Wendbaarheid

Van de vliegensvlugge opkomst van AI tot de gig-economie, ontwikkelingen volgen zich in razend tempo op. Als je ook maar een beetje bij wilt blijven is wendbaarheid of agility een must. Is dat niet gewoon zoiets als flexibiliteit? En hoe weet je eigenlijk hoe wendbaar je zelf bent? In dit artikel duiken we in de competentie wendbaarheid. Handig voor als je wendbaarder wilt worden, graag met deze competentie shinet tijdens je sollicitatiegesprek of wel een waarschuwing kunt gebruiken voor de valkuilen.

Wendbaarheid betekenis

Wendbaarheid (of agility) is het vermogen om je snel en gemakkelijk aan te passen of iets te veranderen. Als je wendbaar bent, reageer je niet alleen flexibel op veranderingen, maar anticipeer je daar ook op. Je neemt dus alvast proactief stappen om goed voorbereid te zijn. Wendbaarheid bestaat op persoonlijk en op organisatieniveau. Wendbare personen zijn flexibel in hun denken en handelen en passen zich probleemloos aan als de situatie of prioriteiten veranderen. Een wendbare organisatie doet eigenlijk hetzelfde, maar dan op grotere schaal. Dat betekent dat zo’n organisatie bijvoorbeeld snel inspeelt op nieuwe trends, technische ontwikkelingen en veranderende klantbehoeften.

Vergelijkbare competenties

Misschien vraag je je af of wendbaarheid niet stiekem hetzelfde is als flexibiliteit. We begrijpen je gedachte, maar er zijn kleine verschillen tussen deze twee competenties. Flexibiliteit is erg reactief en heeft vooral te maken met aanpassingsvermogen. Dus stel dat je opeens een onverwachte deadline hebt, dan pas je daar snel je planning op aan. Bij wendbaarheid daarentegen is anticiperen veel belangrijker. Als je bijvoorbeeld merkt dat de markt verandert, speel je daar slim en snel op in. Maar om wendbaar te kunnen zijn, heb je zeker een flexibele instelling nodig.

Omdat je als wendbaar persoon bezig bent met anticiperen op veranderingen, ligt je focus op innovatie en transformatie. Dit zorgt er ook voor dat wendbaarheid nauw verbonden is met innovatief zijn. Je moet je niet alleen goed kunnen aanpassen, maar ook vol zitten met nieuwe ideeën en daar vervolgens iets mee doen.

Voorbeelden van wendbaarheid

Hoe wendbaar ben jij eigenlijk? Je checkt het makkelijk aan de hand van onze lijst met kenmerken. Hoe meer je er afvinkt, hoe wendbaarder je bent. En zo begrijp je meteen nóg beter wat deze competentie nou precies inhoudt. Wendbare personen:

  • Denken flexibel en veranderen makkelijk van perspectief.
  • Passen zich snel aan nieuwe situaties aan.
  • Staan positief tegenover verandering.
  • Blijven kalm bij onverwachte gebeurtenissen.
  • Zijn proactief en nemen zelf initiatief.
  • Verwerken nieuwe informatie snel.
  • Zijn bereid om nieuwe dingen te leren als dat nodig is.

Wendbaarheid valkuilen

Wist je dat je ook té wendbaar kunt zijn? Dat is niet goed, want dan verlies je je focus en mis je richting. En als je door je wendbaarheid nooit weet wat de toekomst in petto heeft, levert dat ook best wat onzekerheid op. Het is daarom belangrijk dat je prioriteiten duidelijk zijn en je je niet laat afleiden door elke nieuwe kans of verandering. Zorg dus voor genoeg stabiliteit en structuur in je werk, zodat je efficiënt en doelgericht blijft.

Waarom is wendbaarheid belangrijk?

Wendbaarheid is belangrijk als je succesvol wilt zijn in deze snel veranderende wereld. Dat geldt zowel voor individuen als voor bedrijven. Het zorgt ervoor dat je makkelijker kansen grijpt en de concurrentie net een stapje voor bent. Wendbaarheid stimuleert je ook om continu te leren en jezelf te ontwikkelen. Zo doe je nieuwe skills op en vergroot je je carrièremogelijkheden. Verder ben je als wendbaar persoon stressbestendiger. Da’s positief voor je mentale én fysieke gezondheid.

