Competentie: stressbestendig

Krijg jij al klamme handjes bij de gedachte aan een deadline of zit het wel goed met hoe stressbestendig je bent? Stressbestendigheid is een van de meest genoemde competenties tijdens sollicitaties. En terecht, want voor veel jobs is goed kunnen omgaan met stress een sterke eigenschap. Goed idee dus om je stressbestendigheid wat beter te ontwikkelen als je een stresskippetje bent. Maar hoe pak je dat aan? En hoe geef je een voorbeeld van stressbestendig zijn tijdens een sollicitatie? Lees maar verder, dan kom je er snel genoeg achter.

Stressbestendig betekenis

Grote kans dat je de competentie stressbestendig wel vaker tegenkomt als je op banenjacht bent. Maar wat is stressbestendig nou eigenlijk? Als je goed kunt omgaan met stress, houd jij het overzicht bij (tijds)druk op de werkvloer. Je weet welke stappen je moet zetten om je taken af te werken en laat je daarbij niet leiden door emoties, ondanks de druk. Je blijft dus rustig, ook als het even tegenzit. Niet stressbestendig zijn is het tegenovergestelde. Dan schiet je juist snel in de paniek als er een deadline of andere vorm van druk is op het werk.

Vergelijkbare competenties

Stressbestendigheid heeft veel raakvlakken met flexibiliteit. Je past je als stressbestendig persoon namelijk makkelijk aan wanneer er onverwachts druk op de ketel komt. Maar aan de andere kant: niet iedereen die flexibel is kan goed tegen stress. Het verschil tussen deze competenties is een stukje emotie. Houd je je hoofd makkelijk koel, dan ben je stressbestendig.

Let op dat stressbestendig zijn ook niet meteen betekent dat je een sterk aanpassingsvermogen hebt. Want het kan best zijn dat je als stressbestendige koele kikker slecht tegen grote veranderingen kunt, zoals verschuivingen in het team of een nieuwe werkwijze. Stressbestendigheid gaat meer over kleine pieken, zoals deadlines of onverwachte extra klussen die snel geregeld moeten worden.

Voorbeelden van stressbestendig zijn

Wanneer ben je stressbestendig? Het is soms best lastig in te schatten of je een competentie onder de knie hebt. En wanneer je ’m wel of niet tijdens je sollicitatie moet noemen. Herken je de volgende voorbeelden van stressbestendig zijn, dan zit het wel goed met jouw stressbestendigheid:

  • Blijft rustig als een situatie niet gaat zoals van tevoren bedacht.
  • Schiet niet in de verdediging bij het krijgen van feedback of kritiek.
  • Houdt het overzicht bij druk of deadlines.
  • Denkt in oplossingen als er vanuit verschillende hoeken klachten komen.
  • Stelt makkelijk werkwijze bij.
  • Kunt makkelijk prioriteiten stellen bij stressvolle omstandigheden.
  • Is niet gevoelig voor negatieve prikkels uit de omgeving.
  • Laat deadlines en taken makkelijk los na werktijd.
  • Vindt het niet erg als er onduidelijke of onzekere doelen zijn.
  • Blijft effectief werken als collega’s tegenwerken.

Stressbestendigheid valkuilen

Je zou bijna denken dat er geen negatieve kant is aan stressbestendig zijn, maar toch bestaat ie. Als je levels van stressbestendigheid heel hoog zijn, kan het zijn dat je jezelf overschat. Of dat anderen jou overschatten. Het is natuurlijk goed om zelfverzekerd te zijn, maar te veel hooi op je vork nemen is ook geen goed plan. Daarom is het belangrijk om assertief te zijn en je grenzen te stellen. Word het zelfs jou een keertje te veel? Geef het aan, want genoeg is genoeg. O, en vergeet niet dat een beetje stress gezond is.

Waarom is stressbestendigheid belangrijk?

Het leven gaat nou eenmaal niet altijd als gepland, en dat is op de werkvloer natuurlijk ook het geval. Daarom vinden werkgevers het zo fijn als hun medewerkers stressbestendig zijn. Dan blijf je namelijk goed presteren bij druk, tegenslagen en onverwachte situaties. Wanneer je collega’s in de stress schieten, houd jij het overzicht, stel je prioriteiten en focus je je op het afronden van de taken. Zo slepen jij en je stressbestendige work buddies de rest van het team erdoorheen.

