Grote kans dat je (wakker) meer tijd doorbrengt met je collega’s dan met je beste vrienden, lover of gezin. Werkrelaties spelen dan ook een belangrijke rol in je dagelijks leven. Het is daarom wel zo fijn als je een beetje met je co-workers door een deur kunt. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom delen we een paar handige tips voor wie een goede werkrelatie wil opbouwen met anderen. Ook vertellen we wat een werkrelatie nou precies is, waarom een goede werkrelatie belangrijk is en wat je moet doen als het juist niet zo lekker loopt tussen jou en je collega. Doe er je voordeel mee.
Werkrelatie betekenis
Wat een werkrelatie precies is? Easy: de relatie die je hebt met de mensen op je werk. Denk aan je collega’s, je manager en eventueel de medewerkers aan wie je zelf leidinggeeft, maar ook aan klanten en leveranciers. Een werkrelatie is anders dan de vriendschappen die je hebt in je privéleven. Jullie hoeven niet met elkaar over de grond te rollen van het lachen of je diepste persoonlijke gevoelens te delen, het gaat om een professionele band. Hoe ga je met elkaar om, hoe communiceer je en hoe werk je samen om doelen te bereiken?
Waarom is een goede werkrelatie belangrijk?
Goede werkrelaties zijn belangrijk, dat kun je vast zelf ook wel bedenken. Maar er kleven meer voordelen aan dan je misschien denkt. Moet je horen:
- Een betere en positievere werksfeer. Hoe beter jij en je collega’s met elkaar omgaan, hoe positiever de sfeer op de werkvloer. Dat zorgt niet alleen voor meer werkplezier, maar ook voor minder stress.
- Hogere productiviteit. Als je je happy voelt op je werk doe je sneller dat stapje extra dan wanneer het allemaal niet zo lekker loopt. Je wordt dus productiever. En een goede band met je collega’s zorgt ook voor een efficiëntere samenwerking. Lekker voor de workflow.
- Er ontstaat een wij-gevoel. Een goede werkrelatie met je collega’s zorgt ervoor dat je je veilig en vertrouwd voelt op je werk. En dat maakt het dan weer makkelijker om je ideeën te doelen en out of the box te denken. Met als resultaat meer creativiteit en innovatie.
- Meer carrièremogelijkheden. Soms leiden goede werkrelaties tot nieuwe kansen, zoals een promotie of een tof project. Mensen bevelen je nou eenmaal eerder aan wanneer je een goede band met ze hebt. Het laat ook zien dat je sociale vaardigheden on point zijn.
- Persoonlijke groei. Als je goed kunt opschieten met collega’s, werk je vaak nauwer met ze samen. Grote kans dat je van ze leert en feedback krijgt. Zo ontwikkel je jezelf.
Een goede werkrelatie opbouwen: 5 tips
Het is wel duidelijk dat goede werkrelaties je veel opleveren. Het is dus best de moeite waard om daarin te investeren. Maar hoe doe je dat precies, een goede werkrelatie opbouwen? We delen 5 tips met je.
1. Toon interesse
Daar begint het allemaal mee: leer de ander kennen. Vraag bijvoorbeeld eens naar iemands interesses, familie, weekendplannen of hoe het gaat met dat lastige project. Luister goed naar wat de ander zegt en laat je ondertussen niet afleiden door je telefoon of die binnenkomende e-mail. En weet: het opbouwen van een relatie met iemand kost tijd, dat geldt net zo goed voor een werkrelatie. Investeer in jullie band door de volgende keer terug te komen op wat de ander heeft verteld, zo toon je écht interesse. Misschien nu niet vanachter je bureau, maar tijdens een lunch, wandeling of ingepland koffiemomentje.
2. Bouw aan vertrouwen
Logisch: mensen bouwen graag een relatie op met iemand op wie ze kunnen bouwen. Zorg er dus voor dat jij die betrouwbare collega bent. Oftewel: onthoud afspraken, doe wat je hebt beloofd, wees integer en discreet en houd je aan deadlines. Lukt dat een keertje niet? Wees daar dan eerlijk over, daarmee laat je ook zien dat je betrouwbaar bent.
3. Help de ander
Merk je dat je collega struggelt op werk? Bied dan proactief hulp aan. Vraag bijvoorbeeld hoe je de ander kunt helpen of bied aan om een bepaalde taak over te nemen. Wel zo collegiaal. Met een beetje mazzel krijg je de volgende keer zelf hulp aangeboden als je even in de knel zit.
