Altijd alles goed willen doen en fouten niet accepteren, als perfectionistisch persoon herken je het vast. Perfectionisme is een vloek en een zegen, en misschien ben je het liever kwijt dan rijk. Gelukkig weet je na het lezen van dit artikel of perfectionisme nou wel of geen goede eigenschap is voor op je cv. We duiken namelijk dieper in op wat perfectionisme precies inhoudt, hoe je het ontwikkelt en hoe je het slim kunt inzetten op de werkvloer. Genoeg info om door te spitten. So let’s get started.
Perfectionistisch betekenis
Wist je dat perfectionisme vaak als een slechte eigenschap wordt gezien? Als je perfectionistisch bent, streef je altijd naar (je raadt het al) perfectie. Je bent dus alleen tevreden als niets meer beter kan. Als perfectionist kun je dingen moeilijk loslaten en heb je vaak hoge verwachtingen van jezelf en anderen. Maar dat betekent niet dat jij jouw perfectionisme moet weglaten van je cv. Deze eigenschap is voor sommige beroepen namelijk best handig, maar daarover later meer.
Als je allesbehalve perfectionistisch bent, ben je laks en onnauwkeurig. Details en kwaliteit boeien je niks, en je maakt je als een Jantje van Leiden ergens vanaf. Als zo’n laks en onnauwkeurig persoon heb je vaak ook veel zelfacceptatie. Fouten, afgeraffeld werk of dingen over het hoofd zien zorgen er niet voor dat jij je slecht voelt over jezelf. Je bent nou eenmaal zo.
Vergelijkbare competenties
Als perfectionistisch persoon heb je vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hierdoor neem je je taken altijd serieus en doe je er alles aan om ze goed uit te voeren. Nu horen we je denken: ben je als verantwoordelijk persoon altijd perfectionistisch? Nope, want verantwoordelijkheid gaat over het serieus nemen van je taken. Maar je mag best weleens een foutje maken.
Als je perfectionistisch bent, is de kans groot dat mensen jou ook zien als iemand die nauwkeurig te werk gaan. Nauwkeurigheid en perfectionisme worden namelijk vaak met elkaar verward. Toch zijn de twee verschillend. Nauwkeurigheid betekent dat je zorgvuldig en precies werkt, zonder onrealistische verwachtingen. Perfectionisme daarentegen is de drang om alles perfect te doen, wat vaak stress en een negatief zelfbeeld veroorzaakt.
Het kan ook zomaar zijn dat jij perfectionisme met prestatiegerichtheid verward. Als je prestatiegericht bent, stel je hoge eisen aan jezelf en wil je altijd alles perfect doen. Sounds familiar, right? Toch mag je deze eigenschappen niet met elkaar verwarren. Als prestatiegericht persoon focus je je namelijk op jouw groei en als perfectionist wil je gewoon geen fouten maken.
Voorbeelden van perfectionisme
Als perfectionist streef je dus naar perfectie. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Om dat duidelijk te maken, hebben we de verschillende kenmerken van perfectionisme in een checklist gezet. Hoe meer je er herkent, hoe perfectionistischer je bent.
- Altijd alles goed willen doen.
- Altijd bezig zijn met je eigen fouten verbeteren.
- Competitief zijn.
- Doorgaan tot het bittere eind.
- Geïrriteerd raken als iemand laks of onnauwkeurig is.
- Gestrest zijn wanneer dingen anders lopen dan gedacht.
- Moeilijk dingen kunnen loslaten.
- Schaamte voelen als je een fout maakt.
- Sterke drang om alles onder controle te krijgen.
Valkuilen van perfectionisme
Inmiddels had je het vast al door, maar perfectionisme wordt vaak als een negatieve eigenschap gezien. Dat zit zo: wanneer je te perfectionistisch bent, stel je onrealistisch hoge eisen aan jezelf en je werk. Hierdoor krijg je te maken met overmatige stress en uitstelgedrag. Je hebt bijvoorbeeld moeite met het afronden van taken, omdat ze in jouw ogen nooit goed genoeg zijn. Je bent minder productief en deadlines halen wordt onmogelijk. Maar geen zorgen: perfectionistisch zijn is geen wereldramp. Zie het dus als een goed ontwikkelpunt. Geef tijdens een sollicitatie- of ontwikkelgesprek aan dat je je er bewust van bent en eraan werkt om realistische verwachtingen van jezelf te stellen.
Waarom is perfectionisme belangrijk?
