Ben je net lekker bezig met je job, word je uitgenodigd voor een beoordelingsgesprek. Maar geen zorgen, hier hoef je niet tegenop te kijken. Van dit gesprek kun je namelijk veel leren. Maar welke onderwerpen bespreek je tijdens een beoordelingsgesprek en hoe kun je je voorbereiden? YoungCapital zocht het voor je uit.
Wat is een beoordelingsgesprek?
Tijdens een beoordelingsgesprek, ook wel een performance review, bespreek je jouw prestaties. Denk aan je sterke punten, maar ook je ontwikkelpunten en (leer)doelen. Dit gesprek vindt gemiddeld zo’n twee keer per jaar plaats. Je werkgever geeft dan feedback op basis van jouw resultaten. Ben je lekker bezig? Dan komt er mogelijk zelfs een salarisverhoging of promotie aan bod. En eh, heb je nou niet goed gepresteerd? Dan moeten jij en je werkgever stappen nemen om je performance back on track te krijgen. Mocht dat tegenzitten, dan mag je werkgever je in sommige gevallen ontslaan.
Beoordelingsgesprek vs. functioneringsgesprek
Het zal je misschien verbazen, maar een beoordelingsgesprek is niet hetzelfde als een functioneringsgesprek. Weten wat het verschil is? In de onderstaande video leggen we het uit.
Beoordelingsgesprek voorbereiden: 5 tips
Eng, die afspraak voor je beoordelingsgesprek in je agenda. Wat als je daar straks met een mond vol tanden voor je baas staat? Precies daarom moet je je goed voorbereiden op je beoordelingsgesprek, zodat je jezelf kunt onderbouwen. Bijvoorbeeld wanneer je werkgever vraagt waarom je prestaties minder goed zijn als je thuiswerkt. Hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op je beoordelingsgesprek, lees je hieronder.
Tip 1. Verzamel relevante informatie
Verzamel voor het beoordelingsgesprek informatie die voor jou belangrijk is. Denk aan projecten waar je aan hebt gewerkt, je resultaten, feedback van co-workers en trainingen die je hebt gevolgd voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan de hand van deze informatie schrijf je op wat je prestaties en successen waren uit de beoordelingsperiode. Schrijf hierbij ook op waar je jezelf nog in kunt ontwikkelen.
Tip 2. Stel doelen op voor de toekomst
Bedenk waar je in de komende periode naartoe wilt werken, zoals een betere functie of het afronden van een project. Schrijf ook duidelijk op voor jezelf hoe je deze doelen wilt behalen.
Tip 3. Verzamel vragen en feedback
Maak een lijst met vragen die je tijdens het beoordelingsgesprek wilt stellen aan je leidinggevende en feedback die je graag wilt ontvangen. Hulp nodig? Verderop vind je een aantal vragen die je kunt stellen tijdens jouw gesprek.
Tip 4. Blijf objectief en professioneel
Zorg ervoor dat je het beoordelingsgesprek objectief en professioneel voert, zonder dat je emoties de overhand nemen. Je moet ook na dit gesprek nog door een deur kunnen met je baas.
Tip 5. Bepaal je onderhandelingspositie
Als je de afgelopen tijd hard hebt gewerkt en goede prestaties hebt geleverd, kan het zomaar zijn dat je een promotie of salarisverhoging krijgt. Bereid je daarom goed voor op onderhandelingen hierover.
10 vragen voor je beoordelingsgesprek
Je kunt vast een aantal voorbeelden van vragen gebruiken die je tijdens je beoordelingsgesprek kunt stellen. Heb jij even geluk, je vindt ze hieronder:
- Wat zijn mijn belangrijkste prestaties van het afgelopen jaar die je positief beoordeelt?
- Zijn er specifieke taken of projecten waar ik me meer op moet richten?
- Zie je mogelijkheden voor mij om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en zo mijn bijdrage aan het team te vergroten?
- Welke doelen stel je op voor mijn professionele groei voor het komende jaar?
- Welke trainingen, workshops of cursussen beveel je aan om mijn vaardigheden te verbeteren?
- Hoe evalueer je mijn communicatie en samenwerking met collega's en teamleden?
- Hoe zie je mijn bijdrage aan de bedrijfscultuur en het behalen van onze doelstellingen?
- Zijn er uitdagingen die ik heb aangepakt waarover je feedback wilt geven?
- Zijn er gebieden waarop je denkt dat ik meer leiderschap zou kunnen tonen? Zo ja, welke concrete stappen zou ik kunnen nemen om dit te verbeteren?
- Wat zijn je verwachtingen voor mijn rol in het komende jaar en zijn er veranderingen in mijn takenpakket waar ik me op moet voorbereiden?
Key takeaways
- Een beoordelingsgesprek, ook wel een performance review, is een gesprek waarin je werkgever jouw prestaties van het afgelopen jaar beoordeelt.
- In een beoordelingsgesprek komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals jouw sterke punten, maar ook je ontwikkelpunten en doelen voor de komende periode.
- Bereid je voor op jouw beoordelingsgesprek door relevante informatie te verzamelen, doelen te stellen voor de komende periode en vragen aan je werkgever te noteren.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een beoordelingsgesprek?
-
Wanneer voer je een beoordelingsgesprek?
-
Welke onderwerpen worden besproken in een beoordelingsgesprek?
Een beoordelingsgesprek (of een performance review) is een gesprek waarbij je werkgever jouw prestaties van de afgelopen periode beoordeelt.
Werkgevers zijn niet verplicht om een beoordelingsgesprek te voeren met hun medewerkers. Toch voeren de meeste werkgevers zo’n twee keer per jaar een beoordelingsgesprek.
Tijdens een beoordelingsgesprek bespreek je verschillende onderwerpen met je werkgever, zoals jouw sterke en zwakke punten, maar ook je doelen voor de komende beoordelingsperiode.