Focussen

Lastig hè, die meldingen op je telefoon negeren terwijl dat rapport nog af moet of je boven je studieboeken hangt? Maar wel belangrijk, want anders lukt het je natuurlijk nooit om je te focussen. Gelukkig kun je verschillende dingen doen om die focus tóch te behouden. Benieuwd wat? Of wil je weten wat een goede focus je precies oplevert? In dit artikel komt het allemaal voorbij. Zo laat je je de volgende keer niet door het minste geringste afleiden.

Focussen betekenis

Focussen betekent scherp stellen, zoals de zoomlens op een camera ook doet. Oftewel: je richt je bewust op één specifiek ding, en negeert alle dingen daarbuiten. Als je je focust, kies je er actief voor om je aandacht ergens helemaal op te richten. Bijvoorbeeld op een taak, een gedachte, een gevoel of een persoon. Dat doe je vaak doelgericht. Door je te focussen kun je bijvoorbeeld een taak afronden of een probleem oplossen.

Vergelijkbare competenties

Om je te focussen moet je je goed kunnen concentreren. Misschien dacht je zelfs dat deze twee begrippen hetzelfde betekenen. Maar eigenlijk is focussen het richten van je aandacht, terwijl concentreren het vasthouden van die aandacht is. Als je je goed kunt concentreren, laat je je bijvoorbeeld minder snel afleiden (en da’s best een kunst, dus je moet ook nog eens een flinke portie doorzettingsvermogen hebben). En dan lukt het je beter om je focus te behouden. Allebei deze skills zijn belangrijk om taken effectief uit te voeren en doelen te bereiken.

Voorbeelden van focussen

Hoe goed kun jij je eigenlijk focussen? Dat wordt snel genoeg duidelijk met onze checklist. Hoe meer punten je afvinkt, hoe beter jij je je focus kunt behouden. Jij:

  • Kiest er bewust voor om je aandacht op iets specifieks te richten.
  • Maakt een planning en stelt doelen om mee aan de slag te gaan.
  • Richt je aandacht zonder problemen op één taak voor een langere periode.
  • Laat je niet afleiden door geluid, bewegingen en andere afleidingen.
  • Merkt het als je gedachten afdwalen.
  • Brengt je aandacht weer terug naar de taak als je toch afgeleid bent.

Focussen valkuilen

Je af en toe flink focussen levert je veel op, maar heeft ook nadelen als de balans verdwijnt. Als je je bijvoorbeeld maar blijft focussen op iets, beland je misschien in een tunnelvisie. Dan mis je andere dingen die ook belangrijk zijn. Hyperfocus kan er ook voor zorgen dat je vast komt te zitten in een bepaalde manier van denken. Dat beperkt je creativiteit en maakt je minder innovatief. En urenlang achter elkaar aan iets werken is ook flink vermoeiend en kan stress veroorzaken. Neem dus af een break, dan blijf je fris.

Waarom is focussen belangrijk?

Als je gefocust bent krijg je meer gedaan en is de kwaliteit van je werk beter. Door je op één taak te richten, rond je die sneller en efficiënter af. En omdat je helemaal in een onderwerp of probleem duikt, kom je ook tot betere oplossingen en maak je minder fouten. Focussen helpt je dus om doelen te bereiken.

Leren focussen

Met al die afleidingen om je heen is het soms geen makkie om je te focussen. Hoe kun je dan tóch je focus behouden? Check onze tips.

  • Optimaliseer je omgeving. Zet je telefoon op stil, sluit tabbladen op je computer die je niet nodig hebt en zoek een rustige en opgeruimde plek om te werken. Hulpmiddelen als een noise-cancelling koptelefoon en apps of websites die meldingen blokkeren helpen ook.
  • Beheer je tijd. Focussen lukt veel makkelijker met een realistische planning met duidelijke doelen en deadlines. Houd het behapbaar en verdeel je werk in blokken. Urenlang focussen lukt niemand. Gebruik bijvoorbeeld de Pomodoro techniek, waarbij je blokken van 25 minuten knallen afwisselt met korte pauzes.
  • Train je hersenen. Bijvoorbeeld met mindfulness oefeningen. Zo train je je bewustzijn en verbeter je je focus. Je kunt ook aan je concentratie werken door puzzels te doen, boeken te lezen of geheugenspelletjes te spelen.
  • Werk aan je zelfdiscipline. Je moet ook gewoon een beetje streng zijn voor jezelf als je je wilt focussen. Lastig? Houd dan je doel voor ogen. Als je weet waar je het voor doet, is het makkelijker om door te zetten.

Focus aantonen

Focus op werk is belangrijk, zeker in bepaalde functies. Wil je tijdens het solliciteren aan een werkgever laten zien dat het met jouw focus wel goed zit? Geef dan een praktijkvoorbeeld waaruit dit blijkt. Je kunt daarvoor de STAR-methode gebruiken. Denk aan zoiets:

Focus aantonen: voorbeeld 1

‘Tijdens mijn studie moest ik een complex onderzoeksproject afronden met veel afleidingen. Om gefocust te blijven, plande ik elke dag specifieke tijdsblokken in voor het onderzoek en werkte ik in een rustige omgeving. Door deze aanpak slaagde ik erin om het project op tijd en met een goed resultaat af te ronden.’

Focus aantonen: voorbeeld 2

‘In mijn vorige functie als klantenservicemedewerker moest ik vaak met meerdere klanten tegelijk chatten. Om gefocust te blijven, gebruikte ik een systeem om de chats te prioriteren en werkte ik elke chat af voordat ik aan de volgende begon. Hierdoor kon ik elke klant efficiënt en correct helpen.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Focussen betekenis: focussen houdt in dat je er bewust voor kiest om je helemaal op één ding te richten.
  • Voorbeeld: als je je focust, houd je je aandacht voor langere periode op één taak, zonder je af te laten leiden.
  • Valkuil: hyperfocus zorgt voor een tunnelvisie, vermindert je creativiteit en is vermoeiend. Neem dus regelmatig een pauze.
  • Belang: focus is belangrijk om doelen te bereiken. Je rondt taken sneller en beter af.
  • Ontwikkelen: focussen lukt beter in een rustige werkomgeving en als je een realistische planning hebt. Train je hersenen met oefeningen en werk aan je zelfdiscipline.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is focussen?

  • Focussen betekent dat je je bewust op één specifiek ding richt, en andere dingen dus (tijdelijk) negeert. Je kiest er actief voor om al je aandacht te vestigen op een bepaalde taak, gedachte, gevoel, gesprek of wat dan ook.

  • Hoe moet je focussen?

  • Focussen lukt beter als je weet wat je doel is. Zorg ook voor een rustige omgeving zonder afleidingen en gebruik eventueel focustechnieken zoals mindfulness. Vergeet niet om regelmatig een pauze te nemen, anders verlies je je focus ook.

  • Wat is het doel van focussen?

  • Door te focussen richt je je aandacht en energie op één specifiek ding. Dat zorgt er onder andere voor dat je effectiever en efficiënter kunt werken aan taken en doelen, je dieper inzicht krijgt in problemen of situaties en je betere beslissingen kunt nemen.

  • Waarom kan ik me niet focussen?

  • Daar zijn veel mogelijke redenen voor. Denk aan afleidingen (telefoon, social media, lawaai), stress, slaapgebrek of een ongezonde levensstijl. Gelukkig kun je leren focussen. In ons artikel delen we daar tips voor.