Wil je graag promotie maken op je werk? Dat moet je voor een groot deel toch echt zelf doen. Maar natuurlijk helpen we je waar dat kan, bijvoorbeeld met een handig stappenplan. Zo vergroot je je kansen op promotie en ontdek je of je dat eigenlijk wel echt wilt, zo’n stapje hogerop. Zo beklim je die ladder op jouw tempo en manier.
Wat is promotie maken?
Promotie maken betekent dat je een hogere functie of positie krijgt binnen een bedrijf. Het is dé manier om die denkbeeldige ladder binnen een organisatie te beklimmen. Je was bijvoorbeeld eerst HR-medewerker en bent nu HR-manager. Of je was junior accountant en bent nu medior accountant. Bij een hogere functie horen vaak meer verantwoordelijkheden, een nieuwe titel en een hoger salaris. En het biedt meer uitdaging en nieuwe kansen voor professionele groei. Promotie maken en carrière maken gaan dus hand in hand.
Verschil promotie maken en doorgroeien
Of promotie maken hetzelfde is als doorgroeien? Vaak wel. Als we dat voorbeeld van de HR-medewerker nog eens gebruiken, kun je zeggen dat die is doorgegroeid tot HR-manager. Het begrip doorgroeien is wel wat breder dan promotie maken. Waar het bij promotie altijd gaat om een stapje hogerop, kan doorgroeien ook in de breedte. Doorgroeimogelijkheden zien we namelijk als alle kansen die je kunt pakken om je te ontwikkelen en te groeien op je werk. Dat kunnen bijvoorbeeld ook extra taken zijn, zonder dat je meteen een nieuwe functie krijgt. Daar kan uiteindelijk natuurlijk wel een promotie uit voortkomen.
Hoe maak je promotie? Een stappenplan
Heb jij je zinnen gezet op stapje hogerop, maar heb je geen idee hoe je je ambities zo snel mogelijk waarmaakt? Of twijfel je nog of promotie maken is wat je wilt? Volg ons stappenplan hieronder, dan ontdek je vanzelf welke kant je op wilt en hoe je die promotie binnenhengelt.
1. Welke richting wil je op?
Als echte carrièretijger heb je je carrièrepad waarschijnlijk allang uitgestippeld. Maar het kan ook zijn dat je voelt dat het tijd is voor iets nieuws, maar je nog niet precies weet hoe en wat. Vogel in dat geval rustig uit wat je écht wilt. Wat motiveert je? Kun je extra taken en verantwoordelijkheden aan? Of spreekt promotie maken je vooral aan vanwege het hogere salaris? Onthoud dat als je iets anders wilt, een stapje omhoog nooit de enige optie is. Zet bijvoorbeeld een stapje opzij, misschien wel binnen een heel nieuw vakgebied. Check zeker ons artikel over een carrièreswitch eens als dat je wat lijkt.
2. Waar liggen kansen?
Jammer, maar helaas: promotie maken is niet altijd een optie. Doorgroeien van junior naar senior kan bijvoorbeeld niet in elke functie, en niet iedereen droomt van een leidinggevende baan. Of misschien heb je de top binnen het bedrijf al bereikt. Onderzoek goed welke kansen er zijn binnen jouw vakgebied. Niet alleen binnen, maar eventueel ook buiten het bedrijf waar je nu werkt. Van werkgever wisselen is soms nou eenmaal de enige manier om verder te komen in je loopbaan. Check alvast onze vacatures als je benieuwd bent wat er mogelijk is bij andere werkgevers.
3. Ga in gesprek met je leidinggevende
Als je graag een mooie stap wilt maken, is het belangrijk dat andere mensen daar ook van op de hoogte zijn. Om te beginnen je leidinggevende. Die weet waar je talenten liggen en is vaak op de hoogte van de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Wanneer je je ambities met je manager deelt? Bijvoorbeeld tijdens je functioneringsgesprek of jullie maandelijkse een-op-een. Maak tijdens het gesprek een concreet plan, want dat werkt extra motiverend.
