Gesprek met je leidinggevende

Als werknemer zorg je er samen met je leidinggevende voor dat alles op rolletjes loopt. Het is dus helemaal niet gek dat je af en toe een gesprek aanknoopt met je leidinggevende, of andersom. Bijvoorbeeld als je vaak afgeleid bent of als het niet lekker loopt tussen jou en een collega. Wat de reden voor het gesprek ook is, YoungCapital zorgt ervoor dat je altijd goed voorbereid bent. Dus, sit back, relax en ontdek wat jij moet weten voor het volgende gesprek met je leidinggevende.

Soorten gesprekken met je leidinggevende

De reden voor een gesprek met je leidinggevende kan van alles zijn. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

  1. Beoordelingsgesprek. Dit is het moment om te horen hoe je het afgelopen jaar hebt gepresteerd. Je krijgt feedback en bespreekt hoe je nog beter kunt worden in je werk.
  2. Functioneringsgesprek. In dit gesprek met je leidinggevende praat je over de toekomst. Hierbij bespreek je ook hoe je werk gaat, wat goed gaat en wat beter kan. Dit gesprek moet ervoor zorgen dat jij nog beter wordt in je werk.
  3. Feedbackgesprek. Dit kan zowel positieve als constructieve feedback zijn. Je hoort wat je goed doet en waar je nog aan kunt werken.
  4. Loopbaanontwikkeling. Bespreek tijdens een 1 op 1 gesprek met je manager je carrièredoelen en ontdek welke stappen je kunt nemen om ze te bereiken. Of vraag tijdens dit gesprek bijvoorbeeld trainingen en/of cursussen aan.
  5. Werkdruk en stress. Merk je dat je werkdruk te hoog is of heb je last van werkstress? Bespreek dit met je manager en zoek samen naar oplossingen.
  6. Projectbespreking. Soms moet je even overleggen over specifieke projecten of taken. Dit helpt om duidelijkheid te krijgen over jouw verwachtingen, deadlines en verantwoordelijkheden.
  7. Veranderingen in het team of de organisatie. Staat er een reorganisatie op de planning of verandert je team? Een gesprek met je manager geeft meer duidelijkheid. Ook kan het zijn dat jouw nieuwe leidinggevende een kennismakingsgesprek met je inplant.
  8. Verlofaanvragen of werktijden. Wil je vakantie aanvragen, ouderschapsverlof regelen of je werktijden aanpassen? Dit bespreek je met je manager.
  9. Conflicten of problemen. Heb je een conflict met een collega of zit je ergens mee op je werk? Je leidinggevende kan helpen om dit op te lossen.
  10. Persoonlijke omstandigheden. Plan een gesprek in met je leidinggevende als er persoonlijke situaties zijn die invloed hebben op je werk.
  11. Terugkeergesprek. Dit gesprek plant je werkgever in als je lange tijd uit de running bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte.

Een gesprek aangaan met je leidinggevende: 4 tips

Reden genoeg om een gesprek aan te knopen met je leidinggevende, dus. Daarbij wil je natuurlijk dat het gesprek zo soepel mogelijk verloopt. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je na het gesprek met vragen blijft zitten. Dus hoe doe je dat, een gesprek aangaan met je leidinggevende? Dat leggen we je uit:

Tip 1. Bereid je voor

Een goede voorbereiding op het gesprek met je leidinggevende is het halve werk. Daarom is het o zo belangrijk om te weten wat je uit het gesprek wilt halen. Schrijf ter voorbereiding verschillende vragen op en noteer wat het uiteindelijke doel is van het gesprek. Hiermee voorkom je dat je onderonsje met je manager een andere weg in slaat.

Tip 2. Benader je manager

Dat jij bent voorbereid op het gesprek met je leidinggevende betekent niet dat je leidinggevende dat ook is. Stuur daarom een chatje of stap op je manager af en geef aan dat je graag een gesprek wilt inplannen.

Vind je het eng om in gesprek te gaan met je leidinggevende, bijvoorbeeld door een onderling conflict? Weet dan dat je tijdens het gesprek met je leidinggevende ook HR of personeelszaken mag betrekken. Zij kunnen het gesprek begeleiden.

Tip 3. Wees concreet

Een moeilijk gesprek voeren met je werkgever is niet prettig, en jouw ongemak kan ervoor zorgen dat je om belangrijke zaken heen draait. Wees daarom concreet en geef op een professionele manier aan wat het probleem is. Heb je hierbij feedback voor je werkgever, bijvoorbeeld dat de werkdruk te hoog is? Spreek dan vooral vanuit jezelf. Een voorbeeld: ‘Ik vind het lastig om mijn target te behalen, omdat ik veel werkdruk ervaar’.

Tip 4. Maak afspraken

Maak tijdens het gesprek afspraken en schrijf deze op. Bijvoorbeeld hoe je je target sneller kunt behalen en daardoor minder werkdruk ervaart. Bespreek ook of jullie een vervolg meeting inplannen.

Key takeaways

  • Je kunt om verschillende redenen een gesprek aangaan met je leidinggevende, bijvoorbeeld omdat je feedback wilt ontvangen of omdat de werkdruk te hoog is.
  • Als je een gesprek aangaat met je leidinggevende is het belangrijk dat je je goed voorbereid, concreet blijft en afspraken noteert.
  • Als je het eng vindt om in gesprek te gaan met je leidinggevende, bijvoorbeeld door een conflict, mag je HR of personeelszaken betrekken bij het gesprek.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat bespreek je met je leidinggevende?

  • Er zijn genoeg redenen om een gesprek aan te knopen met je manager. Bijvoorbeeld omdat je tijdens het gesprek met je leidinggevende wilt praten over de toekomst, of omdat je een conflict hebt met een collega.

  • Hoe kan ik een gesprek beginnen met mijn baas?

  • Bereid je goed voor op het gesprek dat je met je leidinggevende wilt voeren en licht hen in voor je het gesprek inplant. Meer tips over het voeren van een gesprek met je leidinggevende, vind je in dit artikel.