Iedereen heeft er weleens last van: met tegenzin naar je werk gaan. Maar ongelukkig op het werk zijn? Dat is toch echt wat anders. Je hebt de grootste moeite om jezelf ’s ochtends naar werk te slepen. Of je herkent andere signalen. Grote kans dat jij een collega hebt rondlopen die met lood in zijn schoenen op de werkvloer rondbanjert. Of dat je het zelf bent. Tijd om hier eens dieper op in te gaan. Lees hier hoe je weet of je ongelukkig bent op werk en wat je eraan kunt doen.
Ben jij ongelukkig op werk?
Hoe weet je of je ongelukkig op werk bent? Volgens het CBS is 2,5 procent van de mensen ontevreden over z’n werk. Da’s best een hoop. Maar het is best lastig om je privésituatie van het werk te onderscheiden, dus je kunt het beste naar de signalen van je ongelukkig voelen op werk kijken. Wij zetten ze voor je op een rij.
9 signalen dat je niet gelukkig bent op werk
- Lack of motivatie. Je bent niet van je telefoon weg te slaan en vindt het moeilijk om jezelf te motiveren om aan de slag te gaan. Vraagt je collega om dat ene taakje op te pakken, dan moet je moeite doen om een zucht in te houden. Pff.
- Constante vermoeidheid. Voel je je voortdurend uitgeput, niet alleen fysiek maar ook mentaal, zelfs zonder een duidelijke reden? Pas dan op. Voor je het weet ben je overspannen of kom je terecht in een burn-out.
- Anxiety. Loop je op je werk op je tenen omdat je angst hebt voor deadlines? En krijg je last van hartkloppingen en trillen, zelfs als je alleen maar aan je werk denkt? Dat klinkt niet alleen alsof je doodongelukkig op werk bent, waarschijnlijk ben je het ook.
- Irritatie en frustratie. Kleine dingen irriteren je meer dan normaal. Die ene vervelende collega die luid smakkend een broodje eet of meeting ruimtes die constant bezet zijn. Je hebt een kort lontje en dat laat je ook merken.
- Conflicten. Of je het nou niet eens bent met collega’s of je leidinggevende, je lost vervelende situaties niet op, maar laat ze juist escaleren.
- Geen betrokkenheid. Heb je het idee dat je werk er niet echt toe doet? Dat kan er ook voor zorgen dat je niet gelukkig bent op werk.
- Je werk-privé balans is zoek. Als je werk je privéleven overneemt en je geen tijd meer hebt voor jezelf, voor je hobby’s of voor ontspanning, is ongelukkig op werk zijn nabij.
- Je presteert niet meer. Natuurlijk kunnen er andere dingen aan de hand zijn. Maar als je geen uitdaging meer aangaat in je baan, dan is dit een red flag.
- Ongelukkige gedachten. Deze is best obvious. Denk je meer dan eens per dag: ‘Ik ben ongelukkig op mijn werk’, ‘Ik voel me niet thuis op mijn werk’ of ‘Ik hou mijn werk niet meer vol.’? Dat zegt genoeg. Je bent niet gelukkig op werk.
Waarom ben je ongelukkig op werk?
Achterhaal waarom je ongelukkig bent op werk. Op die manier kun je daadwerkelijk iets veranderen aan de situatie. We verzamelden een aantal veelvoorkomende problemen:
- je bent ongelukkig op werk door een collega;
- je vindt je salaris te laag;
- je krijgt geen erkenning voor je werk;
- je hebt niet voldoende uitdaging;
- er zijn geen doorgroeimogelijkheden;
- er is geen leiderschap.
Zijn dit de redenen waarom je ongelukkig in je werk bent? Dan denk je al snel aan ontslag nemen. Wie weet ga je wel via YoungCapital op zoek naar een nieuwe baan. Maar het gras is (helaas) niet altijd groener bij de buren. Vaak is het beter om gelukkiger te worden in je huidige werk. Hoe je dat doet? Check onze tips hieronder.
