Discipline, dat heeft toch iets te maken met je aan de regeltjes houden? Maar ook met jezelf motiveren om iets te doen, ook al heb je er geen zin in, toch? Klopt, al valt dat dan weer onder zelfdiscipline. Je merkt het al: discipline is een breed begrip. In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat discipline hebben inhoudt en hoe je meer discipline kunt ontwikkelen. Ook geven we voorbeelden van gedisciplineerd werken. Die komen vast van pas bij je sollicitatie, want werkgevers zijn gek op deze competentie.
Discipline betekenis
Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat is discipline precies? Deze competentie heeft te maken met gehoorzaamheid. Als je veel (werk)discipline hebt, houd je je aan de regels en doe je wat er van je gevraagd wordt. Je kent je verantwoordelijkheden en zet alles op alles om afspraken na te komen. En is er iets niet duidelijk? Dan vraag je je leidinggevende om uitleg. Met beslissingen van bovenaf heb je dus geen moeite.
Zelfdiscipline
En zelfdiscipline dan? Ook als je veel zelfdiscipline hebt, houd je je aan de regels. In dat geval gaat het alleen om regels die je voor jezelf hebt gemaakt. Een flinke portie zelfdiscipline maakt het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om dat ene stomme klusje op te pakken. Je doet het toch, ook al heb je er eigenlijk totaal geen zin in.
Vergelijkbare competenties
Als je geen moeite hebt met gedisciplineerd werken, heb je waarschijnlijk ook veel wilskracht en doorzettingsvermogen. Wilskracht zorgt namelijk voor de kracht en energie om iets te bereiken, en als doorzetter doe je er alles aan een doel te bereiken. Dat helpt je allebei om vast te houden aan de routines en regels die jijzelf of iemand anders heeft bedacht.
Discipline gaat vaak ook samen met verantwoordelijkheid. Je hebt namelijk wel wat verantwoordelijkheidsgevoel nodig om te begrijpen hoe belangrijk discipline is binnen een goeddraaiende organisatie. En het houdt je gemotiveerd om je aan de regels en afspraken te houden. Verder ben je waarschijnlijk een zelfstandig type. Dat zit zo: zelfstandige mensen hebben niet continu aansturing nodig en zijn gedisciplineerd genoeg om hun werk af te krijgen.
Voorbeelden van discipline
Het is inmiddels wel duidelijk wat discipline is, maar hoe gedisciplineerd ben jij eigenlijk? Dat ontdek je makkelijk aan de hand van onze checklist met voorbeelden. Gedisciplineerde mensen:
- Kennen afspraken en regels en houden zich hieraan.
- Accepteren beslissingen van bovenaf.
- Kennen hun eigen taken en verantwoordelijkheden.
- Reageren beheerst en roepen niet meteen van alles als iets niet bevalt.
- Zijn op tijd aanwezig.
- Doen alles om deadlines te halen.
- Werken zelfstandig zonder toezicht.
- Werken regelmatig aan hun skills.
- Beantwoorden snel hun mail en houden hun inbox georganiseerd.
- Ondersteunen teamdoelen.
Meerdere discipline voorbeelden afgevinkt? Dan zit het met jouw discipline wel snor.
Discipline valkuilen
Een valkuil van discipline is dat je té meegaand wordt. Pas op dat je niet altijd maar automatisch ja zegt tegen je baas. Je aanpassingsvermogen is tot op zekere hoogte fijn, maar geen enkele werkgever zit te wachten op een passieve jaknikker zonder eigen mening. Ben je het met bepaalde afspraken of regels helemaal niet eens? Dan kan wat tegengas echt geen kwaad.
Waarom is discipline belangrijk?
Zonder discipline wordt het al gauw een zooitje op de werkvloer. Als niemand zich namelijk aan de gemaakte regels of afspraken houdt, is er heel wat minder orde en structuur. Gedisciplineerde medewerkers zoeken niet gauw het randje op en gaan bijna nooit tegen de regels in. Chill, want zo kan er gestructureerder, veiliger en efficiënter gewerkt worden.
Discipline is ook fijn voor collega’s onderling. Het zorgt er namelijk voor dat je op elkaar kunt rekenen. Gedisciplineerde mensen komen immers graag hun afspraken na, werken graag netjes volgens de planning en missen zelden een deadline. Da’s dus goed voor het vertrouwen en de productiviteit.
Discipline ontwikkelen
Heb je weinig discipline en wil je daar iets aan doen? Iedereen kan meer discipline ontwikkelen. Je kunt gelijk aan de slag met onze oefeningen.
