Thuiswerken in 2025

Even naar de supermarkt hollen voor de lunch of thuis de was doen omdat je vandaag toch niet in de file staat: wat is thuiswerken toch heerlijk. En populair, want werknemers mogen steeds vaker vanuit hun eigen stekkie aan de slag. Maar let op: dat kan niet zomaar, er komt meer dan je denkt kijken bij thuiswerken. Gelukkig is YoungCapital hier om de zaken op orde te brengen. In dit artikel vind je alles over thuiswerken, van de regels tot tips.

Thuiswerken? Check de voorwaarden

Thuiswerken, het is een hot topic. Sommige bedrijven omarmen het al volledig, terwijl anderen nog steeds vasthouden aan de traditionele kantoorsetting. Maar geen zorgen, ook als jouw baas nog niet overtuigd is van thuiswerken, kun je het gewoon aanvragen. Als werknemer heb je namelijk wettelijk gezien recht op thuiswerken. Tenminste, als je aan de voorwaarden voor thuiswerken voldoet:

  • je bent minimaal zes maanden in dienst;
  • je stuurt een schriftelijk verzoek naar je werkgever;
  • je dienst dit verzoek minstens twee maanden van tevoren in;
  • het bedrijf waar je werkt heeft minimaal tien medewerkers in dienst.

Je werkgever kan jouw verzoek om te werken vanuit huis weigeren, maar alleen als ie daar goede redenen voor heeft. Deze reden moet ie dan met je bespreken en op papier zetten. Bijvoorbeeld als je met gevoelige informatie werkt of als fysieke aanwezigheid op de werkvloer vereist is. Er zijn ook uitzonderingen waarbij je als werknemer niet aan de voorwaarden voor thuiswerken hoeft te voldoen. Bijvoorbeeld wanneer je een ernstig ziek kind hebt of een partner die extra zorg nodig heeft. In zulke gevallen hoef je geen officieel verzoek in te dienen.

Thuiswerken: regels en verplichtingen werkgever

In een thuiswerkovereenkomst stel je samen met je werkgever de afspraken op voor het thuiswerken. Denk aan afspraken over werktijden, communicatiekanalen en eventuele technische benodigdheden voor het thuiswerken. Daarnaast gelden dezelfde regels als die in je contract staan. Maar niet alleen jij hebt verantwoordelijkheden, rondom thuiswerken gelden er ook verplichtingen voor jouw werkgever.. Zo moet je werkgever ervoor zorgen dat je een veilige en gezonde werkplek hebt. En het leuke? Je kunt een thuiswerkplek vergoeding krijgen om je werkplek helemaal naar jouw smaak in te richten. Bovendien ontvang je mogelijk een thuiswerkvergoeding die verschillende kosten dekt, van elektriciteit tot je favoriete kop koffie en toiletpapier.

Voor- en nadelen van thuiswerken

Stof op de kasten, verwaarloosde planten, als je eenmaal thuis aan het werk gaat merk je vaak allerlei dingen op die je voorheen niet opvielen. Natuurlijk heb je geen tijd om hier de hele dag mee bezig te zijn, dus is thuiswerken wel echt jouw ding? Om je te helpen met die beslissing, hebben we de voor- en nadelen van thuiswerken voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij bepalen of werken vanuit huis wel écht de juiste keuze is voor jou.

Voordelen van thuiswerken

  • Flexibel met je tijd. Thuiswerken geeft je de vrijheid om je werkdag te plannen op jouw manier. Geen gedoe meer met drukke ochtendspitsen of late files onderweg naar huis.
  • Betere werk-privébalans. Thuiswerken helpt je om die balans tussen je werkverplichtingen en je privéleven te vinden. Jij bepaalt wanneer je werkt en wanneer je tijd maakt voor ontspanning.
  • Bye-bye, reisstress. Je hoeft niet meer te haasten om op tijd op kantoor te zijn. Thuiswerken betekent minder stress en meer tijd om te besteden aan dingen waar je écht blij van wordt.
  • Je bent productiever. Sommige mensen vinden dat ze thuis veel meer gedaan krijgen. Minder afleidingen betekent meer focus.
  • Geen dresscode. Thuiswerken betekent stiekem ook gewoon dat je lekker in de pyjama op de bank kan werken, in plaats van in formele kantoorkleding.

