Je werkt al een tijdje bij je job, rent en vliegt om je deadlines te halen en zit elke avond uitgeput op de bank. Then it hits you: wat is dit eigenlijk voor een bullshitbaan? Herkenbaar? Helaas ben je niet de enige. Er zijn best veel mensen die eigenlijk vinden dat ze zinloos werk hebben. Niet chill, want daar raak je gedemotiveerd van en misschien kom je zelfs in een bore-out of burn-out terecht. Zelfs je gezondheid kan er dus onder gaan leiden. Big yikes. Dus eh, wat kun je aan dit gevoel doen? Blijf even hangen, want verderop ontdek je hoe je een bullshitbaan herkent en hoe je tóch betekenis in je werk kunt vinden.
Wat is een bullshitbaan?
Heel simpel: bullshitbanen zijn jobs waarvan jij vindt dat ze nutteloos zijn. Ze dragen volgens jou niet direct bij aan de samenleving en ook niet aan je persoonlijke groei. Of je een baan een bullshitjob vindt, is subjectief. Jij kunt bijvoorbeeld de baan van een receptionist heel nutteloos vinden, terwijl diegene helemaal niet vindt dat ie een bullshitbaan heeft. En laten we eerlijk zijn, wat voor werk een ander doet, daar heb je eigenlijk niks te maken. Het gaat er dus vooral om of jij je eigen baan als nutteloos werk ziet. Want als dat zo is, kun je maar beter actie ondernemen.
Meest nutteloze beroepen
Hoewel het dus echt subjectief is of een job een bullshitbaan is, zijn er wel een aantal banen die vaak als nutteloos worden gezien. Beroepen in sales en marketing bijvoorbeeld, omdat je mensen verleidt om producten te kopen die ze misschien niet per se nodig hebben. Als je daar moeite mee hebt, is het niet gek dat je dit een bullshitbaan vindt.
Denk ook aan banen in de gok- of tabaksindustrie. Als deze jobs wegvallen is dat misschien zelfs beter voor de samenleving, vinden veel mensen. Verder zien mensen die werken in consultancy en public relations hun functies vaak als overbodige banen. Not our words. Als je het ons vraagt, ligt het er in de meeste gevallen maar net aan hoe je jouw job invult. En of je er zelf voldoening uit haalt.
Meest dankbare beroepen
Aan de andere kant is er ook veel dankbaar werk dat bijna nooit als nutteloos wordt gezien. Hier gaat het vooral om banen die direct impact hebben op de samenleving. Banen in de zorg, jobs in het onderwijs en maatschappelijk werk, om er maar een paar op te noemen.
Zo maak je van je een onzinbaan een zinvolle baan
Vind je dat jij een bullshitbaan hebt? Ai, da’s niet best. Je haalt dan weinig voldoening uit je baan, voelt je snel uitgeput zonder reden en gaat met tegenzin naar je werk. Tijd om er iets aan te doen. Volg ons stappenplan en zeg maar bye bye tegen die onzinbaan.
Schrap overbodige meetings
Vaak lijkt je baan nutteloos, maar heeft het eigenlijk meer te maken met hoe je jouw dagen indeelt. Zo voelen meetings vaak nutteloos, zeker als ze lang duren en je er eigenlijk niks mee bereikt. Begin dus met het checken van je agenda. Hoeveel van deze nutteloze vergaderingen heb je? Overleg met je manager en kijk samen hoe je meetings efficiënter kunt maken. Misschien kun je er zelfs een paar helemaal afschaffen.
Kijk naar andere belangen in je job
Veel mensen willen het liefst een baan die maatschappelijke impact heeft. Gen Z’ers staan hier zelfs bekend om. Maar dat betekent niet dat alle jobs die dat niet hebben meteen een bullshitbaan zijn. Misschien krijg je bij je huidige baan veel ruimte om je skills te ontwikkelen en is het een opstapje naar de rest van je carrière. Of wie weet betaalt het wel heel lekker, waardoor je on the side freelance werk kunt doen in een werkveld waar je passie wél ligt.
Oriënteer je op andere bedrijven
Vind je jouw baan nog steeds bullshit? Kijk dan eens naar dezelfde functie bij andere bedrijven die jou meer aanspreken. Het kan best dat je marketing werk bij een financieel adviesbureau bijvoorbeeld nutteloos vindt, omdat je weinig hebt met finance. Maar wie weet krijg je er wél energie van als je datzelfde werk bij een onderwijsinstelling doet. Tip: check onze vacatures eens, wie weet zit er een leuke zinvolle baan voor je tussen.
Overweeg een carrièreswitch
Het kan ook gebeuren dat je in jouw huidige functie helemaal niet op je plek zit. Dan zit er maar één ding op om van die bullshitbaan af te komen: een carrièreswitch maken. Klinkt heftig, maar dat valt reuze mee. Er zijn genoeg manieren om je te laten omscholen, soms zelfs betaald. Wie weet staat er wel een toffe uitdaging tussen onze traineeships. Oriënteer je in ieder geval goed op de mogelijkheden met een beroepskeuzetest of loopbaanadvies, dan weet je zeker dat je straks goed op je plek zit bij een zinvolle baan die je aanspreekt.
Key takeaways
- Bullshitbanen zijn jobs waarvan je het gevoel hebt dat ze nutteloos zijn.
- Of een job een bullshitbaan is of niet, is subjectief. Het is belangrijk dat je jouw eigen werk niet als nutteloos ervaart.
- Vind je dat je nutteloos werk hebt? Kijk wat je aan je werk kunt veranderen, bijvoorbeeld onnodige meetings schrappen of je taken efficiënter indelen.
- Niet elke baan hoeft maatschappelijke impact te hebben. Het is ook nuttig als ie bijdraagt aan je persoonlijke of financiële ontwikkeling.
- Misschien vind je jouw huidige functie nuttiger bij een bedrijf waar je meer achter staat, of wil je liever een carrièreswitch maken.
FAQs
Wat zijn onzinbanen?
Bullshitbanen of onzin banen zijn banen waarvan je vindt dat ze nutteloos zijn. Bijvoorbeeld omdat ze volgens jou geen maatschappelijke impact maken.
Wat zijn nuttige beroepen?
Dat is subjectief, maar over het algemeen worden de meeste beroepen die direct impact op de samenleving maken als nuttig gezien. Bijvoorbeeld functies in de zorg, banen in het onderwijs en maatschappelijk werk.
Wat moet ik doen als ik een bullshitbaan heb?
Onderzoek eerst waarom je jouw baan bullshit vindt. Misschien komt het door hoe je jouw taken indeelt en voelt het al zinvoller als je nutteloze meetings schrapt. Helpt dit niet? Zoek dezelfde job bij een bedrijf dat je meer aanspreekt of overweeg een carrièreswitch.