- Verplaats jezelf in je collega’s. Hoe fijn is het om op je collega’s te kunnen rekenen? Je werkt een stuk lekkerder als je weet dat je co-worker zich aan de gemaakte afspraken houdt. Doe andersom dus hetzelfde en stel je collega niet teleur als je belooft dat rapport morgen in te leveren. Een mooie stok achter de deur om gedisciplineerd te gaan werken.
- Stel vragen. Merk je dat je de regels op je werk steeds vaker aan je laars lapt? Vraag jezelf dan af hoe dat komt. Vaak is de reden dat je het nut van de regels eigenlijk niet inziet. Ga in dat geval eens in gesprek met je leidinggevende en vraag bijvoorbeeld wat de regel oplevert. Als je dat begrijpt, is het vaak makkelijker om ’m na te leven.
- Start klein. Wil je meer zelfdiscipline ontwikkelen? Wees dan niet meteen te streng voor jezelf, want dat houd je nooit vol. Doorbreek je oude patronen stap voor stap. Als je bijvoorbeeld geconcentreerder wilt werken, hoef je niet meteen al je socialemedia-apps te verwijderen. Een tijdslimiet is al een mooi begin. Gaat dat goed? Pak dan nog een andere afleidende factor aan.
- Beloon jezelf. Af en toe streng zijn voor jezelf is alleen maar goed, maar het moet wel leuk blijven. Beloon jezelf daarom vooral als je lekker gedisciplineerd bezig bent. Plan bijvoorbeeld een koffiedate in met je favoriete collega als jullie een deadline hebben gehaald. Zo blijf je gemotiveerd en houd je het langer vol.
Discipline aantonen
Werkgevers houden van werknemers die discipline hebben. Alleen maar slim dus om tijdens het solliciteren te laten weten hoe gedisciplineerd jij bent. Bijvoorbeeld in je motivatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek. Met een sterk praktijkvoorbeeld waaruit deze competentie blijkt, overtuig je de werkgever in no time. Hoe dan? Zo, bijvoorbeeld:
Discipline aantonen: voorbeeld 1
‘In mijn vorige functie was ik projectleider van een project met een strakke deadline. Ik heb een heel duidelijk plan gemaakt en me daar goed aan gehouden, ook op dagen waarop ik er stiekem geen zin in had. Door die goede planning en discipline heb ik het project niet alleen op tijd afgerond, maar ben ik ook nog eens binnen het budget gebleven.’
Discipline aantonen: voorbeeld 2
‘Ik heb elke dag een paar kleine taken die ik moet doen. Om ervoor te zorgen dat ik niets vergeet, heb ik een vaste routine. Zo weet ik altijd waar ik aan toe ben en kan ik me goed concentreren.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: discipline heeft te maken met gehoorzaamheid. Als je gedisciplineerd bent, houd je je aan de regels en doe je wat er van je verwacht wordt.
- Voorbeeld: als je discipline hebt, ken je de afspraken en regels, accepteer je beslissingen van bovenaf, reageer je beheerst en werk je zelfstandig.
- Valkuil: pas op dat je niet altijd overal zomaar ja op zegt. Het is belangrijk om je eigen mening te houden en te laten horen.
- Belang: discipline zorgt voor orde en structuur en is goed voor het vertrouwen en de productiviteit.
- Ontwikkelen: door te oefenen kun je meer discipline ontwikkelen. Verplaats jezelf bijvoorbeeld eens in een collega: het is fijn om op de ander te kunnen rekenen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat betekent discipline?
-
Wat is zelfdiscipline?
-
Hoe toon je discipline?
-
Kun je discipline leren?
-
Hoe krijg je meer zelfdiscipline?
In het woordenboek staat: ‘regime van strenge gedragsregels’. Wat ons betreft heeft het vooral te maken met gehoorzaamheid. Als je de regels naleeft en doet wat er van je gevraagd wordt, heb je discipline.
Zelfdiscipline is de kracht om te doen wat je moet doen, ook al heb je daar eigenlijk geen zin in.
Bijvoorbeeld door beslissingen van bovenaf te accepteren. Je houdt je aan afspraken en sputtert niet tegen als je leidinggevende je vraagt om eens over te werken. Je toont ook discipline door verantwoordelijkheid te nemen en zelfstandig te werken.
Zeker. Bijvoorbeeld door je te verdiepen in de regels van je werkgever. Als je weinig discipline hebt, kun je ook een disciplinegesprek voeren met je werkgever.
Je kunt zelfdiscipline ontwikkelen door te oefenen. Stel bijvoorbeeld duidelijke doelen, verander je patronen stap voor stap en vergeet niet om jezelf te belonen.