4. Laat je van je beste kant zien
Promotie maken is niet voor iedereen weggelegd; de hoogste functies zijn voor de werknemers die het best presteren. Hard werken en goede resultaten helpen dus zeker in je voordeel als je op een hogere positie aast. Bonuspunten scoren? Laat je dan ook eens op andere manieren zien. Sleep bijvoorbeeld die nieuwe opdracht binnen of organiseer de maandelijkse meeting. Dan sta je niet met 1-0, maar met 2-0 voor.
5. Volg een opleiding
Grote kans dat je bepaalde skills of kennis mist voor de job die je op het oog hebt. Om je kansen op de baan te vergroten, is het slim om daar wat aan te doen. Volg bijvoorbeeld een training, cursus of volledige opleiding om de ontbrekende vaardigheden te leren en je kennis bij te spijkeren. Zo groei in je werk en laat je meteen zien dat je de baan echt graag wilt. Wedden dat je zo een goede kanshebber van jezelf maakt?
6. Schakel je netwerk in
Hoe meer mensen op de hoogte zijn van je ambities, hoe groter de kans dat er een mooie uitdaging op je pad komt. Nu je steeds beter bent voorbereid om de stap écht te gaan zetten, kun je het ook aan anderen vertellen. Da’s alleen al een goed idee omdat dat je gemotiveerd houdt. En het zou natuurlijk helemaal top zijn als iemand uit je netwerk met de gouden tip komt, zodat je straks echt promotie kunt maken.
7. Maak je eigen functie
Mist er voor jou gevoel een functie op de afdeling, zoals een coördinator of iemand met een bepaalde expertise? Dan is dit het moment om dat aan te kaarten bij je werkgever. Als je duidelijk kunt maken wat je in deze nieuwe rol kunt toevoegen, kun je misschien wel promotie krijgen naar deze door jezelf gecreëerde functie. Pas natuurlijk wel op dat je geen bullshitbaan in het leven roept. Daar prikt je werkgever zo doorheen en waarschijnlijk word je er zelf ook niet vrolijk van als je voortaan elke dag nutteloze klusjes uitvoert.
8. Get that job
Je weet wat je wilt, hebt je skills opgeschroefd en laten zien wat je in huis hebt. Niks staat promotie maken nog in de weg, jij gaat die interne sollicitatie sowieso rocken. Komt er maar geen vacature vrij? Dan kun je het natuurlijk ook altijd bij een ander bedrijf proberen. Vacatures genoeg.
Key takeaways
- Promotie maken betekent dat je een stapje hogerop komt in je carrière. Je krijgt dus een hogere functie, inclusief meer verantwoordelijkheden en een hoger salaris.
- Een ander woord dat hiervoor wordt gebruikt is doorgroeien. Deze term is wel wat algemener, want doorgroeien kan ook in de breedte.
- Ben je toe aan de volgende stap? Vraag je af wat je wilt en waar kansen liggen. Soms past een stapje opzij beter bij je dan een stapje omhoog.
- Wat helpt als je promotie wilt maken: ga in gesprek met je leidinggevende, laat je van je beste kant zien, spijker je skills en kennis bij en schakel je netwerk in.
- Meestal moet je intern of extern solliciteren als je promotie wilt maken. Soms kun je een functie voor jezelf creëren waarvan je vindt dat die nog mist.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is promotie op het werk?
-
Kun je promotie weigeren?
-
Hoe vraag je om een promotie?
Als je promotie maakt op werk betekent dat dat je een hogere functie krijgt met meer verantwoordelijkheden en een hoger salaris. Je groeit bijvoorbeeld door tot senior of leidinggevende.
Je mag altijd ‘nee’ zeggen als je baas je een promotie aanbiedt. Bijvoorbeeld als je een hogere werkdruk niet ziet zitten. Overweeg het aanbod wel altijd serieus en praat erover met je manager, zodat je goed weet wat je afwijst.
Geef aan bij je leidinggevende dat je promotie wilt maken, bijvoorbeeld tijdens je jaargesprek. Vaak is het een kwestie van meer dan alleen vragen: laat zien dat je geschikt bent voor de functie, zet dat stapje extra, volg een cursus en solliciteer intern als er een vacature vrijkomt.