6 tips om gelukkiger te worden op je werk
Liever in je huidige baan je werkgeluk verhogen? Snappen we. Dan hoef je het hele sollicitatiecircus niet in. Goed nieuws: in de meeste gevallen zijn kleine aanpassingen voldoende om je al niet meer ongelukkig op werk te voelen.
Tip 1. Bespreek je struggles
Niets lucht meer op dan uitspreken dat je je doodongelukkig voelt op werk. Je leidinggevende is er om je te helpen, dus ga het gesprek aan. Hoe eng dat ook is. Samen is zoeken naar een oplossing veel makkelijker dan alleen.
Tip 2. Stel haalbare doelen
Zit je met een mega project? Hak het in kleine stukjes. Moet je bijvoorbeeld een dik rapport inleveren? Neem je voor om elke dag één hoofdstuk af te ronden. Zo wacht er niet meer een enorme berg aan werk op je, maar blijft het te overzien.
Tip 3. Neem pauzes
Ploeter niet de hele dag door zonder (adem)pauze. Gun jezelf twee keer per dag tien minuten de tijd om even helemaal niets te doen met werk. Maak een ommetje of pak een koffie buiten de deur.
Tip 4. Ontwikkel je vaardigheden
Zoek een nieuwe uitdaging en krijg meer motivatie. Dan voel je je in rap tempo niet meer ongelukkig op werk. Gebruik je opleidingsbudget en schrijf je daarmee in voor een cursus die jouw werkskills aanscherpt. Werk je in de marketing? Een cursus over de nieuwste trends in social media kan dan bijvoorbeeld geen kwaad.
Tip 5. Verbeter je werkplek
Maak je bureau gezellig. Een paar plantjes, leuke foto's of een comfortabele stoel doen wonderen. En: leer je collega’s beter kennen. Werk is namelijk veel leuker als je goed overweg kunt met je werk-besties. Start met virtuele koffiepauzes of organiseer een klein uitje met het team.
Tip 6. Vind balans tussen werk en privé
Nog zo een die wonderen doet als je je ongelukkig voelt op werk. Trek duidelijke grenzen. Werk na 18:00 uur niet meer en gebruik je avond voor leuke dingen. Ga sporten, kook iets lekkers of chill met je vrienden.
Key takeaways
- 2,5 procent van de mensen is ontevreden met z’n werk.
- Je herkent ongelukkig zijn op werk aan signalen zoals geen motivatie, vermoeidheid of anxiety. Hierboven zetten we alle signalen voor je op een rij.
- Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet gelukkig bent op werk. Bijvoorbeeld, je krijgt geen erkenning of er zijn geen doorgroeimogelijkheden.
- Ontslag nemen als je je ongelukkig voelt in je werk? Kan, maar soms zijn er betere oplossingen.
- Tips om je gelukkiger te voelen op werk zijn bijvoorbeeld: je struggles bespreken, haalbare doelen stellen en pauzes nemen.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Hoeveel mensen zijn ongelukkig op het werk?
-
Wat te doen als je niet gelukkig bent op je werk?
-
Wat moet je doen als je je baan haat?
Het CBS doet elk jaar een onderzoek over welzijn. Hierbij vragen ze ook of mensen tevreden zijn met hun werk. In 2023 was 2,5 procent ontevreden met hun werk, 10,7 procent was niet tevreden maar ook niet ontevreden. Er is ook nog goed nieuws: 86,8 procent is wél tevreden.
Probeer eens onze tips. Bespreek bijvoorbeeld je struggles met een leidinggevende en bedenk samen oplossingen. Wedden dat je je al snel minder ongelukkig voelt op werk?
Als je je baan echt haat en alles al hebt geprobeerd, is een nieuwe baan zoeken geen slecht idee. YoungCapital helpt je daarbij. Check hier welke baan bij je past en solliciteer op een van onze vacatures.