Nadelen van thuiswerken

  • Eenzaam zijn. Thuiswerken kan soms eenzaam aanvoelen. Je mist de dagelijkse babbels en connecties met je collega's.
  • De grens tussen werk en privé vervaagt. Ja, het kan ook een nadeel zijn. Werk en privé gescheiden houden wanneer je vanuit huis werkt, is namelijk lastig.
  • Technische strubbelingen. Thuiswerken vraagt om een goede internetverbinding. Haperingen tijdens je vergadering of je partner die je internetverbinding kaapt, is dus niet handig.
  • Minder zichtbaarheid en kansen. Wanneer je remote werkt, ben je minder zichtbaar voor je manager en collega's. Dit kan invloed hebben op je kansen op promotie of betrokkenheid bij belangrijke projecten.
  • Fysieke gezondheid. Tijdens je thuiswerkdag hoef je eigenlijk niet meer de deur uit, waardoor je een minder actieve levensstijl hebt. Dit heeft invloed op je fysieke gezondheid.

Thuiswerken: 10 tips

Thuiswerken, hoe doe je dat nou eigenlijk? En hoe houd je je koppie erbij wanneer je familie of gezellige huisdier in de kamer naast je zit? Jij hebt vragen, wij de antwoorden. Hieronder vind je 10 tips voor thuiswerken. Zo houd je die afleiding lekker buiten de deur.

  1. Stel een routine in. Creëer een dagelijkse routine alsof je naar kantoor gaat. Sta op een vast tijdstip op, kleed je aan alsof je naar het werk gaat en plan je werktijden en pauzes.
  2. Maak een aparte werkruimte. Vind een aparte ruimte in je huis die je kunt gebruiken als kantoor. Dit helpt om werk en ontspanning te scheiden en om in de juiste mindset te komen.
  3. Stel duidelijke grenzen. Communiceer als je gaat thuiswerken met je huisgenoten over je werktijden en geef aan wanneer je niet gestoord wilt worden, tenzij het dringend is.
  4. Blijf georganiseerd. Gebruik tools, zoals agenda's, takenlijsten en projectmanagementsoftware om georganiseerd te blijven en je taken bij te houden.
  5. Neem regelmatig (korte) pauzes. Sta op, strek je uit en neem regelmatig pauzes om jezelf op te laden. Ga bijvoorbeeld even wat lekkers lunchen of luister naar je favo Spotify playlist.
  6. Blijf verbonden. Houd tijdens het thuiswerken contact met je collega's via videoconferenties, chats of telefoongesprekken.
  7. Wees actief. Een beetje beweging houdt de geest scherp. Tijd voor een rondje wandelen om die hersenen op te frissen, dus.
  8. Stel duidelijke doelen. Bepaal aan het begin van de thuiswerkdag welke taken je wilt voltooien en werk hier gericht naartoe.
  9. Beperk afleidingen. Zoek uit wat jouw grootste afleiding is in je huis en zoek manieren om deze te minimaliseren tijdens werkuren.
  10. Stel een eindtijd in. Zet een duidelijke eindtijd voor je werkdag en sluit dan je laptop af. Het is belangrijk om wat quality time voor jezelf te hebben en je batterij op te laden.

Key takeaways

  • Wanneer je wilt thuiswerken moeten jij en het bedrijf waar je werkt aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het bedrijf minstens tien mensen in dienst hebben.
  • Werkgevers kunnen jouw verzoek om te werken vanuit huis weigeren, maar alleen als ze daar goede redenen voor hebben.
  • In een thuiswerkovereenkomst leggen jullie de afspraken tussen jou en je werkgever tijdens het thuiswerken vast. Verder gelden ook de normale regels uit je arbeidscontract.
  • Wanneer je thuiswerkt kun je je taken flexibeler verdelen, zoals de was doen tussen je werk door. Het nadeel is wel dat de grens tussen werk en privé hierdoor vervaagt.
  • Tijdens een thuiswerkdag is het belangrijk om afleiding te beperken, duidelijke doelen voor de dag te stellen en regelmatig korte pauzes te nemen.

Check onze thuiswerk vacatures



Veelgestelde vragen

  • Mag de werkgever thuiswerken weigeren?

  • Ja, je werkgever mag je verbieden om te werken vanuit huis, maar alleen als daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld als je met vertrouwelijke informatie werkt of als je voor je werk fysiek aanwezig moet zijn.

  • Wat zijn de verplichtingen van mijn werkgever als ik ga werken vanuit huis?

  • Bij thuiswerken is het de verantwoordelijkheid van je werkgever om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor jou. Dit kan onder meer inhouden dat je een vergoeding krijgt voor thuiswerken en/of een vergoeding voor een thuiswerkplek.