Roddelen op het werk

Gesmoezel over promoties en gelach achter je rug om: roddelen op het werk komt vaker voor dan je denkt. Ho stop, dit is geen aanmoediging om het nieuwe kapsel van Linda met de grond gelijk te maken. Roddelen op de werkvloer heeft namelijk ook meer dan genoeg nadelen. In dit artikel rodde-, uhm, ratelen we daarom over van alles: van de oorzaken van roddelen tot wat je moet doen als roddelen op het werk overgaat in pestgedrag. Lees je mee?

Wat is een roddelcultuur op het werk?

Roddelen op het werk betekent dat je met een collega praat over iemand die er op dat moment niet bij is. Als roddelaar zoek je ook niet naar de oplossing voor je probleem, maar je wilt gewoon je ei kwijt. En stiekem hoop je ook dat je collega er hetzelfde over denkt. Samen creëer je dan een beeld van de collega waarover je kletst, en dat kan behoorlijk uit de hand lopen. Als meerdere teamleden problemen namelijk niet uitspreken naar elkaar, maar wel bespreken met anderen, ontstaat er een roddelcultuur.

7 oorzaken van roddelen op het werk

Een roddelcultuur op het werk ontstaat dus als er veel gedoe is onder collega’s, bijvoorbeeld door meningsverschillen. Maar er zijn nog veel meer oorzaken van roddelen op het werk. Welke dat zijn, lees je hieronder.

  1. Gebrek aan open communicatie. Als je het idee hebt dat je niet alles kwijt kunt bij je werkgever, leidinggevende of teamleden, ben je al snel geneigd om achter elkaars rug om te kletsen.
  2. Band opbouwen. Roddelen op het werk kan ervoor zorgen dat je een betere band creëert met de collega waarmee je roddelt. Je laat elkaar namelijk zien dat je elkaar vertrouwt.
  3. Smalltalk. Er wordt ook vaak geroddeld om stiltes op te vullen. Bijvoorbeeld in de pauzes of wanneer je samen met je collega wacht op de lift.
  4. Competitieve werkomgeving. In een werkomgeving waar iedereen vecht om de beste te zijn, is roddelen vaak een manier om anderen naar beneden te halen.
  5. Uitlaatklep. Wanneer er spanningen zijn tussen collega's of problemen op het werk, wordt roddelen een uitlaatklep voor die negatieve energie.
  6. ‘Het is hier normaal’. In sommige teams wordt roddelen gezien als iets wat er nu eenmaal bij hoort.
  7. Gebrek aan leiderschap. Als je leidinggevende niet laat zien dat roddelen op het werk not done is, is de kans groot dat er onderling toch wordt geroddeld.

Gevolgen van roddelen op het werk

Roddelen op het werk voelt misschien als een opluchting, bijvoorbeeld omdat je ontdekt dat je collega hetzelfde denkt over een bepaalde situatie. Toch zijn er ook veel negatieve gevolgen van al dat geroddel op de werkvloer. Roddelen op het werk zorgt namelijk voor:

Roddelen op het werk aanpakken: 6 tips

Ben je het geroddel op de werkvloer meer dan zat? Gebruik dan de volgende tips om de roddelcultuur binnen jouw team de deur te wijzen:

Tip 1. Wees een rolmodel

Het begint natuurlijk allemaal bij jezelf. Laat daarom zien dat je op een respectvolle en professionele manier kunt communiceren. Heb je feedback voor je collega’s? Nodig hen dan uit voor een feedbackgesprek. Tijdens het gesprek helpen jullie samen onenigheden uit de lucht.

Tip 2. Focus op positiviteit

Roddelen op het werk is negatief en daarom is het juist belangrijk om je te richten op positiviteit. Deel bijvoorbeeld zo nu en dan een leuk compliment uit aan je collega. Belangrijk is wel dat je het compliment ook echt meent.

Tip 3. Spreek collega’s aan

Hoor je dat je collega’s roddelen op het werk? Aarzel dan niet en spreek ze aan of stap naar je leidinggevende. Hiermee voorkom je dat de roddels verspreiden op de werkvloer. Als je merkt dat het geroddel langere tijd aanhoudt, kun je de hulp van HR inschakelen.

Tip 4. Focus op je werk

Richt je aandacht op je taken en doelen. Door gefocust te blijven, verminder je de kans dat je betrokken raakt bij geroddel.

Tip 5. Vermijd aannames

Heel belangrijk: vermijd aannames. Aannames zorgen er vaak voor dat er misverstanden ontstaan. Ben je bijvoorbeeld benieuwd waarom je collega altijd zo onvriendelijk naar je kijkt? Vraag het dan gewoon. Het kan namelijk zomaar zijn dat je collega een ‘resting bitch face’ heeft.

Tip 6. Zoek steun

Praat met een vertrouwde collega of je leidinggevende als je je ongemakkelijk voelt door geroddel op de werkvloer. Samen kun je manieren vinden om ermee om te gaan. Let wel op dat je zelf niet roddelt over de situatie.

Key takeaways

  • Als je roddelt op het werk praat je met je collega over iemand die er op dat moment niet bij is.
  • Er ontstaat een roddelcultuur op het werk als meerdere teamleden problemen niet uitspreken naar elkaar, maar juist naar anderen.
  • Zo’n roddelcultuur ontstaat vaak door een gebrek aan leiderschap of open communicatie binnen het team, of omdat collega’s awkward stiltes opvullen met geroddel.
  • Roddelen op het werk zorgt onder andere voor een vermindering van zelfvertrouwen en veiligheid. Ook hebben roddels op de werkvloer een negatief effect op de werksfeer.
  • Je kunt roddelen op het werk tegengaan door zelf het goede voorbeeld te geven, je collega’s aan te spreken en aannames te vermijden.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een roddelcultuur op het werk?

  • Er ontstaat een roddelcultuur op het werk als collega’s zich negatief uitlaten over een andere collega die op dat moment niet aanwezig is bij het gesprek.

  • Wat is de oorzaak van geroddel op de werkvloer?

  • Mensen roddelen op het werk om hun eigen positie te versterken, maar er zijn nog meer oorzaken van geroddel op de werkvloer. Bijvoorbeeld omdat ze een betere band willen opbouwen met de collega waarmee ze roddelen.

  • Wat zijn de gevolgen van roddelen op het werk?

  • Roddelen op het werk heeft vaak negatieve gevolgen. Denk aan collega’s die vertrekken door pestgedrag, een vermindering van zelfvertrouwen en veiligheid, en een verpeste werksfeer.

  • Wat te doen tegen geroddel op het werk?

  • Je kunt geroddel op het werk zoveel mogelijk voorkomen door je te focussen op je eigen werk. Ook is het belangrijk dat je zelf niet deelneemt aan het roddelen. Als je merkt dat het geroddel aanhoudt, stap dan naar je leidinggevende of (in ernstige gevallen) HR.