Zolang jouw perfectionisme niet de overhand neemt, is een hele fijne eigenschap om te hebben, zeker in je werk. Perfectionistisch zijn zorgt ervoor dat je oog voor detail hebt en altijd streeft naar hoge kwaliteit. Da’s vooral handig bij beroepen waarbij fouten maken grote gevolgen kan hebben. Denk aan banen in de techniek, zorg of financiële sector.
Perfectionisme ontwikkelen
Wil je je perfectionisme op een gezonde manier ontwikkelen en inzetten? Hieronder vind je drie oefeningen die je daarbij kunnen helpen.
- Stel realistische doelen. Leer je doelen op te delen in kleine, behapbare stappen. De SMART-methode is hierbij jouw beste vriend. Door je te focussen op wat haalbaar is, voorkom je dat je blijft hangen in eindeloos tweaken en perfectioneren.
- Accepteer fouten. Zie fouten als leermomenten in plaats van mislukkingen. Maak er een gewoonte van om jezelf niet te veroordelen, maar te bedenken: ‘Wat kan ik hiervan leren?’.
- Reflecteer op jezelf. Las regelmatig momenten in om terug te kijken op je werk. Vraag jezelf af: is het goed genoeg? Hierdoor leer je om te stoppen op het juiste moment en door te gaan naar je volgende taak.
Perfectionisme aantonen
Wil je tijdens je sollicitatiegesprek laten zien dat je perfectionistisch bent? Dat doe je het beste met concrete voorbeelden. Hier zijn twee manieren om dat te doen:
Perfectionisme aantonen: voorbeeld 1
‘Bij mijn vorige baan was ik verantwoordelijk voor de financiële rapportages. Ik zorgde ervoor dat elk cijfer tot op de laatste cent klopte en geen enkel detail over het hoofd werd gezien. Hierdoor kreeg ik veel waardering van mijn leidinggevende. Maar ik leerde ook om op mijn eigen vaardigheden te vertrouwen en niet te blijven hangen in de kleine details.’
Perfectionisme aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens mijn stage als verpleegkundige was ik altijd degene die er zeker van wilde zijn dat alles perfect verliep, van het bijhouden van patiëntendossiers tot het voorbereiden van behandelkamers. Ik wilde ervoor zorgen dat elke stap tot in de puntjes was uitgevoerd. Hierdoor had ik soms extra tijd nodig had om alles precies goed te krijgen, maar het gaf me ook de kans om te leren hoe ik perfectionisme in balans kon brengen met efficiëntie en teamwork.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: perfectionistisch zijn betekent dat je altijd streeft naar perfectie.
- Voorbeeld: een financieel medewerker die financiële rapporten tot op de laatste cent kloppend wil maken.
- Valkuil: door te perfectionistisch te zijn krijg je mogelijk last van werkstress en heb je moeite met het afronden van je taken.
- Belang: Perfectionistisch zijn zorgt ervoor dat je oog voor detail hebt en altijd streeft naar hoge kwaliteit in je werk.
- Ontwikkelen: werk aan je perfectionisme door realistische doelen te stellen, fouten te accepteren en te reflecteren op jezelf.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is perfectionisme?
-
Wat zijn de kenmerken van een perfectionist?
-
Wat is de valkuil van perfectionisme?
-
Is perfectionistisch zijn een goede eigenschap?
-
Hoe kan ik werken aan mijn perfectionisme?
Perfectionisme betekent dat je altijd streeft naar perfectie in je werk.
Als perfectionist wil je altijd alles goed doen, verbeter je voortdurend je eigen fouten, ben je competitief en gestrest bij afwijkingen, raak je geïrriteerd door laksheid en voel je schaamte als je een fout maakt.
Te perfectionistisch zijn kan ervoor zorgen dat je te hoge eisen stelt aan jezelf en je werk. Hierdoor is de kans groot dat je gestrest raakt en juist niet aan je werk toekomt.
Perfectionisme wordt vaak gezien als een slechte eigenschap, maar dat is helemaal niet nodig. Zolang jouw perfectionisme niet de overhand neemt, kun je het juist goed inzetten voor je werk. Zeker als je een baan hebt waarbij fouten maken grote gevolgen heeft, zoals in de zorg.
Minder perfectionistisch zijn is echt niet altijd nodig, maar je kunt er wel aan werken. Bijvoorbeeld door doelen te stellen en bij jezelf na te gaan dat fouten maken menselijk is. Las ook regelmatig momenten in om terug te kijken op je werk en vraag jezelf dan af: is het goed genoeg?