Meegaand

Als je altijd maar met alle winden meewaait en niet bang bent om compromissen te sluiten, ben je een meegaand persoon. Nu klinkt dat misschien negatief, maar het is toch echt een fijne competentie om op je cv te hebben staan. Why you ask? Dat leggen we in dit artikel uit. Maar dat niet alleen, ook vind je hier een checklist waarmee jij ontdekt of je een meegaand type bent. Ben je dit niet? Dan staan er gelukkig nog allerlei tips voor je klaar om aan jouw meegaandheid te werken. Check it out.

Meegaand zijn betekenis

First things first: wat betekent meegaand zijn eigenlijk? Meegaandheid wordt ook wel volgzaamheid genoemd. Als je meegaand bent, kun je goed omgaan met verschillende meningen en situaties. Stel je voor: je zit in een projectgroep waarin iedereen een andere mening heeft?. Jij bent dan degene die rustig blijft, luistert naar iedereen en helpt om een middenweg te vinden waar iedereen happy mee is. Nee, dit betekent niet dat je altijd maar ja en amen zegt, maar dat je flexibel genoeg bent om je te vinden in meerdere situaties.

Het tegenovergestelde van meegaand zijn is koppig of eigenwijs zijn. Als je koppig bent, blijf je stevig bij je standpunt en laat je je niet zomaar beïnvloeden door anderen. Je gaat voor wat jij belangrijk vindt, ook als dat betekent dat je soms tegen de stroom in moet zwemmen. Soms kan dat een slimme zet zijn, maar het is wel belangrijk om de juiste balans te vinden. Zo blijf je namelijk openstaan voor andere ideeën.

Vergelijkbare competenties

Meegaandheid sluit goed aan bij competenties als inlevingsvermogen, flexibiliteit en samenwerken. Net als meegaandheid draait inlevingsvermogen om het begrijpen en respecteren van anderen, waardoor je goed kunt samenwerken. Het verschil? Met inlevingsvermogen ben je goed in het emotioneel aanvoelen van anderen, terwijl je je als meegaand persoon juist bezighoudt met het aanpassen op anderen.

Ook flexibiliteit en samenwerken hebben raakvlakken met meegaandheid. Flexibiliteit betekent dat je makkelijk schakelt in veranderende situaties, iets wat je ook ziet bij meegaandheid. Samenwerken gaat juist om het bijdragen aan teamdoelen, iets wat voor een meegaand persoon ook belangrijk is. Toch is samenwerken een stuk breder dan meegaandheid. Deze competentie gaat namelijk ook om het delen van verantwoordelijkheden en een goede communicatie. En als je meegaand bent, wil je eigenlijk alleen dat iedereen happy is, ongeacht of je daarvoor moet aanpassen aan anderen.

Voorbeelden van meegaandheid

Meegaandheid is een mooie competentie voor op je cv, zeker als je solliciteert voor een baan als klantenservice medewerker, leerkracht of zorg medewerker. Hiermee laat je niet alleen zien dat je flexibel bent, maar ook dat jij je hand niet omdraait voor een samenwerking met collega’s. Nu rest alleen nog de vraag: hoe weet je nou zeker dat jij echt een meegaand persoon bent? Daar is de onderstaand checklist voor. Hoe meer punten je afvinkt, hoe meegaander je bent.

  • Makkelijk switchen tussen verschillende ideeën en meningen.
  • Goed in het sluiten van compromissen.
  • Zonder drama omgaan met last-minute veranderingen.
  • Positief blijven, zelfs als anderen dat niet zijn.
  • Altijd zoeken naar een win-win situatie.

Zit het wel goed met jouw meegaandheid? Vergeet deze competentie dan niet op je cv of in je motivatiebrief te zetten. Of nog beter: leg tijdens je sollicitatiegesprek uit waarom jij volgzaam bent en waaruit dit blijkt. Hoe je dit precies aanpakt, lees je verderop.

