Ben je snel je focus kwijt op werk? Dan is de Pomodoro techniek misschien wel een handig hulpmiddel om jouw dag in te delen. Wat is dat nou weer, de Pomdoro techniek? Iets met tomaten? Slow down, wij leggen je de Pomodoro methode stap voor stap uit, inclusief extra tips om er het beste uit te halen.
Wat is de Pomodoro techniek?
De Pomodoro techniek is een timemanagement methode die je inzet om je beter te kunnen focussen, scherp te blijven en je taken efficiënt af te werken. Klinkt als the dream, of niet? Dus eh, hoe werkt het? Eigenlijk is de Pomodoro methode heel simpel. Het is namelijk niets meer of minder dan je tijd indelen in blokken. Hierbij wissel je focusmomenten van 25 minuten af met korte pauzes van 5 minuten. Zo neem je genoeg rust, krijg je je klusjes af en gaat de tijd lekker snel.
De Pomodoro techniek gebruiken in 7 stappen
Zelf uitproberen, die Pomodoro techniek? Volg deze simpele stappen op en je bent er al.
- Kies een taak. Je hebt vast genoeg te doen op een dag, maar als je alles tegelijk probeert te doen, kom je niet ver. Pak je to-dolijst er dus maar bij en begin met de belangrijkste klus.
- Zet een timer van 25 minuten. Dat is je eerste focusmoment. Je kunt heel simpel een timer op je mobiel zetten of er een ouderwetse kookwekker bij pakken. Maar er bestaan ook speciale Pomodoro methode timer apps. Aan jou de keus.
- Werk de volle 25 minuten gefocust aan de taak. En ook echt alleen aan die taak. Laat je niet afleiden. Zo kom je zo ver mogelijk en kun je aan het einde van dit focusmoment misschien zelfs je taak afvinken.
- Neem 5 minuten pauze. Gaat de timer? Tijd om te stoppen. Doe dat ook meteen, want nu gaat je pauze van 5 minuten in. En eh, pauze is ook echt pauze. Sta dus even op om een kop koffie te pakken en gebruik de tijd niet om je mail te checken.
- Herhaal de vorige stappen nog 3 keer. Op deze manier ben je dus 2 uur in totaal bezig met de Pomodoro techniek en heb je 4 focusmomenten achter de rug.
- Neem een lange pauze van 15 tot 30 minuten. Na 4 focusmomenten neem je een extra lange pauze, van zo’n 15 tot 30 minuten, afhankelijk van waar je behoefte aan hebt. Misschien is het ook wel tijd voor lunch.
- Begin van voor af aan. Gaat het lekker en wil je doorgaan met de Pomodoro methode? Dan begin je weer bij stap 1 totdat je er genoeg van hebt.
Voordelen van de Pomodoro methode
Waarom je de Pomodoro techniek zou gebruiken? Hierom, bijvoorbeeld:
- Je forceert jezelf om op één taak tegelijk te focussen. Slim, want als je gaat multitasken en meerdere dingen tegelijk probeert te doen krijg je vaak veel minder gedaan. De Pomodoro techniek helpt je dus om in een goede flow te komen en belangrijke taken snel en nauwkeurig gedaan te krijgen.
- Door de intervallen raak je minder snel mentaal uitgeput. Je houdt namelijk regelmatig pauze waardoor je brein gereset wordt. Ook zijn je hersenen constant gestimuleerd omdat je je taken afwisselt.
- Je hebt meer overzicht over wat je doet op één dag. Je bent namelijk met één taak tegelijk bezig, dus er lopen geen klusjes door elkaar heen. Daardoor heb je meer rust in je hoofd en een gevoel van voldoening.
Extra tips voor het Pomodoro model
Om te profiteren van de voordelen van de Pomodoro techniek moet je ’m wél goed gebruiken. Gebruik deze tips om het uiterste uit deze methode te halen.
- Tijdens de 25 minuten focus moet je je ook écht focussen. Laat je dus tussendoor niet afleiden. Dat betekent dat je telefoon weglegt en de meldingen van je werkchat uitzet.
- Experimenteer met de lengte van de focusmomenten en pauzes. Misschien werken net iets andere intervallen beter voor jou, bijvoorbeeld 50 minuten focus en 10 minuten pauze.
- Denk goed na over wanneer je de Pomodoro techniek wilt inzetten. Hij werkt het beste op momenten wanneer je het meest gefocust bent. Voor sommigen is dat in de ochtend, maar voor anderen juist in de middag. En eh, je hoeft echt niet de hele dag volgens het Pomodoro model te werken.
- Deel van tevoren jouw taken in op hoeveel prioriteit ze hebben. Zo kies je tijdens jouw focusmomenten meteen de belangrijkste taken uit. De Eisenhower Matrix is een handige manier om prioriteiten te stellen.
- Superbelangrijk: zet het in je agenda als je in een focusmoment zit van de Pomodoro techniek. Dan weten collega’s dat ze jou niet moeten storen.
Key takeaways
- De Pomodoro techniek is een timemanagement methode om beter te kunnen focussen en je taken efficiënt af te werken.
- Je deelt je tijd in blokken in: 25 minuten focussen en 5 minuten pauze. Daarna herhaal je deze blokken steeds. In elk focusmoment werk je aan één specifieke taak.
- Dankzij de Pomodoro methode raak je in een goede flow en werk je belangrijke taken sneller af.
- Laat je niet afleiden tijdens je focusmomenten en zet in je agenda dat collega’s je tijdens deze blokken niet mogen storen.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is de Pomodoro techniek?
-
Waarom heet het ‘Pomodoro’ techniek?
-
Hoeveel Pomodoros moet je per dag inzetten?
De Pomodoro techniek is een timemanagement methode om je tijd efficiënt in te delen en je beter te kunnen focussen. Je deelt je tijd steeds op in blokken van 25 minuten focussen en 5 minuten pauze.
De techniek is uitgevonden door de Italiaan Francesco Cirillo, die een tomaatvormige kookwekker gebruikte om ’m uit te testen. Vandaar ‘Pomodoro’, dat betekent tomaat in het Italiaans.
Dat ligt maar net aan je eigen voorkeuren. Je kunt één of twee Pomodoro blokken inzetten als je je extra wilt focussen op een belangrijke taak. Maar je kunt ook voor langere tijd de Pomodoro techniek gebruiken als je veel taken gedaan wilt krijgen.