenlijk de regels op dit gebied? Is overwerken verplicht? Krijg je ervoor betaald? En wat als je structureel moet overwerken? YoungCapital weet precies hoe het zit. We zetten de belangrijkste info voor je op een rij, zodat je precies weet wat de regels zijn als je de volgende keer moet overwerken.
Wat is overwerk?
Als je moet overwerken dan werk je meer uren dan het aantal dat in je contract staat. Bijvoorbeeld omdat je nog een belangrijke taak moet afronden of omdat andere collega’s ziek of met vakantie zijn. Je baas is meestal blij als jij dan nog even doorgaat en het werk doet. Met een keertje overwerken is dan ook helemaal niks mis. Maar houd wel je work-life balance in de gaten.
Meerwerk of overwerk?
Misschien heb je ook weleens gehoord van meerwerk. Wat is dat dan weer? Meerwerk is eigenlijk overwerk voor parttimers. Stel, je werkt volgens je contract 24 uur, maar deze week een keer 26. Je maakt dan 2 meeruren. Fulltimers die extra werken, werken dus altijd ‘over’. Als parttimer werk je ‘meer’, en eventueel ook ‘over’ als je in een week meer uren werkt dan een normale fulltime werkweek.
Of het iets uitmaakt of je overuren of meeruren maakt? Soms wel, als je de extra gewerkte uren krijgt uitbetaald. Je baas hoeft over meeruren namelijk geen overwerktoeslag te betalen. Dat zou oneerlijk zijn tegenover fulltime werknemers.
Verplicht overwerken, mag dat?
In principe is overwerken niet verplicht. Er staat niks over in de wet. Maar je werkgever kan en mag wel van je verwachten dat je overwerkt als dat eens nodig is. Het is daarom niet slim om overwerk meteen te weigeren. Zeker niet als ie naar jou toe ook flexibel is en het geen probleem vindt als je een keer wat eerder naar huis gaat, bijvoorbeeld vanwege een persoonlijke reden.
Regels overwerken in cao
In de wet staat dus niks over overwerken. Maar in veel cao’s, contracten en bedrijfsreglementen vind je er wél afspraken over. In dat geval ben je verplicht om over te werken als dat nodig is. Natuurlijk moeten jij en je baas je wel aan de gemaakte afspraken houden. De regels in de Arbeidstijdenwet, waarin staat hoeveel uur je maximaal per dag en week mag werken, gelden gewoon.
Moet je werkgever overwerk uitbetalen?
Overwerken kost je tijd en moeite. Logisch dat je daar iets voor terug wilt hebben. Vaak staat er in je cao of contract wat voor beloning je krijgt voor het overwerk. Je baas kan de extra uren op twee manieren vergoeden:
- Je krijgt je overuren betaald. Je werkgever betaalt je normale uurloon of een speciaal uurloon.
- Je mag je overuren later als vrije tijd opnemen. Je krijgt dus extra verlofuren. Die heten officieel TVT-uren (tijd voor tijd).
Staan er geen afspraken over in je contract of cao? Dan ligt het aan je situatie of je recht hebt op loon. Afgesproken overuren moet je werkgever altijd compenseren. Maar als je zelf besluit dat je nog even doorwerkt, hoeft dat vaak niet. Daarnaast hoeven overuren niet te worden betaald als het in jouw beroep normaal is om over te werken. Die extra uren zijn dan al in je salaris verwerkt.
Let op: verdien je het minimumloon? Dan moet je werkgever altijd je overwerk uitbetalen, ook als ie je niet zelf heeft gevraagd om over te werken. Je gemiddelde uurloon mag namelijk niet onder het wettelijke minimum komen. Je baas mag deze uren dus ook niet compenseren met extra vrije tijd. Ook als je net iets meer dan het minimumloon verdient en overwerkt, kan je gemiddelde uurloon onder het wettelijke minimum komen. Twijfel je of dat zo is en betaalt je werkgever je overuren niet uit? Neem dan contact op met iemand die daar verstand van heeft, zoals een jurist van het Juridisch Loket.
Structureel overwerk? Laat je contract aanpassen
Een keertje overwerken moet dus kunnen. Maar structureel overwerken is niet de bedoeling. Maak je bijna wekelijks extra uren? Dan kun je je werkgever om meer contracturen vragen (of je start met quiet quitting, als dat meer je stijl is). Dat kan met het rechtsvermoeden van de arbeidsduur of arbeidsomvang. Het wát? Dat houdt in dat je mogelijk recht hebt op een aanpassing van je contract als je de afgelopen drie maanden per maand gemiddeld meer uren werkte dan in je contract staat. Gaat je werkgever daar niet meer akkoord? Dan kun je naar de rechter stappen.
Key takeaways
- Overwerken houdt in dat je meer uren werkt dan is afgesproken in je contract.
- Overwerken is niet verplicht, maar je werkgever kan en mag het wel van je vragen. Het is niet slim om dat verzoek zomaar te weigeren.
- Soms staan er regels over overwerk in je cao of contract. Dan kan je werkgever je wel verplichten om over te werken.
- Je werkgever is verplicht om afgesproken overuren te compenseren. Dat kan door de extra uren uit te betalen of aan je terug te geven als extra verlofuren.
- Als je zelf besluit om over te werken, hoeft je baas die extra uren niet uit te betalen.
- Structureel overwerken is niet de bedoeling. Vraag je werkgever dan om de uren in je contract aan te passen.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat betekent overwerken?
-
Wat telt als overwerk?
-
Is overwerken verplicht of niet?
-
Is overwerk zwaarder belast?
-
Mag je verplicht overwerken op zaterdag?
-
Mag je verplicht overwerken als je parttime werkt?
Overwerken betekent dat je meer uren werkt dan in je contract staan.
Alle uren die bovenop je contracturen werkt, tellen als overwerk. Stel dat je normaal gesproken 40 uur werkt, maar deze week 45, dan heb je dus 5 overuren gemaakt.
Overwerken is in principe niet verplicht, tenzij dit in je contract of cao staat. Maar je werkgever mag wel van je verwachten dat je overwerkt als dat een keer nodig is.
Nee, overuren worden in dezelfde schijf belast als je normale uren. Je betaalt dus geen extra belasting over overwerk.
Er zijn geen specifieke regels over overwerken op zaterdag. De afspraken die in je contract of cao staan gelden.
Je baas kan aan je vragen om nog even door te werken, ook als je parttime werkt. Dit kan ie je alleen verplichten als dat in je contract of cao staat.