Even scrollen door TikTok of uit het raam staren naar het mooie weer … Je concentreren op je werk is niet altijd makkelijk, zeker niet met alle afleidingen om je heen. Dat korte nachtje slaap of je knorrende maag die vindt dat het al lunchtijd is, bijvoorbeeld. Maar je taken moeten toch gedaan worden, dus hoe kun je je concentratie verhogen? No worries, wij verzamelden handige tips om jouw concentratie te verbeteren. Je vindt ze verderop in dit artikel, net als tekenen van een goede concentratie en oorzaken van een slechte concentratie. Tijd om die concentratieproblemen te tackelen.
Wat is concentratie?
Je concentreren op iets betekent dat je ergens met de volle focus mee bezig bent, zonder je te laten afleiden. Het lastige hiervan is dat hoe vaker je afgeleid raakt tijdens je taak, hoe moeilijker het is om je concentratie terug te krijgen. In theorie lijkt dat heel simpel: gewoon alle stoorzenders uitschakelen. Maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen. Er gebeurt zoveel om ons heen, dat concentratieproblemen echt niet gek zijn. Gelukkig bestaan er genoeg manieren om je concentratievermogen te trainen en je beter te leren concentreren. Verderop geven we je handige concentratie tips.
Vergelijkbare competenties
Sommige mensen zijn van nature beter in concentreren dan anderen. Heb jij het geluk van een ijzersterke concentratie? Dan ben je waarschijnlijk ook een doorzetter en ga je doelgericht te werk. Dit helpt je om op één taak te focussen en niet afgeleid te raken door andere dingen. Juist daarom vinden creatieve mensen die barsten van de ideeën het vaak lastiger om zich te concentreren. Hun brein gaat allen kanten op, en dan is het een hele uitdaging om te focussen.
Voorbeelden van een goede concentratie
Wat bedoelen we nou met een goede concentratie? Als je goed bent in concentreren, herken je deze punten wel:
- Je kunt je voor een lange tijd focussen op dezelfde taak.
- Je stoort je niet aan geluiden of mensen in je omgeving.
- Je maakt het liefst je taak helemaal af voordat je aan iets nieuws begint.
- Je bent goed in prioriteiten stellen.
- Je bent stressbestendig en kunt goed met deadlines werken.
- Je werkplek is opgeruimd en georganiseerd.
- Je neemt pauze wanneer je dat nodig hebt.
- Je doet maar één ding tegelijk.
- Je kunt je snel herstellen nadat je bent gestoord.
- Je werkt gericht naar je doelen toe.
- Je kunt soms zo opgaan in je werk dat je de tijd vergeet.
Waarom is je kunnen concentreren belangrijk?
Als je je slecht kunt concentreren en het niet lukt om dit te verbeteren, ontstaat er een soort vicieuze cirkel. Het lukt niet om op een taak te focussen, en je raakt gestrest omdat je te veel tijd verliest. Daardoor kun je je nóg slechter concentreren en komt die taak niet op tijd af. Vervolgens raak je gefrustreerd, stapelt het werk zich op, voel je nog meer stress en is die concentratie al helemaal ver te zoeken. Bad news.
Maar het goede nieuws is dat het echt niet zo ver hoeft te komen. Iedereen heeft weleens moeite met zich te concentreren op werk. En een dagje slechte concentratie hebben is geen ramp. Ga aan de slag met onze tips verderop, dan lukt het je vast om weer met een volle focus aan de slag te gaan.
Oorzaken slechte concentratie
Je niet kunnen concentreren op werk komt niet uit de lucht vallen, daar is altijd wel een oorzaak aan te koppelen. Denk aan:
- Stress. Yep, daar is die vicieuze cirkel weer: stress zorgt voor een slechte concentratie en een slechte concentratie zorgt weer voor stress. Voel je je gestrest door je werk of je privéleven? Tijd om er iets aan te doen, zeker als het voor écht grote concentratieproblemen zorgt.
- Slaapgebrek. Heb je slecht geslapen? Grote kans dat je dan ergens tijdens je werkdag denkt: ‘Ik kan me niet concentreren’. Balen, maar die kop koffie gaat het helaas ook niet voor je fiksen. Zorg dus dat je genoeg slaap pakt, zodat je hersenen weer aan de bak kunnen de volgende dag.