4. Geef complimenten en vier successen
Iedereen vindt het leuk om gezien te worden. Niet gek dat waardering bijdraagt aan een goede werkrelatie. Geef daarom eens een (oprecht!) compliment aan een van je co-workers. Zeg bijvoorbeeld dat je graag met diegene samenwerkt of dat je enthousiast bent over het originele idee van je collega. Ook belangrijk: aandacht besteden aan belangrijke momenten. Wens je collega succes met een belangrijke presentatie of feliciteer ’m met z’n werkjubileum. Jullie kunnen natuurlijk ook als team successen vieren.
5. Maak samen lol
Samen lachen met collega’s helpt om een relatie op te bouwen en te onderhouden. Het versterkt jullie band en zorgt voor ontspanning en een positief gevoel. Teamuitjes zijn het perfecte moment om je collega’s op een andere manier te leren kennen.
Maar eh, pas je wel op dat jullie niet té close worden? Het is en blijft een professionele relatie. Hoe persoonlijk je het kunt maken, hangt af van jullie onderlinge verhouding en de bedrijfscultuur. Zo bespreek je waarschijnlijk meer persoonlijke topics met je directe collega dan met je manager. En op informele werkplekken is het normaler om een informele werkrelatie met anderen te hebben dan op een stijf kantoor waar je elkaar buiten de meetings om amper spreekt.
Slechte werkrelatie? Dit moet je doen
Van gebrek aan respect, roddelen en slechte communicatie tot wantrouwen, conflicten op de werkvloer en zelfs pesten en intimidatie: niet elke werkrelatie is om over naar huis te schrijven. Da’s natuurlijk niet best voor je werkplezier, productiviteit en hoe je in je vel zit. Het is dan ook belangrijk dat je iets doet om de situatie te verbeteren. Maar wat?
- Communicatie. Probeer open en eerlijk te communiceren met de betrokken persoon. Vertel dat je niet blij bent met de situatie en probeer samen tot een oplossing te komen. Dat lukt vaak alleen als de ander je niet bewust dwarszit, maar het gewoon wat stroefjes loopt tussen jullie.
- Grenzen stellen. Vertoont de ander gedrag dat niet door de beugel kan? Geef aan dat je dat niet accepteert en welke stappen je zet als het gedrag terugkeert.
- Bemiddeling. Komen jullie er samen niet uit? Vraag dan een derde, neutrale partij om te bemiddelen. Bijvoorbeeld je leidinggevende of een HR-medewerker.
- Professionele hulp. Soms is het nodig om professionele hulp, zoals een coach of therapeut, in te schakelen die je leert omgaan met de situatie.
- Verandering van baan. Is de situatie onhoudbaar en heb je alles geprobeerd om de relatie te verbeteren, maar lukt dat niet? Dan is misschien tijd om te overwegen om van baan te veranderen. Rigoureus, maar soms precies wat je nodig hebt.
- Een werkrelatie is de professionele relatie die je hebt met mensen op je werk.
- Een goede werkrelatie zorgt voor een goede en positieve werksfeer, een hogere productiviteit, een wij-gevoel, meer carrièrekansen en persoonlijke groei.
- Je kunt een goede werkrelatie opbouwen door interesse te tonen, betrouwbaar te zijn, de ander te helpen, complimenten te geven en samen lol te maken.
- Een slechte werkrelatie is schadelijk, dus probeer de situatie op te lossen door het er met de ander over te hebben. Schakel hulp in als jullie er samen niet uitkomen.
Onthoud: je bent niet altijd zelf verantwoordelijk voor een slechte werkrelatie. Soms is het gewoon een kwestie van persoonlijkheden die niet goed met elkaar overweg kunnen. Analyseer de situatie, erken je eigen rol en doe wat je kunt om de relatie te verbeteren. Meer kun je niet doen.
Key takeaways
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is een werkrelatie?
-
Wat is een goede werkrelatie?
-
Hoe kun je een werkrelatie opbouwen?
-
Is een relatie op de werkvloer toegestaan?
Een werkrelatie is de professionele band die je hebt met de mensen met wie je werkt, zoals je collega’s, leidinggevende, klanten en leveranciers. Het gaat om hoe jullie met elkaar omgaan, communiceren en samenwerken.
Een goede werkrelatie herken je aan respect, vertrouwen, goede communicatie, samenwerking en een positieve sfeer.
Je moet tijd en energie investeren als je een goede werkrelatie wilt opbouwen. Toon interesse in de ander, communiceer open en eerlijk, wees betrouwbaar en respectvol, help de ander waar nodig en vier samen successen.
Je mag een relatie met een collega hebben. Maar dat is niet het type relatie waar we het in dit artikel over hebben. Misschien vind je ons artikel over verliefd zijn op een collega interessanter.