Competentie: geduld

Geduld is een schone zaak, zeggen ze altijd. Want bij geduldig zijn komen een heleboel dingen kijken, zoals rust, luisterskills en begrip. Maar wanneer ben je nou echt geduldig? En hoe ontwikkel je geduld? Mis dit artikel niet als je meer wilt weten over geduld als competentie. Wie weet flex je er dan straks mee op je Tinderprofiel. Of nog belangrijker: je zet geduldig zijn als kwaliteit op je cv.

Geduld betekenis

Laten we bij het begin beginnen: wat is geduld eigenlijk? Als je geduldig bent, blijf je altijd rustig, zelfs in frustrerende situaties. Ook kun je als geduldig persoon wachten zonder je geïrriteerd te voelen. Je wordt dus niet snel ongeduldig. Denk aan wachten tot er een perfecte carrièrekans voorbijkomt. Maar ook als je een nieuwe skill wilt leren, heb je flink wat geduld nodig. Na één keer iets doen ben je niet gelijk een expert. Oefening baart kunst, dus hoe vaker je iets doet en hoe meer geduld je hebt, hoe beter je ergens in wordt.

Vergelijkbare competenties

Geduldig zijn heeft veel met kalm en rustig blijven te maken. Daarom lijkt deze competentie veel op stressbestendigheid. Met die skill blijf je presteren onder druk, omdat je zo kalm blijft. Een andere vaardigheid die mooi aansluit bij geduld, is empathie. Als je geduldig bent, heb je geen haast. Dus wanneer iemand zich niet goed voelt, neem jij de tijd om naar hen te luisteren. Zo leer je de ander beter begrijpen en verloopt de communicatie soepeler. Met een beetje geduld kom je dus een heel eind.

Voorbeelden van geduldigheid

Een competentie als geduld is een goeie aanvulling op je cv of motivatiebrief, maar zorg ervoor dat je het ook echt in je hebt. Het is niet handig om te zeggen dat je geduldig bent, terwijl je bij de eerste de beste tegenslag al de handdoek in de ring gooit. Gebruik onderstaande checklist om te bepalen of jij een geduldig type bent. Als geduldig persoon:

  • Blijf je kalm in stressvolle situaties.
  • Luister je goed en geef je anderen de tijd om hun verhaal te doen.
  • Weet je dat iets nieuws leren tijd kost en verwacht je niet meteen resultaat.
  • Heb je altijd plan B, C en D klaarstaan als plan A niet werkt.
  • Leer je van tegenslagen en laat je je niet ontmoedigen.

Geduldig zijn valkuilen

Toegegeven: te geduldig zijn is ook niet handig. Geduldige mensen hebben vaak last van uitstelgedrag, maar met die mañana-mañana instelling kom je natuurlijk nergens. De kans is groot dat je dan te laat aan je werk begint en daardoor belangrijke deadlines mist. Of dat je tijdens een conflict met je collega geduldig afwacht tot de ander op z’n knieën excuses komt aanbieden. Tja, dan kun je lang wachten…

Herken jij jezelf hierin? Dan is dit een handig verbeterpunt om te benoemen als je gaat solliciteren. Maar ehm, hoe geef je precies aan dat je soms een schop onder je kont nodig hebt, zonder dat je op een luiwammes lijkt? Simpel, zeg gewoon: ‘Soms ben ik zo geduldig dat ik uitstelgedrag vertoon. Maar ik leer nu om proactief mijn taken te plannen en gebruik ik reminders om ervoor te zorgen dat ik geen deadlines mis.’

Waarom is geduld belangrijk?

Geduldig zijn is superbelangrijk in je carrière. Het helpt je om rustig te blijven in stressvolle situaties, betere beslissingen te nemen en op een constructieve manier met collega's en klanten om te gaan. Geduld maakt je dus niet alleen een betere werknemer, maar ook een fijnere collega.

Geduld ontwikkelen

Kun jij wel een extra dosis geduld gebruiken? Daar helpen we je graag bij. Geduldig worden doe je zo:

  • Oefen met actief luisteren. Geef anderen de ruimte om hun verhaal te doen zonder ze te onderbreken. Gebruik de LSD-methode: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Zo ontwikkel je niet alleen je geduld, maar leer je ook beter luisteren.
  • Neem pauzes. Merk je dat je ongeduldig wordt? Neem even een moment om te ademen en tot rust te komen. Ga even wandelen, haal een kopje koffie of doe iets anders waardoor jij helemaal zen wordt.
  • Focus op het proces. Het einddoel? Daar is een geduldig persoon helemaal niet mee bezig. Focus je daarom on the journey en niet alleen op het eindresultaat. Het kan zo een grootmoeders wijsheid zijn: de weg ernaartoe is belangrijker dan het doel.

Geduld aantonen

Wil je tijdens je sollicitatie laten zien dat je een geduldig type bent? Dan is het slim om de geduld niet alleen als competentie op je cv te zetten, maar ook met voorbeelden te komen. Gebruik de STAR-methode om tijdens je sollicitatiegesprek situaties te benoemen waarin jij geduldig was. Zo, bijvoorbeeld:

Geduld aantonen: voorbeeld 1

‘Tijdens mijn stage bij een druk reclamebureau kreeg ik de leiding over een belangrijk project. Ondanks strakke deadlines bleef ik kalm toen de resultaten uitbleven. In plaats van in paniek te raken, moedigde ik het team aan en we hebben samen een nieuwe strategie ontwikkeld. Uiteindelijk hebben we het project met succes afgerond.’

Geduld aantonen: voorbeeld 2

‘Tijdens mijn werk als teamleider in een druk café merkte ik dat een nieuwe medewerker moeite had met latte art. In plaats van ongeduldig te worden, besloot ik om extra tijd te nemen om hem persoonlijk te begeleiden. Ik legde stap voor stap uit hoe warm de melk moest zijn en in welke hoek de melk moest worden opgeschuimd. Na uren oefenen lukte het en maakte hij zelfstandig een hartje van melkschuim.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: geduld hebben betekent kalm blijven en de tijd nemen om situaties te beoordelen zonder gefrustreerd te raken.
  • Voorbeeld: je bent geduldig als je in stressvolle situaties rustig blijft en anderen de ruimte geeft om hun verhaal te doen.
  • Valkuil: te veel geduld kan ervoor zorgen dat je kansen mist of te lang wacht met beslissingen nemen.
  • Belang: geduld helpt je om beter om te gaan met stress, goede beslissingen te nemen en prettiger samen te werken met collega’s en klanten.
  • Ontwikkelen: ontwikkel geduld door je te focussen op het proces, af en toe een pauze te nemen en actief te luisteren.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is geduld?

  • Geduld betekent dat je rustig bent en kalm afwacht, vooral in moeilijke situaties.

  • Waaruit blijkt dat je geduldig bent?

  • Je bent geduldig als je kalm blijft in stressvolle situaties, altijd een plan B klaar hebt staan en je goed kunt luisteren.

  • Waarom is geduldig zijn belangrijk?

  • Je kunt beter omgaan met stress als je geduldig bent. Daarnaast bouw je betere relaties op met collega's en klanten en neem je weloverwogen beslissingen.

  • Hoe kun je geduldig worden?

  • Geduldig worden doe je door je te focussen op the journey richting jouw doel. Daarbij is het belangrijk om actief te leren luisteren naar je co-workers en om zo nu en dan een pauze te nemen als je geduld opraakt.