Meegaand zijn valkuilen

Meegaandheid is top, maar pas op dat je niet doorschiet. Ben je te meegaand, dan kan het zomaar gebeuren dat je jezelf te veel aanpast en je eigen mening verliest. Zorg er dus voor dat je niet alleen meegaand bent, maar ook weet wanneer je voet bij stuk moet houden. Voor veel meegaande personen is dit een ontwikkelpunt. Hoe je ervoor zorgt dat je niet met alle winden meewaait, lees je in ons artikel over zelfvertrouwen.

Meegaandheid ontwikkelen

Ben je vaak te koppig en kun je wel een extra vleugje meegaandheid gebruiken? Zo wijs je jouw koppigheid de deur:

  • Luister naar anderen. Als je niet naar anderen luistert, is je meegaandheid nog ver te zoeken. Wil je dus meegaander worden? Dan moet je toch echt je mond sluiten en je oren openen.
  • Stel vragen. Oké, rits je mond maar weer open. Want om de mening van anderen echt goed te begrijpen, moet je vragen stellen. Wie weet zijn jullie het stiekem wel voor een groot deel met elkaar eens.
  • Vraag om feedback. Door feedback te vragen aan anderen, kom je erachter hoe jij op anderen overkomt in een gesprek.
  • Wees bereid om toe te geven. Begrijp dat je niet altijd gelijk hoeft te hebben. Soms is het belangrijker om een compromis te sluiten dan om je eigen mening door te drukken.

Meegaandheid aantonen

Als je het meegaand zijn helemaal onder de knie hebt, is het handig dat je deze competentie verder kunt toelichten tijdens een sollicitatiegesprek. Je legt dan uit waarom jij meegaand bent en waaruit dit blijkt. Hoe je dit uitlegt, ligt dus een beetje aan je eigen situatie. Maar om een beeld te schetsen, hebben we twee voorbeelden voor je in de aanbieding. Kijk maar mee:

Meegaandheid aantonen: voorbeeld 1

Bij mijn bijbaan in het magazijn moest ik met collega's samenwerken om bestellingen efficiënt te verwerken. Wanneer er verschillende ideeën waren over de aanpak, zorgde ik ervoor dat iedereen zijn inbreng kon geven en vonden we samen de beste werkwijze om de klus snel te klaren.’

Meegaandheid aantonen: voorbeeld 2

‘Bij mijn stage werkte ik samen met andere stagiaires aan een gezamenlijke opdracht. Iedereen had verschillende ideeën over hoe we de taak moesten aanpakken, wat soms best een uitdaging was. Ik zorgde ervoor dat ieders mening gehoord werd en zocht naar een middenweg die voor iedereen werkte. Door deze aanpak hebben we het project succesvol afgerond. Dit leerde me hoe belangrijk het is om meegaand te zijn en samen naar oplossingen te zoeken.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: meegaand zijn betekent dat je je makkelijk aanpast aan anderen en openstaat voor andere meningen.
  • Voorbeeld: als je meegaand bent, kun je makkelijk switchen tussen verschillende ideeën en meningen en ben je goed in compromissen sluiten.
  • Valkuil: als je te meegaand bent ga je makkelijk over je eigen grenzen heen.
  • Belang: meegaand zijn zorgt ervoor dat je soepel kunt samenwerken met verschillende mensen en dat er minder frictie is in het team.
  • Ontwikkelen: je kunt meegaandheid ontwikkelen door te leren luisteren naar anderen. Stel ook vragen, ontvang feedback en wees bereid toe te geven.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat betekent meegaand zijn?

  • Als je meegaand bent, kun je je makkelijk aanpassen aan anderen en sta je altijd open om compromissen te sluiten. Je bent dus flexibel en hebt geen moeite met snel schakelen.

  • Wat is een synoniem van meegaand zijn?

  • Een synoniem van meegaand zijn is volgzaam zijn.

  • Wat is een valkuil van meegaand zijn?

  • Als je meegaand bent, is de kans groot dat anderen snel over je heenlopen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je durft op te komen voor je eigen mening.