- Multitasking. Misschien ben je er wel een ster in, maar twee of meer taken tegelijk doen doet geen wonderen voor je concentratie. Je brein moet dan namelijk constant schakelen en dat kost tijd en energie, waardoor je concentratie verliest.
- Veel afleidingen. Is het rumoerig op de afdeling, ligt je smartphone met TikTok en Insta naast je op je bureau of is je collega constant aan het kletsen? Tja, geen wonder dat je dan moeite hebt met concentreren op je werk.
- Te weinig pauzes. Met alleen die lunchpauze red je het niet. Neem nog een pauze als je merkt dat je je focus verliest. Ga een rondje lopen om een frisse neus te halen en te bewegen. Je zult merken dat je je daarna weer beter kunt concentreren.
- Gebrek aan motivatie of interesse. Vind je een taak saai? Dan is het helemaal niet gek dat je een slechte concentratie hebt. Probeer toch de leuke kant van het werk in te zien of wissel het af met taken die je wel leuker vindt.
Merk je dat je je al langer slecht kunt concentreren? Dan is er misschien meer aan de hand. Wie weet ben je toe aan een nieuwe baan of gaat het niet lekker met je work life balance.
Tips om je concentratie te verbeteren
Goed nieuws: concentreren kun je leren. Probeer deze tips uit om je concentratie te verbeteren, wie weet helpt het voor jou.
Tip 1: Zorg voor genoeg zuurstof
Merk je dat je concentratie verliest of zelfs in slaap begint te vallen? Grote kans dat je brein niet genoeg zuurstof krijgt. Zet een raampje open of ga een rondje lopen om frisse lucht binnen te krijgen.
Tip 2: Eet en drink genoeg
Zorg vooral dat je genoeg water binnenkrijgt. Lunch voldoende en eet tussendoor een stuk fruit of een gezonde snack. En eh, neem gerust een kopje koffie tussendoor, maar overdrijf niet. Te veel cafeïne is niet goed voor je slaap en dan knalt je concentratie weer omlaag.
Tip 3: Ruim je bureau op
Je weet wat ze zeggen: een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. Klinkt suf misschien, maar je hebt wel veel minder afleiding als je werkomgeving clean is. Excuus nodig om op te ruimen? Zet Ruim je bureau op dag maar vast in je agenda.
Tip 4: Wissel taken af
Tuurlijk, je kunt niet al je taken leuk vinden. Maar stel de saaie klusjes dan niet uit tot het eind, want dan wordt het echt lastig om je erop te concentreren. Wissel in plaats daarvan je leuke taken af met je minder leuke taken. Dan voelt die leuke taak als een beloning voor je harde werk.
Tip 5: Pas je werktijden aan
Heb je een kantoorbaan met flexibele werktijden? Begin dan eens een uurtje eerder dan je collega’s. Wedden dat je in die tijd superveel gedaan krijgt? Je hebt dan een stuk minder afleiding en met een beetje geluk houd je die goede concentratie ook de rest van de dag vast.
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Concentreren betekenis: concentreren betekent ergens met volle focus mee bezig zijn, zonder je te laten afleiden.
- Voorbeelden: als je een goede concentratie hebt, maak je het liefst een taak af voor je aan iets nieuws begint en kun je je makkelijk herstellen nadat iemand je heeft gestoord.
- Oorzaken: een slechte concentratie kan komen door stress, slaapgebrek, multitasking, te veel afleidingen, te weinig pauze en een gebrek aan motivatie.
- Tips voor een betere concentratie: zorg voor genoeg zuurstof, eet en drink genoeg, ruim je bureau op, wissel je taken af en pas je werktijden aan.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is de betekenis van concentreren?
-
Wat zijn de oorzaken van concentratieproblemen?
-
Hoe kun je je beter concentreren?
Concentreren betekent je volledig focussen op een taak zonder dat je afgeleid raakt.
Dat kunnen er verschillende zijn. Bijvoorbeeld: je voelt je gestrest, hebt slecht geslapen, je probeert te veel taken tegelijk te doen, hebt te veel afleidingen, neemt te weinig pauze of hebt een gebrek aan motivatie.
Zorg voor frisse lucht door af en toe een raam open te zetten of rondje te lopen, drink en eet genoeg en zorg voor een opgeruimde werkomgeving. Wissel af tussen leuke en minder leuke taken en begin eens eerder met je werkdag dan je collega’s.