Stressbestendigheid ontwikkelen

Stressbestendig zijn ligt op het vage raakvlak van een competentie, kwaliteit en persoonlijke eigenschap. Wel of niet stressbestendig zijn heeft dus voor een deel te maken met je persoonlijkheid. Maar dat betekent niet dat je helemaal niet stressbestendig kunt worden. Leren omgaan met stress is hierin key. Dus eh, hoe word je dan stressbestendig? Nou, zo:

  • Leer prioriteiten stellen. Deze twee competenties zijn dan wel niet hetzelfde, maar ze gaan hand in hand. Hoe beter jij wordt in prioriteiten stellen, hoe beter je kunt omgaan met stress. Je houdt dan namelijk het overzicht en gaat efficiënter te werk. Dat verlaagt je stresslevels. Dus komt er een hoop werk op je bureau? Bepaal dan welke taak de hoogste prioriteit heeft en begin daarmee.
  • Neem genoeg pauzes. Yep, ook als er een heftige deadline voor de deur staat. Even uit je werkomgeving stappen geeft je de ruimte en rust om jouw batterij op te laden. Loop dus even een rondje, neem een kop koffie met een collega en sla je lunchpauzes niet over.
  • Werk aan een positieve mindset. Eerlijk is eerlijk: als bij jou het glas altijd halfleeg is, is het niet makkelijk om meteen uit die mindset te stappen. Maar je kunt dit wel trainen. Mindfulnessoefeningen, meditatie en life coaching kunnen allemaal helpen. Een cursus of training stressbestendigheid volgen is zelfs een optie. Kijk hier serieus naar als je merkt dat emoties jouw grootste vijand op de werkvloer zijn.
  • Praat erover. Het lucht letterlijk op als je jouw zorgen hardop zegt. Onthoud ook: je staat er niet alleen voor, dus deel jouw frustraties met je collega’s. Misschien kunnen ze jou wel helpen en slaan jullie samen door de stressvolle situatie heen.

Stressbestendigheid aantonen

Denk jij nu ‘yes, ik ben stressbestendig’? Verwerk deze competentie dan zeker in jouw sollicitatie. Zet ’m bijvoorbeeld op je cv en leg in je motivatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek uit hoe jij omgaat met stress. Daarvoor is het belangrijk dat je een duidelijk voorbeeld geeft van stressbestendig zijn. Bijvoorbeeld uit je vorige baan of studie. Denk aan:

Stressbestendigheid aantonen: voorbeeld 1

‘Vanaf mijn zestiende heb ik diverse bijbaantjes in de horeca gehad. Op de drukste dagen was ik daar dé steunpilaar. Ik bleef altijd rustig, zelfs als mijn collega’s erdoorheen zaten. Zo heb ik goed geleerd om het overzicht te houden en rustig te blijven wanneer het werk overloopt.’

Stressbestendigheid aantonen: voorbeeld 2

‘Tijdens mijn vorige baan kwamen er regelmatig spoedopdrachten binnen. Ik zag dat altijd als uitdaging waar ik veel energie van kreeg. Vanaf het moment dat de taak op mijn bureau verscheen, zette ik alles op alles om het werk op tijd af te maken. En dat lukt me ook altijd. Mijn manager kon dit enorm waarderen.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: als je stressbestendig bent, houd je het overzicht en blijf je rustig bij (tijds)druk op de werkvloer.
  • Voorbeeld: je blijft kalm als een situatie niet gaat zoals van tevoren bedacht en houdt het overzicht bij druk of deadlines.
  • Valkuil: je kunt jezelf overschatten en te veel hooi op je vork nemen.
  • Belang: stressbestendig zijn op de werkvloer is handig omdat je goed blijft presteren bij druk, tegenslagen en onverwachte situaties.
  • Ontwikkelen: leer prioriteiten te stellen, neem genoeg pauzes, praat over je stress en werk aan een positieve mindset.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is de betekenis van stressbestendig?

  • Stressbestendig zijn betekent dat je rustig blijft en het overzicht houdt als er tegenslagen zijn of wanneer er tijdsdruk is.

  • Hoe weet ik of ik stressbestendig ben?

  • Je bent stressbestendig als je rustig blijft wanneer een situatie niet verloopt zoals je had verwacht en makkelijk prioriteiten kunt stellen in stressvolle omstandigheden.

  • Hoe word je stressbestendig?

  • Je kunt stressbestendigheid trainen door te leren prioriteiten te stellen, tussendoor genoeg pauzes te nemen en erover te praten met collega’s. Werk ook aan een positieve mindset.

  • Wat is de valkuil van stressbestendig?

  • Pas op dat je jezelf niet overschat; het kan zelfs jou een keer te veel worden en dan stort je straks nog in. Neem dus nooit te veel hooi op je vork.

  • Wat betekent niet stressbestendig?

  • Als je niet stressbestendig bent, raak je snel in paniek als situaties niet verlopen zoals gepland en verlies je het overzicht in stressvolle omstandigheden. Je emoties lopen dan op.