Wendbaarheid ontwikkelen

Schiet jij snel in de stress als dingen niet gaan zoals verwacht en verkies je het oude vertrouwde altijd boven verandering? Dan zou je misschien weleens wat wendbaarder willen zijn. En het mooie is, daar kun je zelf aan werken. Bijvoorbeeld met deze tips voor meer wendbaarheid:

  • Werk aan je mindset. Verandering is spannend, maar ook een kans om te leren en te groeien. Als je dat eenmaal inziet, ga je nieuwe situaties minder snel uit de weg en is het veel makkelijker om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Probeer verandering dus te omarmen.
  • Stap uit je comfortzone. Buiten je comfortzone merk je namelijk vaak dat nieuwe dingen lang niet altijd zo eng, raar of vermoeiend zijn als ze lijken. Pak op je werk bijvoorbeeld een taak op die je normaal gesproken zou vermijden of meld je aan voor een cursus die buiten je expertise ligt. Dat maakt het makkelijker om je wendbaar op te stellen op je werk of in je privéleven als dat nodig is.
  • Train flexibel denken. Wendbaar zijn betekent dat je je niet vasthoudt aan één vaste aanpak. Bereid je dus voor op verschillende scenario’s. Dat kan bijvoorbeeld door jezelf ‘Wat-als?’-vragen te stellen. Wat zou je doen als plan A mislukt? En wat als situatie X zich voordoet? Zo leer je flexibeler denken en bereid je jezelf voor op onverwachte veranderingen.
  • Leer knopen doorhakken. Om wendbaar te zijn, is het belangrijk dat je snel beslissingen neemt. Wil je dat oefenen? Dwing jezelf dan om kleine, dagelijkse beslissingen sneller te nemen. Denk aan wat je gaat eten of met welke taak je start. Zo word je steeds besluitvaardiger.

Wendbaarheid aantonen

Zit het met jouw wendbaarheid wel goed? Daar scoor je punten mee in je zoektocht naar een nieuwe baan. Tenminste, als het je lukt om de werkgever duidelijk te maken dat je wendbaar bent. Dat lukt vaak het best met duidelijke voorbeelden, bijvoorbeeld uit je vorige baan of stage. Misschien paste je je moeiteloos aan toen je tijdens de coronapandemie opeens moest thuiswerken, of kreeg je te maken met grote veranderingen binnen je team. Denk voor je sollicitatiegesprek dus alvast eens na over goede voorbeelden. Wij hebben er ook twee voor je ter inspiratie:

Wendbaarheid aantonen: voorbeeld 1

‘In mijn vorige baan moesten we ineens overstappen op nieuwe software. Veel collega's worstelden daar best mee, maar ik besloot het anders aan te pakken. Ik dook er meteen in, volgde zelfs een online cursus en binnen no time was ik een expert. Collega's klopten constant bij me aan voor hulp. Zo kon ik niet alleen mijn eigen werk beter doen, maar hielp ik ook het hele team vooruit.’

Wendbaarheid aantonen: voorbeeld 2

‘In mijn vorige marketingbaan sloeg de markt om door onverwachte gebeurtenissen. Geen paniek! Ik gooide onze strategie helemaal om: ik deed nieuw marktonderzoek en paste onze boodschap aan aan wat mensen nu wilden. Die wendbaarheid zorgde ervoor dat we onze klanten niet alleen behielden, maar ook dat we zelfs nieuwe klanten scoorden.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: als je wendbaar bent, pas je je makkelijk aan veranderende omstandigheden aan en anticipeer je daar ook op.
  • Voorbeeld: flexibel denken, openstaan voor verandering, kalm blijven bij onverwachte gebeurtenissen en zelf initiatief nemen horen allemaal bij wendbaarheid.
  • Valkuil: als je te wendbaar bent, verlies je soms je focus. Zorg daarom voor duidelijke prioriteiten en structuur in je werk.
  • Belang: wendbaarheid is belangrijk om succesvol te kunnen zijn in een snel veranderende wereld, omdat je zo makkelijker kansen grijpt en concurrerend bent.
  • Ontwikkelen: probeer verandering te zien als een nieuwe kans, train flexibel denken en werk aan je besluitvaardigheid als je wendbaar wilt worden.

Klaar om te solliciteren?

Veelgestelde vragen

  • Wat is wendbaarheid?

  • Wendbaarheid houdt in dat je snel en effectief reageert op veranderingen en nieuwe situaties. Je bent niet zomaar flexibel, maar neemt ook proactief stappen om goed op zo’n verandering voorbereid te zijn.

  • Is wendbaarheid een competentie?

  • Ja, want het is namelijk een verzameling aan skills die je stuk voor stuk kunt trainen. Deze competentie omvat onder andere flexibiliteit, proactiviteit, stressbestendigheid en snel denken.

  • Wat is een ander woord voor wendbaarheid?

  • Een ander woord voor wendbaarheid is agile. Ook flexibiliteit en aanpassingsvermogen worden gebruikt als synoniemen, maar er zijn wel kleine verschillen tussen die begrippen. Als je het hebt over fysieke wendbaarheid, heb je ook nog soeplesse en lenigheid als synoniemen.

  • Waarom is wendbaarheid belangrijk?

  • Wendbaarheid helpt om om te gaan met veranderingen en uitdagingen in een snel veranderende wereld. Een flexibele houding en snel kunnen schakelen zorgen ervoor dat je bijblijft en de concurrentie een stapje voor bent.